Gost autor

Trudnoća - jedan od najvećih izazova u životu žena (s dijabetesom)

18/01/2024

Portal Nainzulinu je omogućio Jeleni Znaor, osobi s dijabetesom tipa 1, korištenje početnog kompleta Dexcom ONE sustava za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu. Evo njezine iskrene recenzije:

Kao ženi koja živi s dijabetesom, razmišljanje o trudnoći izazivalo je brojna pitanja, i to puno prije nego sam ostala trudna.

Pitala sam se je li moguća zdrava trudnoća s obzirom da imam dijabetes tipa 1? Čula sam mnogo priča o dugotrajnim hospitalizacijama i mogućim komplikacijama, tako da nisam bila sigurna hoću li se ikada usuditi ostati trudna.

Budući da sam bila prilično zabrinuta i nedostajalo mi je informacija, odgađala sam korak prema majčinstvu i za trudnoću sam se odlučila tek u srednjim tridesetima. Kažem "odlučila", zato što se ženama s dijabetesom savjetuje da se pažljivo pripreme za trudnoću.

Praćenje razine glukoze u stvarnom vremenu pomoglo mi je održavati vrijednosti unutar željenog raspona

Nekada je hemoglobin A1c bio glavni pokazatelj kontrole dijabetesa, no zahvaljujući napretku tehnologije, osobe s dijabetesom sada imaju na raspolaganju niz mogućnosti koje olakšavaju visokokvalitetnu regulaciju dijabetesa. Danas je lako primijetiti osobu s dijabetesom koja nosi senzore za praćenje glukoze na gornjem dijelu ruke. Dostupnost tih senzora u Hrvatskoj znatno nam je olakšala živote. Nismo samo eliminirali bolne ubode u prste*, već nam senzori pružaju izuzetno vrijedne statističke podatke.

Za mene, najvažnija skraćenica je TIR (vrijeme unutar raspona), odnosno vrijeme koje osoba provodi unutar željenog raspona razine glukoze. Dijabetolozi se slažu oko standardnog ciljnog raspona od 3,9 do 10,0 mmol/l; međutim, tijekom trudnoće, ciljni raspon je uži, između 3,9 i 7,8 mmol/l.1,2 Na prvi pogled zvuči vrlo nevjerojatno da osoba koja koristi inzulin može provesti veći dio vremena unutar tako “uskog” raspona, posebno s obzirom na značajnu ulogu hormonalnih promjena tijekom trudnoće. Ponekad nam te promjene stvaraju osjećaj da ne možemo u potpunosti razumjeti svoje razine glukoze.

Automatsko očitovanje razine glukoze na mom prijemniku pomoglo mi je donositi pravovremene odluke o liječenju

Unatoč nastojanjima da tijekom trudnoće dijabetes kontroliram najbolje što mogu, bila sam „zalijepljena“ za svoj senzor (doslovno i metaforički) i češće provjeravala prijemnik nego prije. Strelice koje prikazuju brzinu i smjer kretanja razine glukoze bile su mi neprocjenjive, jer su mi pomagale predvidjeti moguće epizode hipoglikemije kako bih na vrijeme mogla početi s korekcijama, odnosno čim sam primijetila rast razine glukoze. Na taj način, moje razine glukoze rijetko kada su izlazile iz preporučenog raspona.

Dexcom ONE je jednostavan za korištenje, a sadrži pouzdana upozorenja

Koristila sam u trudnoći Dexcom ONE sustav za kontinuirano mjerenje glukoze u stvarnom vremenu, jer sam znala da ima značajke koje mi mogu pomoći. Prvo i najvažnije, umetanje senzora vrlo je jednostavno. Nije potrebno skenirati senzor kako biste dobili očitanja, jer on neprekidno prikuplja podatke samostalno, a nisam imala problema niti sa signalom. Prijemnik dolazi s prilagodljivim upozorenjima koja su jednostavna za korištenje. Jačina zvuka upozorenja dovoljno je visoka da me upozori, ali ne toliko da me iritira ili smeta na bilo koji način. Obavještava me svaki put kada izađem iz dosega Bluetooth veze, a najvažnije, kad god sam ili hiperglikemična ili hipoglikemična. Ovo drugo mi je posebno bilo važno u trudnoći, kad se vrhunci i padovi na grafu češće izmjenjuju nego što bih se sama sjetila provjeriti senzorska očitanja da nema upozorenja. Zato sam dobro spavala, znajući da ako me zvuk alarma ne probudi, razine glukoze su mi bile savršene cijelu noć.

Suvremena tehnologija olakšava život trudnicama s dijabetesom

Osoba sam koja cijeni prednosti moderne medicine i trudim se iskoristiti maksimum dostupnih uređaja. S manje briga i uz pohvale mog endokrinologa zbog vremena provedenog unutar željenog raspona, moram reći da nije bilo razloga da s ginekološke strane moja trudnoća bude drugačija ili rizičnija od trudnoće žena koje nemaju dijabetes.

Osim što pažljivije pratimo razine glukoze, žene s dijabetesom suočavaju se s mučninom, nesanicom, bolovima u leđima i svim ostalim "radostima" trudnoće jednako kao i žene bez dijabetesa. Istina je da sam češće posjećivala svog liječnika, ali barem sam bila sigurna da sam učinila sve što mogu kako bi trudnoća bila što sigurnija i zdravija.

Zašto sve ovo pišem? Je li lako biti trudna s dijabetesom? Ne. Kao što ni sam dijabetes nije “šetnja parkom”. Čak i ako se najviše trudite raditi sve po pravilima, strah je neizbježan. Osobno, primjećujem da se bolje nosim s tim životnim izazovom prihvaćajući uređaje koji su osmišljeni da podrže i pomažu u upravljanju dijabetesom.

Osjećam se sretnom što imam sve ove moderne tehnologije na dohvat ruke. Osim toga, važno je biti okružen liječnicima koji pružaju potrebnu podršku i neophodan osjećaj sigurnosti. Svaki pojedinac bi trebao pronaći liječnika kojem vjeruje, koji ima strpljenja odgovoriti na bezbroj pitanja koje osoba s dijabetesom može imati, posebno tijekom prve trudnoće.

Ja sam uspjela. Usprkos razmišljanjima kako moje mučnine nikada neće završiti ili da ću naštetiti svom djetetu ako povremeno uživam u burgeru ili pizzi, sretna sam jer sam rodila zdravu, divnu bebu. Paničarila sam zato što nisam bila sigurna jesam li spremna za sve što me čeka i strahovala sam hoću li moći brinuti se o djetetu uz svoj dijabetes. Ta razmišljanja i proživljeni osjećaj straha možda nikada neće nestati, ali svaki put kad se sjetim da sam sve to radila za svoje dijete, koje je sigurno i sretno raslo u mom trbuhu (a sada i izvan njega), sve injekcije inzulina, brojanje ugljikohidrata, analiziranje grafova i posjeti liječnicima postali su nebitni i ostavljam ih iza sebe. Želim se sjećati samo lijepih trenutaka i uživati u svojoj bebi unatoč dijabetesu, jer to doista i mogu.

Autorica: Jelena Znaor

Službeni distributer sustava Dexcom ONE u Hrvatskoj je MEDILAB ONE. Želite li probati Dexcom ONE sustav, molimo vas da ih kontaktirate na besplatni broj 0800 600 900.

* Ako vaša upozorenja o glukozi i očitanja sustava Dexcom ONE ne odgovaraju simptomima ili očekivanjima, upotrijebite glukometar za donošenje odluka o liječenju dijabetesa.

Sadržaj je nastao u suradnji s Dexcomom.

Dexcom i Dexcom ONE su registrirani zaštitni znakovi tvrtke Dexcom Inc. u Sjedinjenim Američkim Državama i mogu biti registrirani i u drugim državama.

  1. Battelino T., Danne T., Bergenstal R.M. Clinical targets for continuous glucose monitoring data interpretation: recommendations from the international consensus on time in range. Diabetes Care. 2019;42:1593–1603.
  2. Advani A. Positioning time in range in diabetes management. Diabetologia. 2020;63:242–252.

©2023 MAT-0911


Još iz kategorije Blog: