Operacija: Ciao MiaoMiao

Odlučili smo se spojiti na Libre 2 bez MiaoMiao čitača

Ponukan dostupnošću Libre 2 senzora u Hrvatskoj:

HZZO službeno: došli Libre 2 i Guardian 4 standalone senzori!!

Odlučili smo isprobati kako L2 radi i može li biti u službi modernizacije tehnologije koju koristimo. Moja slatka kći trenutno koristi Libre 1 senzore s MiaoMiao (🐱) i pomislili smo da bismo ga mogli izbaciti iz jednadžbe. MiaoMiao je u poluraspadu, a ni baterija mu nije što je nekad bila. Isto bi vrijedilo i da koristimo Bubble ili BluCon – ti komadi opreme sve su manje nužni, a njihovo ispadanje, gubljenje, lijepljenje i punjenje – ono je čega bismo se rado riješili. Modernizacijom ne smatram poboljšanje preciznosti jer, koliko ja razumijem, oba Libre senzora imaju istu tehnologiju i jedina je važna razlika u Bluetoothu. Libre 2 ga ima i želimo ga iskoristiti u izravnom spajanju na već postojeći XDrip.

Kucnuo je čas da vam ispričam kako je počeo eksperiment (u mom domu) i koliko (ni)je uspio.

Home | Memes.com

Krenuli smo u akciju

Nabavili smo par komada L2 senzora i ohrabrili se. Pratio sam upute na stranici Minimalooper.com.

Čitajući sadržaj zaključio sam da  jedino treba imati Libre 2 senzor jer se on može startati:

  1. aplikacijom LibreLink
  2. Libre 2 čitačem
  3. Libre 1 čitačem s novijim softverom (ako je potrebno, uputa za ažuriranje nalazi se na Abbott službenim stranicama)

Budući da smo prekaljeni korisnici xDrip aplikacije, želio sam da ona i dalje bude ta koja nam omogućuje praćenje i alarme na daljinu. S druge strane, odlučio sam potpuno zaobići korištenje LibreLink aplikacije. Provjerio sam verziju našeg Libre 1 čitača i s radošću ustanovio kako već koristi najnoviju. U osvježavanje se nisam trebao upuštati, no sudeći po uputama ne bi trebalo biti komplicirano – pripazite da se to napravi kad zadnji senzor istekne kako se ne bi upropastili aktivni senzor.

Slijedila je instalacija nove aplikacije OOP2 kako je opisano u uputama. Ona pomaže XDripu razumjeti podatke koje će vući s Bluetootha od Libre 2 senzora. Prateći upute posložio sam i sve opcije xDripa pa se bacio na montažu L2 senzora. Taj se proces ni u čemu ne razlikuje u odnosu na L1 (isti aplikator, isti postupak).

S uzbuđenjem napredujem kroz startanje senzora L1 čitačem i evo jedine razlike: Čitač me upozorava da je prepoznao L2 senzor i da se nemam čemu od njega nadati po pitanju alarma (on ne može uhvatiti Bluetooth signal senzora). To je idealno – znači sve ide po planu.

Upute opisuju i kako se senzor nakon sat vremena zagrijavanja „starta“ u XDripu. Važno je napomenuti da XDrip startanje senzora nema veze sa startanjem senzora, već je riječ o startanju komunikacije sa senzorom. Proces je drugačiji od MiaoMiao povezivanja i iziskuje dva skeniranja mobitelom. Dakle, mobitel mora imati NFC čip, a kćerin mobitel ga ima. Vrlo je brzo XDrip prepoznao senzor, počeo vući podatke, pita za prvu kalibraciju i koristi OOP2 kako bi zaključio koji su očitani šećeri. Sve je ostalo nepromijenjeno (upload na Nightscout, XDrip followeri, AAPS integracija). Presretan spremam MiaoMiao u ladicu, puštam kćer da ide svojim putem i zadovoljno motrim šećere na svom mobitelu.

Well Yes, But Actually No | Know Your Meme

Houston, we have a problem!

Međutim, vrlo brzo primjećujem da očitanje zna malo zakasniti. Hvatam se njezinog mobitela i buljim u XDrip statusnu stranicu. Tu vidim da se Bluetooth veza ponekad prekida te XDrip odmah ide u novo spajanje. Za to mu treba neko vrijeme i zbog toga se može desiti da više nemamo podatke svakih 5 minuta. Ako se ponovno spajanje ne dovrši u kratkom roku, dolazi do kašnjenja. Panično pregledavam sve opcije mobitela (možda Android nešto isključuje) i XDripa (a on ima niz Bluetooth opcija) no ne nalazim načina da poboljšam stabilnost veze.

Ne budi lijen, raspitao sam se kod stručnih ljudi. Oni tvrde da bi stabilnost morala biti solidnija, ali i da jačina Bluetooth signala L2 senzora nije na razini MiaoMiao čitača. Dakle logično je da će se odspojiti čim se mobitel udalji. Isto tako ne bi trebalo čuditi što ponovno spajanje traje neko vrijeme. Navodno je Libre 2 senzor voljan za spajanje svega par sekundi u dvije minute. Neće on baš bilo kada pa proces spajanja može potrajati.

Slika: Otac koji uspostavlja vezu s Bluetoothom

U nedostatku drugih zaključaka, smatram da se tu radi o nekompatibilnosti Bluetootha mog mobitela (Motorola Edge 30 Neo) s Libre 2 Bluetoothom i da bi na nekim mobitelima to moglo bolje funkcionirati.

Koju poruku poslati?

S obzirom na sporadične prekide u komunikaciji, ali bez gubitaka podataka, je li eksperiment uspio? Hoćemo li uskoro koristiti L2 senzor s MiaoMiao čitačem (što je i dalje moguće) ili će biti nestabilnosti?

Za sada ne znam, u mom slučaju nije to loše no nije ni idealno; ali isto tako postoje oni s kojima sve ovo odlično funkcionira.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: