Dragan Franjković

Dexcom ONE na ruci kaskadera i instruktora borilačkih sportova

19/10/2023

Draganu Franjkoviću, poznatom treneru borilačkih vještina iz Osijeka koji ima dijabetes tip 1 nedavno smo osigurali 10-dnevni Dexcom ONE start paket kako bi po prvi put isprobao ovaj kontinuirani mjerač glukoze. Njegovo iskustvo donosimo u nastavku.

Nakon dijagnoze „dijabetes tip 1“ prije četiri godine, ušao sam u jedno poprilično nepoznato područje. Kao i vjerojatno mnogi drugi, u tom periodu puno sam čitao i istraživao: od prehrane, stresa, treninga, do vrsta inzulina, gadgeta koji se nude na tržištu te ostalih modernih pomagala koji nam danas znatno olakšavaju regulaciju razine glukoze i poboljšavaju kvalitetu života. Jedina olakotna okolnost u svemu tome mi je bila činjenica da sam cijeli život u sportu i pravilnoj prehrani, pa sam barem ovdje bio “na domaćem terenu”. Problem je, međutim, bilo mnoštvo novih pojmova, naziva proizvođača, senzora, aplikacija, čitača i ostalih pomagala koje sam tek morao upoznati. Naravno, u svemu tome, naletio sam gotovo odmah u početku na ime Dexcom, iako ga sve do nedavno nije bilo u Hrvatskoj.

Zahvaljujući prijatelju Davoru Skeledžiji i njegovom portalu nainzulinu.com početak života s dijabetesom mi je bio puno lakši, a prije nekoliko tjedana uspio sam isprobati i svoj prvi Dexcom ONE senzor. Obzirom da sam čuo da ima zvučna upozorenja, s nestrpljenjem sam čekao trenutak kada ću ga i sam početi koristiti. To se dogodilo pred moje nedavno putovanje u Njemačku, gdje sam bio vodeći instruktor „Combat & Fighting Instructor Course“ edukacije, koju je organizirala vodeća Krav Maga federacija u svijetu.

Već na samom početku sam bio ugodno iznenađen jednostavnošću apliciranja senzora: mjesto apliciranja – nadlaktica; otvorim senzor, maknem naljepnicu, a jednim klikom na gumb senzor je već na ruci. S još jednim potezom sam postavio i odašiljač.

Moram biti iskren. Nisam baš tehnološki stručnjak (moji poznanici znaju o čemu pričam), ali Dexcom ONE čitač je odradio svoj dio posla. Vrlo je jednostavan za uporabu, što je meni osobno vrlo važno, a dostupna je i mobilna aplikacija za sve osobe koje imaju kompatibilan mobilni uređaj.

Prema preporukama, senzor treba biti unutar šest metara od čitača, a nakon postavljanja trebalo je pričekati dva sata da mi se senzor “prilagodi”. Taman toliko mi je otprilike trajao let, što sam iskoristio za proučavanje osnovnih značajka uređaja, kako se pali i gasi, kako se namještaju upozorenja i ostale mogućnosti. Odmah nakon slijetanja u München čitač je sam od sebe počeo pokazivati moju razinu glukoze!

Večera s prijateljem u Njemačkoj

Večera s prijateljem u Njemačkoj

Šetajući Münchenom, dok sam čekao vlak za Nürnberg i tražio što ću pojesti, Dexcom ONE čitač mi je stalno bio nadohvat ruke. Upravo u takvoj situaciji, činjenica da senzor ne moram skenirati, već da sam očitava vrijednost glukoze svakih pet minuta, mi je bila zaista odlična stvar. Dovoljno je samo baciti kratki pogled na mobitel i vrijednosti su bile tu, a znao sam i da će se upozorenja oglasiti ako bude potrebe. Vrlo jednostavno i prije svega praktično, nema bockanja prstiju* u javnosti s punim rukama stvari, koferom i ruksakom.

Nakon dolaska na odredište i smještanja u hotel, začuo sam neko pištanje, potpuno nepoznati, drugačiji zvuk. Prvo mi je palo na pamet da je drugi mobitel u pitanju kojeg rjeđe koristim, no ubrzo sam shvatio – bilo je to prvo upozorenje! Glukoza na 12,5 mmol/l. Odmah mi je sinulo, cijeli dan putovanja, obroci samo u obliku sendviča, što inače izbjegavam, i naravno glukoza skače.

Krav Maga obuke su inače vrlo zahtjevne, a vrsta obuke kojom se ja bavim je posebno izazovna, možda i najzahtjevnija i fizički i psihički. Mnoštvo udaranja, hrvanja, sparinga, blokova, razoružavanja. Pravi izazov za mene kao dijabetičara, ali ujedno i za moj Dexcom ONE senzor.

Narednih nekoliko dana je proteklo u takvom ritmu. Stalan kontakt s drugim osobama i postojala je vrlo velika mogućnost da će mi netko “otkinuti” senzor. Međutim, to se nije dogodilo. Naravno da sam dijelom i sam tome pridonio, jer ipak moraš malo paziti, ali senzor se nije pomaknuo niti milimetar. Zaista sam ostao ugodno iznenađen.

U jednom trenutku dok sam objašnjavao tehniku pred više od 100 ljudi u velikoj sportskoj dvorani, opet sam začuo upozorenje i to na puno većoj udaljenosti od šest metara. Samo sam se nasmijao na sad već poznati zvuk. Obzirom da nije bilo zidova ili neke druge prepreke, čitač me „lovio“ sa signalom po cijeloj dvorani bez problema.

Iskreno, zvučna upozorenja su stvarno odlična stvar. Ipak je puno lakše zaspati ili obavljati svakodnevne dužnosti kad znaš da će – ako nešto pođe po zlu, a pri tome mislim na svima nam mrske hipoglikemije – upozorenja odraditi svoje.

Sve u svemu, Dexcom ONE: čista desetka!

 

Službeni distributer sustava Dexcom ONE u Hrvatskoj je MEDILAB ONE. Želite li probati Dexcom ONE sustav, molimo vas da ih kontaktirate na besplatni broj 0800 600 900.

* Ako vaša upozorenja o glukozi i očitanja sustava Dexcom ONE ne odgovaraju simptomima ili očekivanjima, upotrijebite glukometar za donošenje odluka o liječenju dijabetesa.

Za popis kompatibilnih uređaja posjetite www.dexcom.com/compatibility

Sadržaj je nastao u suradnji s Dexcomom. Sva izražena mišljenja su mišljenja korisnika i nisu mišljenja Dexcoma.

Dexcom i Dexcom ONE su registrirani zaštitni znakovi tvrtke Dexcom Inc. u Sjedinjenim Američkim Državama i mogu biti registrirani i u drugim državama.

Dragan Franjković
Vlasnik Sportske Akademije Osijek, bivši svjetski prvak u kickboxingu i top instruktor Krav Maga samoobrane. Voditelj obuke za instruktore "Combat & Fighting course"

Još iz kategorije Izdvojeno: