Photo by RF._.studio from PexelsLucija Babić

Mama dijabetičarka i mjerenje glukoze u krvi

04/01/2021

Mama već dulje vrijeme brine. Nezadovoljna je životom, malo depresivna, malo totalno nabrijana. Nisam sigurna kada ju je teže trpiti, kad dođe kod mene i počne mi čistiti frižider ili kada danima ne izađe van iz kuće.

Kad je mama dobila dijagnozu šećerna bolest, malo mi je laknulo jer sam pomislila da je možda to uzrok njenih problema, a ne psihička depresija. Iako nisam znala ništa o šećeru, nije mi se to činilo kao veliki problem. Malo smanjiš kekse i čokolade koje mama ionako previše mlati. Iznenadila sam se kada sam počela malo više istraživati da to nije tako lako. I iznenadila sam se kako je mami teško bilo što promijeniti. Al' onda, kad malo bolje razmislim, sve moje debele frendice izdrže uvijek najviše par mjeseci na bilo kojoj dijeti. A što si stariji, vjerojatno je teže, a ne lakše.

Kupila sam joj javorov sirup za kavu da ga koristi umjesto šećera. I hrpu keksa bez šećera. Nije htjela ni čuti to jesti. Zobene posije za doručak, jer je kao jako važno doručkovati, a ona najčešće popije samo kavu i pojede pola šnite kukuruznog kruha i maslaca. Sve uzalud, samo mi je ponavljala da ju prestanem gnjaviti.

Mamina doktorica opće prakse je mlada, super je s kompjuterom i tehnikom općenito. Može se s njom preko maila dopisivati, mami piše elektronske recepte, rekla je čak da će joj elektronski pisati i trakice za šećer i sve drugo što će joj trebati. Stvarno se jako potrudila i istražila na internetu koji aparatić da prepiše mami. S obzirom na mamino stanje i malodušnost preporučila je aparatić.

Više o tip 2 dijabetesu potražite na portalu www.tip2.info

Mama se ne snalazi s kompliciranom tehnologijom pa je aparatić jednostavan za upotrebu. I ima jednu opciju koja je ispala jako praktična, aparatić može sam u mobitel poslati rezultate njenih mjerenja. To mama napravi kad upali svoj iPad koji smo joj namjestili da može na njemu čitati novine i portale. Potom mama jednostavno, s dva klika iz aplikacije pošalje izvještaj meni na e-mail, a može i doktoru - kad bi htjela.

Puno mi je pomogla ta funkcija da povremeno vidim kako je mama regulirana i jel mjeri redovito. Nisam ju nikad tjerala, to bi bilo kontraproduktivno. Al' iako povremeno gunđa,  mislim da joj je drago da pogledam njene šećere s vremena na vrijeme i priupitam kad bi se opet htjela izmjeriti.

U međuvremenu sam skužila kako se čitaju deklaracije na proizvodima i naučila nešto o ugljikohidratima. Prvo sam mislila da je važan samo šećer u slatkišima. Totalno sam se iznenadila da ne moram mamu tjerati da jede javorov sirup i zobene pahuljice. Ionako mrzi mlijeko, a mlijeko i zobene pahuljice zajedno imaju više ugljikohidrata nego njenih uobičajenih pola šnite kruha.

Kad je ustabilila šećer, čini mi se da joj se malo i raspoloženje popravilo. A zanimljivo je čim se počela osjećati bolje, počela je s malo više volje i mjeriti šećer i više paziti šta jede. Nije i dalje htjela učiti o ugljikohidratima i slično, al' generalno neke stvari su puno bolje nego prije. Jako je smanjila kekse, više ne pojede pola kutije dok gleda Tvoje lice zvuči poznato, nego samo jedan uz popodnevnu kavu. Za ručak najčešće radi ćušpajze i neko meso. Što je najbolje, njoj su uvijek ćušpajzi pasali, al' ih je prestala raditi jer smo mi djeca i tata uvijek gunđali. Znam kako je to, i meni moje dijete sada kaže da ga namjerno mučim i da sve druge mame rade pomfrit i pizzu svaki dan. Al' za moju mamu varivo je sada idealna prehrana i još to voli, za razliku od mlijeka.

Nije bilo lako u početku, ali sad se malo ustabilila i mislim da joj je puno pomoglo i moja pomoć i pomoć doktorice. Naravno i aparatić i informacije koje sam pročitala na vašem portalu, što je super.

Seriju tekstova o mjerenju glukoze u krvi donosimo u suradnji sa Tvrtkom Karl Dietz, pročitajte tekst

Novi igrač za mjerenje glukoze u krvi!

Lucija Babić
Volim život, pa makar i s dijabetesom :)

Još iz kategorije Tehnologija: