O novom senzoru tvrtke Roche 🙂

Na ovogodišnjem ATTD-u u Firenci predstavljen je dugo očekivani Roche Accu-Chek Smartguide CGM senzor za kontinuirano mjerenje glukoze. Izlazi na vrlo kompetitivno i na našem europskom području prilično zasićeno tržište senzora. Ipak, nudi neke jedinstvene karakteristike koje bi mogle biti posebno zanimljive dijabetičarima koji se boje noćnih hipoglikemija pa zbog toga drže šećere u nešto višem rasponu. Bit će zanimljiv i onima koji nose senzore, ali se stalno “svađaju” s alarmima za lažne noćne hipoglikemije.

Sustav se sastoji od triju komponenata: senzor, aplikacija za očitavanje i aplikacija za predviđanje šećera u budućnosti. Ovom revolucionarnom i na tržištu jedinstvenom aplikacijom za predviđanje kretanja šećera, žele omogućiti dijabetičarima da unaprijed spriječe potencijalne hipoglikemije i hiperglikemije. Ta posebna aplikacija zahvaljujući umjetnoj inteligenciji i onome što je “naučila” prethodnih dana, predviđa kretanje glukoze u iduća dva sata; ali nema “samo” strelicu ili alarm, nego pravi graf!

U rasponu od 30 minuta predviđa hipoglikemije, a noćne hipoglikemije prognozira u rasponu od čak 7 sati.

Trenutno je u postupku dobivanja C-marka koji je obavezan za sve medicinske proizvode u Europi. Nedugo nakon toga očekuje se dolazak senzora u neke zemlje uključujući i Hrvatsku do kraja ove godine. Za sada je registriran samo za dijabetičare starije od 18 godina.

Senzor mjeri glukozu svakih pet minuta. Vodootporan je i traje 14 dana. Podaci se automatski prenose u softver koji je u cloudu i omogućava liječnicima da vide rezultate mjerenja, ako im to pacijenti dozvole. Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji simulira obrasce kretanja glukoze što pak omogućava analizu duljeg razdoblja i savjete za potencijalnu promjenu terapije.

Transmiter i senzor integrirani su zajedno. Aplikacija ima alarme koje korisnik može sebi prilagoditi te mogućnost unošenja ugljikohidrata i inzulina. Kalibrira se samo jednom kod postavljanja.

Prvo predstavljanje Roche senzora je potpuno napunilo ogromnu dvoranu
Prvo predstavljanje Roche senzora potpuno je napunilo ogromnu dvoranu

Unatoč napretku u terapiji dijabetesa i sve većem prihvaćanju tehnologije tijekom proteklih godina, samo 55-60% osoba s dijabetesom postiže svoje terapijske ciljeve. Dijabetičari i dalje muku muče u svakodnevnom upravljanju svojim dijabetesom. “Strah od hipoglikemije ili nedostatak svijesti o hipoglikemiji, poremećaji spavanja, prepreke u svakodnevnom životu i poteškoće izazvane alarmima i upozorenjima uređaja samo su neki primjeri mnogih dnevnih izazova s kojima se osoba s dijabetesom suočava”, istaknuo je profesor Pratik Choudhary sa Sveučilišta u Leicesteru, Ujedinjeno Kraljevstvo, a ovaj senzor pokušava pomoći upravo u tim aspektima.

Roche CGM senzor na ATTD2024 konferenciji Firenca
Roche CGM senzor na ATTD2024 konferenciji u Firenci

Rezultati studije pokazali su visoku točnost Roche Accu-Chek SmartGuide CGM sustava s ukupnim odstupanjem (MARD) od 9,2%. Sudionike studije pitali su i o tome koliko su zadovoljni. Njih 83% izjavilo je da im se svidjelo ili jako svidjelo Rocheovo rješenje, a oko 80% reklo je da im se svidio ili jako svidio dizajn aplikacije.

Iako ulazi na vrlo konkurentno tržište koje obiluje sličnim proizvodima, Roche je respektabilna kompanija u području dijabetesa i sigurno će pronaći svoje mjesto pod suncem.

Prezentacijom novog senzora letvica je postavljena visoko, stoga s nestrpljenjem očekujemo trenutak kada ćemo ga vidjeti u Hrvatskoj i regiji te saznati dojmove iz stvarnog svijeta.

Ne smijemo zaboraviti da je Europa samo manji dio svjetskog tržišta te da je potražnja za dijabetičkom tehnologijom u svijetu iznimno velika. Pitanje je samo kojem će profilu dijabetičara u Europi najviše odgovarati, te hoće li moći konkurirati po cijeni u ekonomski siromašnijim, ali znatno brojnijim zemljama svijeta.

p.s. Hvala tvrtki Roche na podršci projekta Zagrebačkog dijabetičkog društva u sklopu kojeg smo posjetili ATTD2024 konferenciju u Firenci te prenijeli veliku količinu znanja i informacija u Hrvatsku i regiju 🙂


Još iz kategorije Izdvojeno: