Davor Skeledžija

Roche rtCGMS i pumpa bez katetera @EASD

22/09/2019

U Barcelonu na EASD konferenciju,  Doris i ja došli smo do zuba naoružani Rocheovom opremom. Svi znate za njihove aparatiće za krv, ali imamo mi još toga što ovu tvrtku čini nevjerojatno interesantnom osobama s dijabetesom. OK, za razliku od onkologije, s pričom za dijabetes jesu malo usporili, ali i ovaj tekst će dokazati da se polako „vraćaju na teren“.

Aparatići za krv
Na ovogodišnjem EASD-u bilo je više nego jasno da moderna tehnologija i aparatići za krv teško idu u istoj rečenici. Bili su prisutni predstavnici maksimalno dviju tvrtki koje su smatrale da još ima smisla trošiti novac na prezentaciju aparatića za mjerenje glukoze u krvi ovdje u Barceloni. Nešto mi govori da će na sljedećoj, Battelinovoj „Advanced Technologies & Treatments for Diabetes“ u Madridu biti još gore.

Moj „Instagram story“ :)

To ne znači da su aparatići za mjerenje glukoze u krvi nepotrebni, štoviše. Mi smo svoje senzore kalibrirali i verificirali sa sveprisutnim i pouzdanim Accu-Chek Performama, a na @EASD-u sam naletio na poster Stefana Pleusa iz Ulma o preciznosti različitih aparatića pa tako i odličnog, novog Accu-Chek Guide:

Rezultati preciznosti pri različitim razinama glukoze u krvi su bili 97,5%, 99,5% i 100% ! Eej!

Rezultati preciznosti pri različitim razinama glukoze u krvi za Guide su bili 97,5 %, 99,5 % i 100 % ! Eej!

OK, ima još vremena za biznis s aparatićima za krv zahvaljujući brojnim osobama s dijabetesom tipa 2, ali u nekim zemljama je napad CGMS-a i na tip 2 tržište debelo u tijeku, a negdje samo što nije počeo. Kada i ta „bitka“ završi nitko neće moći reći da ga je rezultat iznenadio.

Roche i bezbolno kontinurano mjerenje u realnom vremenu (rtCGMS)
Ova tvrtka se rtCGMS-om bavi na najrazličitije načine već jako dugo. U Sloveniji, i još nekim zemljama, usko surađuju s carem kojeg još poznajemo po imenu Dexcom, a paralelno su krenuli u razvoj vlastitog rtCGMS-a, Insight, o kojem je bilo riječi na stranicama ovog portala. Nažalost, razvoj Insighta je zaustavljen, ali Roche je kupio značajan udio u tvrtci Senseonics koja proizvodi implantabilne CGMS senzore!

Senseonics „oprema“. Gore desno je minijaturni senzor

Senseonics „oprema“. Gore desno je minijaturni senzor koji ide pod kožu

Riječ je o minijaturnom uređaju veličine dva zrna riže koji se u liječničkoj ordinaciji, pod lokalnom anestezijom, ugrađuje pod kožu i tamo ostaje čak šest mjeseci! I to je naravno trenutna verzija, očekuje se produljenje trajanja senzora na godinu dana. Na kožu je potrebno prilijepiti ili trakom pričvrstiti mali transmiter koji bežično napaja senzor energijom te istovremeno preuzima podatke o glukozi koje prosljeđuje u vaš mobitel. Transmiter je potrebno skidati s ruke i puniti, a upravo na konferenciji smo saznali da punjenje traje samo 5 minuta i tako napunjeni transmiter izdrži oko dva dana. Hostesa koja nam je sve to objašnjavala rekla je da ona „to radi“ za vrijeme tuširanja (iako transmiter JEST vodo-otporan).

Lijevo punjač, desno transmiter koji se puni 5min i traje 2 dana

Lijevo punjač, desno transmiter koji se puni 5 min i traje 2 dana

Jako važna vijest na temu Senseonics rtCGMS-a je da će biti kompatibilan s Novo Nordisk NFC digitalnim penovima, ali o ovim fantastičnim vijestima i što sve to donosi – u zasebnom članku posvećenom samo „NFC penkalama“. Naprednije korisnike oduševit će informacija da je Senseonics rtCGMS već „probijen“, tj. da ga je moguće koristiti s najvećom i najvažnijom „hakerskom“ aplikacijom - xDrip, a time uključiti i u DIY closed loop.

Inzulinske pumpe by Roche, Spirit & Insight, s kateterima
Krenimo s lošim: niti jedna Roche inzulinska pumpa još službeno ne komunicira s dostupnim CGMS-ovima, ALI imaju potpuno funkcionalan Bluetooth! Roche inzulinske pumpe prilično su popularne u susjednoj Sloveniji. Slovenci imaju pravo na novu inzulinsku pumpu svake 4 godine, čak i ako im je stara ispravna; slično kao što vi u Hrvatskoj automatski ostvarujete pravo na npr. novi aparatić za krv nakon isteka „roka uporabe“. Rezultat takve konzistentne politike „slovenskog HZZO-a“ je da i ja imam staru Roche Spirit Combo inzulinsku pumpu povezanu Bluetoothom na mobitel gdje dolaze i moji CGM šećeri (Tu ih objedinjuje i pegla umjetni algoritam Jenny u AndroidAPS aplikaciji).

Sredina gore novji Roche Insight, dolje stari Spirit Combo, Desno pametna AAPS aplikacija

Sredina gore novija Roche Insight pumpa, dolje stara Spirit Combo pumpa, desno pametna aplikacija

Uglavnom, ako poznajete kojeg Slovenca da ima inzulinsku pumpu, a imaju ju skoro svi Slovenci (za razliku od Hrvata) – vrijeme je da ga počastite Colom Zero, ja jesam. 🙂

Šećer na kraju – Roche Solo – inzulinska pumpa bez katetera!
Ova inzulinska pumpa trenutno je dostupna u Velikoj Britaniji, Poljskoj, Švicarskoj, Kuvajtu i Sjevernoj Americi, a njome se upravlja putem Bluetootha. Kao što rekoh, još nema službenu vezu sa CGMS-om, ali prekrasna hostesa je rekla da je ta funkcionalnost „under development“ (engl. „u razvoju"). Ako ne oni, nadam se da će barem hakerska dijabetes zajednica uskoro probiti ovu Bluetooth zaštitu, kao što su probili OmniPodovu. Pohvalila se da je Solo nešto tanji od OmniPoda, dok je rezervoar identičnog kapaciteta od 200 jedinica. Zgodan detalj je da je pumpa tako dizajnirana da ju je moguće skinuti i vratiti jer se ustvari spaja na tanko kućište koje se flasterom lijepi na kožu (vidi sliku dolje desno).

Doris i Roche Solo pumpa bez katetera

Doris i Roche Solo pumpa bez katetera

Zaključak
U Hrvatskoj Roche ima vrlo jako predstavništvo. Oduvijek podržavaju i financiraju najrazličitije edukativne projekte udruga osoba s dijabetesom, autori su jedne od najboljih edukativnih mapa za dijabetes ikada. Stoga očekujemo da će se izboriti i za nešto od ove ultramoderne tehnologije i s njom zakucati na vrata Lijepe Naše.

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: