Davor Skeledžija

Medtronic službeno: Pumpa 780G dolazi u Hrvatsku!

11/12/2020

Sve je počelo tako što se na Facebooku pojavila službena Medtronic stranica Medtronic Diabetes Europe Middle East Africa:

Da, naziv je stvarno dugačak, ali što je tu je. I mi pacijenti napali smo ih kojekakvim neugodnim i manje neugodnim pitanjima i komentarima.

A onda se pojavila Sasha koja je postavila savršeno pitanje:
Kada 780G pumpa dolazi u Hrvatsku?

Osoba koja stoji iza službene Facebook stranice na to je odgovorila:
Najbolju i najnoviju Medtronic 780G inzulinsku pumpu u Hrvatskoj očekujemo u prvoj polovici 2021. godine!

Ovako to izgleda u originalu na Fejsu:

Možda vam se čini trivijalno, ali u (pre)reguliranim kompanijama kao što je Medtronic ovakvo nešto ne izjavljuje se javno i u zezanciji nakon boce vina. Stoga, ako nas prethodno ne unište korona, ebola i novi potres, realno je očekivati dolazak 780G pumpe u prvoj polovici iduće godine (a onda i recenziju na portalu naInzulinu.com).

Nastup Medtronica na virtualnoj EASD2020 konferenciji
U prilog tvrdnji o dolasku 780G ide i nastup Medtronica na ovom uglednom događanju vezanom za dijabetes koje redovno pratimo. Naime, čak i da zanemarimo prastari Veo, osim 780G Medtronic ima još nekoliko pumpi koje su komotno mogli tamo reklamirati: 640G, 670G i 720G. Ipak, snažnu su poruku poslali odlukom da će na konferenciji „pričati“ isključivo o svom krunskom dragulju - Medtronicu 780G!

Zašto ne volimo Medtronic 780G?

 1. Zato što će koštati oko 34.000 kn
 2. Zato što ima kateter (doduše, mnogima to i nije problem)
 3. Zato što trenutačno ima senzor koji dvaput dnevno treba kalibrirati krvlju (ne zadugo)


Zašto volimo Medtronic 780G?

 1. Zato što je to druga i usavršena generacija inzulinske pumpe koja „pegla“ hipoglikemiju i hiperglikemiju!
  (To jest: automatski povećava isporuku inzulina kada izmjeri rast i smanjuje ju kada izmjeri pad šećera.)
 2. Zato što ima Bluetooth i konačno će roditelji na daljinu moći pratiti stanje šećera i isporuku inzulina kod svoje djece
 3. Zato što joj Bluetooth omogućuje vezu s mobitelom. Sada ćete moći provjeravati stanje pumpe tako što ćete nepristojno gledati u mobitel, a nećete više, kao do sada, morati vaditi pumpu iz grudnjaka i cijelom društvu objašnjavati što je pumpa, bez ikakve nade da će to oni ikada shvatiti.
 4. Uskoro dolazi novi senzor Zeus (u novije vrijeme nazvan i Guardian 4), a on neće zahtijevati kalibraciju krvlju
 5. HZZO ima vrlo korektne indikacije kako biste mogli ostvariti pravo na senzore (iako godišnje nemamo pravo na dovoljno senzora)
 6. Ne samo što je u stanju automatski povećavati bazalnu isporuku inzulina, već može potpuno autonomno donijeti odluku o dodatnom bolusu: ima potpuno novi algoritam koji je razvila izraelska tvrtka DreamMed.
 7. Na ovoj pumpi moći ćete birati ciljnu razinu glukoze između: 5,5,  6,1,  6,7 te privremeno 8,3 mmol/l.

Zaključak
Razloga zašto volimo 780G očigledno ima puno više od njenih negativnih strana iako tu ima još izazova. Osim što pumpe nisu na HZZO-ovoj listi pomagala, trenutačno preko HZZO-a godišnje imamo pravo samo na 40 Medtronicovih senzora, a treba nam ih 52 i slično. U tome su čak i Srbi i Slovenci ispred nas. No, korak po korak, sve su ovo nevjerojatno velike i napredne stvari o kojima smo prije par godina mogli samo sanjati.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: