Davor Skeledžija

Dexcom će ponuditi JOŠ jeftiniji senzor!

16/11/2023

Nedavno je završila najveća svjetska „dijabetička“ konferencija u organizaciji Američke dijabetičke asocijacije (ADA). Tim je povodom objavljen zanimljiv intervju s Teri Lawver, novom glavnom komercijalnom direktoricom tvrtke Dexcom.

Teri Lawver, nova glavna komercijalna direktorica tvrtke Dexcom

Teri Lawver, nova glavna komercijalna direktorica tvrtke Dexcom

Što je Dexcom do sada nudio?

Poznata je vrhunska linija Dexcom proizvoda s najskupljom perjanicom Dexcom G7. Riječ je o vrlo malom senzoru integriranim s odašiljačem, velike preciznosti s prediktivnim i klasičnim alarmima, mogućnošću kalibracije krvlju, praćenjem roditelja, itd.

S Dexcom G7 proizvođač je s jedne strane uvidio da mogu raditi jako dobar posao, no s druge je shvatio da je G7 naprosto preskup za neka tržišta. Kako bi doskočili problemu, napravili su povoljniji Dexcom ONE - senzor koji može parirati Libre sustavu po cijeni i mogućnostima. Od najvažnijih funkcija, iz Dexcom G6 maknuli su prediktivne alarme i mogućnost praćenja roditelja; ali su zadržali vrhunsku preciznost i poznatu kvalitetu Dexcom brenda. Sve je to rezultiralo Dexcom ONE senzorom koji je dostupan i u Hrvatskoj preko HZZO-a bez doplate:

Službeno potvrđeno! Dexcom ONE – na HZZO-ovoj listi pomagala!

Dexcom ONE je dakle napravljen da parira Libre 1 i Libre 2 senzorima za osobe na inzulinu, no neki vizionar iz Dexcoma je odlučio da je za još veću promjenu i uistinu ozbiljno uzdrmavanje tržišta potrebno još više.

Novi još jeftiniji Dexcom za osobe koje nisu na inzulinu!

Da, to je hladan tuš za nas - ovisnike o tehnologiji i inzulinu jer je već na osnovi ove informacije moguće zaključiti da novi i još jeftiniji senzor neće imati neke od funkcija na koje smo danas navikli, npr. alarme. To je nagovješteno i u samom intervjuu.

Ipak, direktorica Teri je eksplicitno izjavila da će se najnoviji i najeftiniji senzor zasnivati na najnovijoj i najmodernijoj Dexcom G7 platformi što je zbilja fantastično. Ta platforma bi ipak mogla donijeti značajnu preciznost, sjetimo se samo da se skuplji Dexcom G6 i jeftiniji Dexcom ONE također zasnivaju na istoj platformi, jednakog su izgleda i preciznosti. Osim toga, Dexcom G7 je zbilja malen, stoga će i novi jeftiniji Dexcom za osobe koje nisu na inzulinu sigurno biti jednako malih dimenzija.

Zaključak

Većina pratitelja ovog portala ovisna je o inzulinu, no znamo da najveći  broj osoba s dijabetesom nije na inzulinu! Procjenjuje se da na svijetu ima preko 426 milijuna osoba s dijabetesom, od toga je čak 60 posto onih koji ne uzimaju inzulin!

Dakle onaj tko za tu populaciju prvi napravi dovoljno dobar i dovoljno jeftin proizvod, mogao bi napraviti nevjerojatno velik posao. Dodajmo tome da je za ozbiljniji uspjeh neophodno osigurati dovoljno proizvodnih kapaciteta, sirovina, logistiku i još puno toga. Abbott već niz godina to ne uspijeva učiniti pa su u nekim zemljama i dalje na snazi restrikcije za kupovinu senzora, a širenje na nova tržišta praktički je stalo. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se Dexcom snaći s istim izazovima, posebno zato što je ovo novo potencijalno tržište neusporedivo veće.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Tehnologija: