Davor Skeledžija

Imamo brojke - koliko smo i kojih pumpi "dobili" od HZZO-a!

10/11/2023

Prošle 2022. godine u ožujku, na HZZO-ovu osnovnu i dopunsku listu pomagala došle su inzulinske pumpe.

Riječ je o velikom napretku za osobe s dijabetesom, liječnike, ali i sam HZZO. Od tog trenutka pumpe se više nisu nabavljale gledanjem u čarobnu kuglu i pogađanjem koliko će kojih pumpi kojoj bolnici trebati.

Budući da čarobna kugla ne postoji, procijenjene brojke često su bile krive, pa je pacijentima znala biti ponuđena pumpa koju je dijabetolog imao u ladici umjesto one koja bi mu uistinu odgovarala.

Dobro je napomenuti da je proces stavljanja pumpi na listu bio napravljen maksimalno profesionalno i transparentno, sve su ozbiljne firme i pumpe dobile svoju priliku te su uvrštene na liste. Tu su Medtronic (780G i 740G), Ypsomed, OmniPod (Dash), a nedavno im se pridružila i Medtrum Nano pumpa bez katetera. Proces uvrštenja je jasan i transparentan.

Da stvar bude bolja, nedavno je ukinuto i stručno HZZO-ovo Povjerenstvo za pumpe pa je procedura ostvarivanja prava sada brža i jednostavnija:

Imamo novu JEDNOSTAVNIJU HZZO-ovu proceduru za inzulinske pumpe!

Doktor Grgurević i doktorica Krnić na Tehnološkom danu ZDD-a jasno su rekli da je (ukinuto) stručno Povjerenstvo svim pacijentima koji su ispunili kriterije – odobrilo pumpu i to bez ikakvog uplitanja HZZO-a!

Da budemo skroz objektivni, najveći je problem što za neke pumpe postoji solidna doplata. Na tome treba raditi jer je naš zdravstveni sustav u ideji solidaran, a ne onaj koji najpopularnije omogućuje samo bogatijima.

Kako je bilo prije uvrštenja pumpi na HZZO-ovu listu?

Jednom je godišnje bio organiziran nacionalni tender za koji je bilo rezervirano 1.5 milijuna kuna i kupovalo se od svake pumpe po malo i to po metodi "prst-palac". Neke su bolnice također organizirale manje tendere, ali godišnja količina novca u RH nije prelazila 2 milijuna kuna za pumpe koje su dodjeljivane novim korisnicima, kao i onim postojećim kojima je pumpa "crkla" nakon isteka garancije.

Koje smo pumpe "uzimali" preko HZZO-a? 😊

Izvještaj koji smo zaprimili odnosio se na period do 30.5.2023.:

U oči upada da HZZO nije isporučio niti jednu Ypsomed pumpu, što naravno nije istina. Pokušao sam dobiti i tu brojku u dva navrata, ali bez uspjeha.

Najpopularnija je pumpa Medtronic 780G s kateterima koja uz pomoć senzora zna "peglati" visoke i niske šećere, HZZO ih je čak 215 sufinancirao. Iza nje je OmniPod Dash sa 146 isporučenih komada; ona za sada nema povezane senzore, ali je bez katetera što pridonosi osjećaju slobode i nesputanosti.

Za 780G najpopularniju pumpu jednokratna doplata iznosi oko 1.200 €, dok za drugu mjesečna doplata iznosi oko 76 €. Riječ je o velikim iznosima koje si ne može svatko priuštiti, stoga je potrebno raditi na tome da se doplate smanje kako bi i oni plićeg džepa mogli do njih.

Zaključak

Maksimalni iznos koji je HZZO spreman platiti za inzulinsku pumpu i potrošni materijal definiran je transparentno i zdravorazumski. Riječ je o iznosu koji odgovara novoj Medtronic 740G inzulinskoj pumpi  koja zna "peglati" hipoglikemije i prije nego se one dogode te njenom potrošnom materijalu u trajanju od 4 godine. Sve što je iznad toga - doplaćuje se. Ima logike i riječ je o velikom napretku u odnosu na ranije.

Ipak, legitimno je nadati se da će se u budućnosti činiti nešto kako bi se doplate na skuplje pumpe smanjile, kao npr. u Sloveniji gdje 780G nema nikakvu doplatu, a slično bi se uskoro moglo dogoditi i u Srbiji . Tehnologija i standardi se razvijaju i treba im težiti.

S druge strane, kada odvojite veliku količinu novca za svoju pumpu, sigurno ćete se iznimno potruditi da imate koristi od nje, tj. da imate što bolju regulaciju dijabetesa.  A to je onda velik uspjeh za dijabetičara, dijabetologa i osiguravatelja.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: