David Klapan

Pametni satovi i dijabetes - testirali smo Ticwatch Pro!

19/11/2018

Iako na tržištu postoji veliki izbor modela, za oko nam je zapeo Ticwatch Pro. Što je vama najbolje, odlučite sami. Ovaj pametni sat sigurno ulazi u sam vrh ponude. Razlog je taj što ima podršku za WearOs 3.0, najveću bateriju na tržištu i ono što je najbolje: dva ekrana koji omogućuju trajanje baterije do 30 dana!

Zvuči kao neka reklama za nadmadrac, ali nije. Koristim ga od trenutka kada je izašao na tržište i mogu se pohvaliti da ga, uz regularno korištenje primanja obavijesti za e-mail, koristim i za parking, fitness aktivnosti, pozive i poruke, plaćanje (da i to ima putem NFC-a) te Google karte. Baterija traje u prosjeku 4 dana, dok u Essential modu baterija uistinu može trajati do 30 dana. Punjenje baterije od 415 mAh traje od 30 min do 1 h.

Prednosti:

 • inovativna dva ekrana,
 • poveća baterija s dužim trajanjem,
 • podrška za nove inačice WearOs-a,
 • NFC, GPS te ostale funkcionalnosti koje nemaju prijašnji modeli,
 • vrhunski materijal izrade,
 • dostupnost u EU.

Nedostaci:

 • masivniji dizajn,
 • cijena,
 • starija linija procesora (što se srećom ni ne primijeti po performansama).

Dizajn

Kineska kompanija Mobvoi proslavila se svojim modelom Ticwatch koji je prvi imao nešto zanimljivije i drugačije od drugih pametnih satova: okrugli ekran i površinu s desne strane kućišta osjetljivu na dodir. To je kao da imate ticalo (eng. tic) kojim možete pomicati prikaz gore − dolje.

Prvi su predstavili sat koji je odstupao po dizajnu u odnosu na konkurenciju s četvrtastim ekranima te postavili presedan za budući dizajn. Dizajneri su sada odabrali ozbiljniji izgled koji na prvi pogled odaje dojam kvalitete i pomnog biranja materijala kako bi korisnik bio što zadovoljniji. Jedan od detalja je narukvica koja dolazi sa satom. Dosadašnji poslovni satovi uvijek su dolazili s isključivo kožnom narukvicom koja se vrlo brzo rastopi u moru znoja nakon brojnih sastanaka na + 40°C. Ovdje se izvana čini kao da je kožna narukvica (i je), ali detalj je u donjem dijelu narukvice − napravljen je od kombinacije silikona i gume. Zbog toga osobe koje se previše znoje ne moraju strahovati da će ostati bez svoje kožne narukvice.

Drugi detalj koji mi se sviđa je raspored tipki. Do sada su svi glomazniji satovi dolazili sa središnjom „krunom“ koja se nalazila na pregibu zgloba u sredini i pri tome smetala zakretanju ruke prema gore. Ovdje je pak raspored tipki takav da se ni ne primijeti da su tu. Smještene na poziciji od 2 h i 4 h, nimalo ne ometaju cjelokupno kretanje ruke u svim smjerovima.

Baterija

Konkurencija Ticwatchu su i prijašnji modeli su napravljeni s baterijama od 300 mAh te tako uz pametni power save mode mogu izdržati 2 do maksimalno 3 dana. Do sada se nisam susreo s 415 mAh baterijom u satu s WearOs-om i baš tih 115 mAh daje nam dodatni dan do dva koji su dovoljni da vam ne ide na živce što svake večeri morate, uz mobitel, staviti i sat puniti. Inače, normalnim ljudima sat predstavlja uređaj koji se nikad ne mora puniti ili održavati. Staviš ga na ruku i eventualno kada se nakon 5 godina istroši dugmasta baterija, zamijeniš je kod urara Joze na autopijacu za 15 kn i miran si sljedećih 5 godina. Međutim, trend se mijenja pa tako i satovi dobivaju novu dimenziju, ako žele imati integraciju pametnih svojstava.

Spomenuo sam da punjenje traje do 1 h. Pohvala dobroj izvedbi je i magnetno postolje koje jednostavno prihvati sat i savršeno pogodi konektore za punjenje. Nema zamaranja s pogađanjem micro ili mini USB ulaza, zbog toga sat ima certifikat za otpornost na vodu i prašinu IP68.

Ekran

U službenoj dokumentaciji stoji: 1.39” AMOLED 400 x 400 + FSTN display. Posebnost cijelog sata je upravo u ovom FSTN ekranu koji može raditi samostalno i bez AMOLED-a i tako troši iznimno malo baterije te omogućuje da na jednom punjenju može izdržati do 30 dana. FSTN ekrani imaju veći kut gledanja kod kojih svjetlost upada u ekran te na jakom suncu omogućuje savršeno jasnu sliku i minimalnu potrošnju baterije. Moram napomenuti da je svojstvo dobre vidljivosti na jakom suncu za mene velika novost. Puno poznatiji proizvođači pametnih satova, poput Samsunga, Applea, LG-a, Huaweia, nisu uspjeli nešto takvo napraviti.

Software

Jedna od činjenica koju krajnji korisnik zanemari je podrška za napredak po pitanju softwarea. Tu leži sva pamet i ljepota ovakvog sata. U budućnosti nam Google obećava napraviti WearOS koji će biti daleko pametniji, intuitivniji te štedljiviji u odnosu na trenutnu inačicu. Za nas to znači da ćemo još rjeđe morati puniti sat i da se sve više približavamo primjeru s majstorom Jozom s autopijace.

Osim toga, Qualcomm® Snapdragon Wear™ 2100 pogoni ovaj sat uz 512 MB RAM-a i zapremine od 4 GB memorije.

Fitness

Po pitanju fitnessa, sat posjeduje sljedeće senzore: akcelerometar, žiroskop, magnetski senzor,

PPG senzor za otkucaje srca, senzor za ambijentalno svijetlo, Low Latency Off-Body senzor, GPS/AGPS, Wi-fi, Bluetooth te sve zajedno uklopljeno u kućište s IP68 certifikatom.

Brojne aplikacije poput Google Fit, Strava, Endomondo pa čak i Mobivoi prikazuju vrlo precizno sve potrebne podatke tijekom tjelovježbe.

Za koga je?

Ako uzmemo u obzir izgled, funkcionalnost i ono što nam u budućnosti obećavaju po pitanju izvedivosti ovog sata, onda je on dobra kombinacija za ljubitelje tehnologije pa sve do poslovnih osoba. Za naše potrebe prikazivanja GUK-a bit će i više nego dovoljan, odlična kombinacija poslovnog i sportskog dizajna te funkcionalnosti.

Očekujemo da će uskoro dati opciju razvijanja lica za Essential mode pa možemo stalno imati vrijednost GUK-a na ekranu uz minimalnu potrošnju baterije.

Konkurencija

Garmin, Samsung, Apple, Huawei

Cijena

249.99 US$ / 219.99 £ / 369.99 AU$ + porez 50 $. No, zato vam Hrvatska carina neće udariti dodatnu carinu ili PDV jer sat se šalje iz Poljske. Stranica za narudžbu je: https://www.mobvoi.com/eu/pages/ticwatchpro

Xdrip kompatibilnost − itekako!

Da razočaram roditelje: nažalost ne prima ni jedan oblik SIM kartice koji je moguće naći na drugim satovima (npr. nanoSIM i eSIM). Zbog toga može raditi samo u kombinaciji s Wi-FI-jem ili Bluetooth uređajem, samostalnog prebacivanja podataka na internet u svrhu udaljenog praćenja npr. djece – nema. Isproban je u kombinaciji s BluConom i evo nekih zaključaka:

Budući da sat posjeduje dodatnu tipku, može se podesiti da otvara zvučnu naredbu xDripa te tako govoreći na engleskom možete unijeti podatke o inzulinu i hrani. Sat ima i zvučnik pa vam može govoriti povratne informacije kolika je vrijednost GUK-a ili upozoravati na visoke ili niske vrijednosti. Najviše mi se sviđa na satu što se može povezati na BluConom direktno bez mobitela i uzimati podatke. Danas-sutra kad složimo i upravljačku elektroniku za Medtronic pumpu, može donositi i odluke o doziranju. Praktički cijela funkcionalnost xDripa integrirana je na satu i pouzdano radi.

Originalna BluCon aplikacija koja dolazi s čitačem je jednom riječju − užas. Ne mogu je nikako podesiti da kontrolira očitavanja na stabilan način. Tko god je probao xDrip, sigurno se uvjerio u njegovu veliku i apsolutnu kontrolu nad uređajem za čitanje Librea.

Za sve nejasnoće i upite, javite nam se na društvenim mrežama.

Dio slagalice o umjetnoj gušterači

Ovaj članak je dio slagalice od tri dijela – vezan za spajanje inzulinske pumpe, pametnog sata i mobitela u jednu cjelinu koja čini poluzatvorenu petlju.

Što želimo postići?

Ono što je Ivica Šuran napravio: umjetnu gušteraču u kućnoj radinosti i ono o čemu svi u današnje vrijeme govore: kompletnu kontrolu nad našim dijabetesom. Mogli ste već čitati članke na tu temu, poput ovoga. Ma kog' mi zavaravamo, mi ustvari želimo donekle „umjetnu gušteraču“. Naime, sve ove naše naprave ne mogu kontrolirati u potpunosti rast i pad GUK-a, ali vrijednosti se prilično dobro mogu držati u zadanom intervalu. Ako mislite da govorimo gluposti, evo jedne fotografije GUK-a osobe koja je na „umjetnoj gušterači“ vrlo kratko vrijeme i rezultati su zadivljujući. Da, u isto vrijeme podaci su i zastrašujući, dolje piše da je ta osoba 98% vremena unutar dva dana provela s odgovarajućim šećerima!

Izvor: Facebook

Biti između 4.2 i 9.6 mmol/L impresivno je i mi to želimo pa čak i bolje. Zamislite koliko je to sjajno, ako je u pitanju dijete koje želi stalno biti aktivno i jesti sve i svašta, a glikemije su mu ovako dobre.

„Umjetna gušterača“ – kako?

Prvo je potrebno  nabaviti svu potrebnu opremu:

 • pumpu koja ima odgovarajući software,
 • RileyLink ili OpenAPS ili AndroidAPS hardware (više o tome u sljedećem članku),
 • pametan sat.

Kad je riječ o inzulinskim pumpama: iskustva su pokazala da Dana inzulinska pumpa tvrtke Sooil odlično radi u sklopu umjetne gušterače jer ima jako dobro implementiranu Bluetooth povezivost − riječ je o njihovim pumpama DanaR i DanaRS. No, budući da njih nema u Hrvatskoj, ovdje se fokusiramo na svima poznati Medtronic čiji potrošni materijal pokriva HZZO. Što se Medtronica tiče, vjerovali ili ne, bolje je imati što stariji model njihove pumpe, jer novije inačice pumpe koriste napredniju zaštitu pa nije moguće pristupiti pumpi preko uređaja iz okolnih prodavaonica elektronike (za sada).

S ovim modelima Medtronic pumpe moguće je napraviti „umjetnu gušteraču“:

 • 512/712
 • 515/715
 • 522/722
 • 523/723 (firmware do 2.4A)
 • 554/754 (Europski Veo, važno: firmware do 2.6A)

Ako imate noviju pumpu ili s novijim firmwareom, zbog sigurnosnih zakrpa na novijim modelima, na žalost, trenutno nema podrške za njih.  Moramo se snaći tako da eventualno zamijenimo pumpu ili je potražimo na oglasnicima po Facebooku, u inozemstvu i tako dalje.

Ako želite znati više o zahtjevima i detaljima kako napraviti pumpu, predlažemo da pogledate ovdje:
https://openaps.readthedocs.io/en/stable/index.html
http://www.nightscout.info/

David Klapan
Trener osobnoga razvoja | Young Leader | Bivši član predsjedništva Zagrebačkog dijabetičkog društva | Zaljubljenik u tehnologiju, bloger i aktivist za prava pacijenata

Još iz kategorije CGMS/FGMS: