Davor Skeledžija

Mjerenje glukoze u krvi – bez krvi!

21/12/2023

Ako čitate ovaj tekst, onda vjerojatno upravo nosite senzor za kontinuirano mjerenje glukoze ili bar znate što je to. Također, vjerojatno znate da ti naši senzori ne mjere glukozu u krvi nego u međustaničnoj tekućini, što nije isto. I tu dolazimo do glavne mane senzora kakve poznajemo danas – preciznost, tu je i činjenica da i dalje probijaju kožu te ostaju „upiknuti“ u nju.  Nije strašno, ali je tako.

Kontinuirano mjerenje glukoze u krvi!?

Svako malo netko objavi neku (lažnu) informaciju o tome da će "neinvazivno" mjeriti glukozu u krvi, čak ni Apple a ni Samsung nisu imuni na takve vijesti. Ali jednom će netko objaviti istinu 😊

Prva generacija uređaja za mjerenje glukoze u krvi bez ikakvog uboda. Tvrtka Know labs

Prva generacija uređaja za mjerenje glukoze u krvi bez ikakvog uboda. Tvrtka Know Labs

Tvrtka Know Labs na prilično je uglednom portalu diabetesdaily.com objavila svoju priču, objasnili su svoju viziju mjerenja glukoze u krvi bez ikakvih uboda i dokle su dogurali. Tu je i plan za registraciju njihove druge generacije uređaja pri najstrožoj svjetskoj agenciji – FDA u drugoj polovini 2024. godine. Druga generacija bi trebala biti još manja i moći će dolaziti u obliku sata ili sličnog uređaja te slati razinu glukoze u npr. kompatibilne inzulinske pumpe.

Čini se obećavajuće i ohrabrujuće čim netko u svojim planiranjima najavljuje traženje odobrenja od neke regulatorne agencije – već je to pokazatelj da nije pao s Marsa.

Krv i RFID tehnologija

Ako imate psa ili mačku, vjerojatno već u sebi imaju RFID čip; ENC uređaji koje imamo u autu za plaćanje cestarine također sadrže RFID čip, a i odjeća u trgovinama se štiti od krađe takvim čipovima.

Ukratko, jedan uređaj odašilje signal koji se odbije o drugi i vrati se natrag te se izvrši određeno očitanje.

Inspiriran RFID-om, Know Labs je napravio Bio-RFID, uređaj koji emitira signal koji se odbije od stanica glukoze znajući da svaka stanica u tijelu može odbiti signal na točno određenoj frekvenciji.

Zahvaljujući razlici u očitanjima i umjetnoj inteligenciji, Bio-RFID uređaj može izmjeriti razinu glukoze u krvi. U ograničenoj studiji su uspjeli postići MARD od 11.27, dok Libre 3 ima MARD 7.9, a Dexcom G7 ima 8.7 (manje je bolje). Nije bajno, ali više nego solidan početak.

Usporedba veličine

Usporedba veličine

Koliko će koštati Bio-RFID i što se uopće kupuje?

Ovakva tehnologija nema jednokratne dijelove koji se bacaju, dakle neće trebati stalno kupovati senzore i bosti se njima – što pojeftinjuje cijelu stvar.

No, zbog činjenice da će se u finalnom izračunavanju razine glukoze u krvi koristiti umjetna inteligencija (AI), prema direktoru Know Labsa, vjerojatno će se dogoditi da ćete kontinuirano plaćati AI licencu... Oni računaju da klasični CGM-ovi u Americi godišnje koštaju 1.700 i više dolara, a svoj Bio-RFID bi naplaćivali ispod 1.000 $ godišnje...

Zaključak

Onima koji imaju pamćenje dulje od čovječje ribice već je pomalo muka od velikih najava nove revolucionarne tehnologije za mjerenje glukoze koja eto „samo što nije“ stigla na tržište.

Sve te najave treba vrlo kritično promatrati iz puno razloga. Među ostalim, čak i da izumite zadovoljavajuću tehnologiju, jako je teško osigurati odobrenja regulatora (FDA  i EMA), masovnu proizvodnju uz adekvatnu kontrolu kvalitete, a tu je još i logistika, distributeri i puno drugih izazova.

Kako bilo, jednom će neka vijest uistinu biti „ona prava“ i bit će istinita najava novog koraka naprijed u samokontroli dijabetesa. Ipak, važno je misliti na danas, truditi se što bolje očuvati svoje zdravlje danas kako bismo mogli više uživati u napretku tehnologije sutra.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: