BD – o iglama, boli i kompatibilnosti penova

Hormonski pripravci najčešće se ne mogu uzimati u obliku tableta, nego potkožno uz pomoć igle. Nekim ljudima to je prevelika prepreka za uzimanje terapije. Većina je u početku užasnuta injekcijama, ali s vremenom se naviknu i ne razmišljaju više o tome. Da bi injekcije bile zaista bezbolne i što jednostavnije za rukovanje, važno je koristiti kvalitetne, oštre, tanke i kratke igle, odnosno što je kraće moguće. Tako da osjet boli bude što slabiji, a da se dobije željeni efekt. U svakom slučaju, izbjegavati igle i zbog toga posljedično pogoršati neku bolest, u konačnici sigurno nije dobar odabir.

Uz inzulin koji je nama na portalu naInzulinu najvažniji, neki koriste i druge „farmaceutske pripravke“ putem igala. Osim toga, ne zaboravimo da postoje razne vrste inzulina i prilično veliki broj različitih penova. Zato vam na jednom mjestu donosimo informaciju o tome s kojim su sve inzulinima i kojim drugim lijekovima kompatibilne BD Micro fine igle.

Za početnike, napomenimo da je pen engleski izraz za olovku koji se i kod nas udomaćio. Pen je zapravo novija, elegantnija i praktičnija verzija klasične šprice i igle koje se i dalje koriste u bolnicama i domovima zdravlja. Osobama koje svakodnevno ili jednom tjedno moraju uzimati nešto uz pomoć igle, penovi su dobrodošla zamjena za klasičnu iglu i špricu. Izgledaju kao olovka kojoj se na jednom kraju zašarafi jednokratna iglica, pa i ne djeluju zastrašujuće.

Novo Nordisk

Što se tiče Novo Nordiskovih penova, BD Micro fine igle igle su kompatibilne s višekratnim penovima NovoPen i Novopen Echo. Zatim s jednokratnim Flex penovima za Novolog, Novorapid, Levemir i Tresibu, ovo su sve različite vrste inzulina. Uz inzulin, neke osobe koriste GLP 1 agoniste koji im pomažu u mršavljenju, a također se uzimaju uz pomoć BD Micro fine igala. To su Saxenda, Ozempic i Victoza. U ovu skupinu lijekova pripada i Byetta Astra Zenece.

Lilly

BD Micro fine igle su kompatibilne s višekratnim penovima HumaPen Luxura, Humalog i Humulin penovima proizvođača Eli Lilly. Za one koji koriste inzulin Abasaglar, BD igle pašu i s penovima za ovaj inzulin.

Sanofi-Aventis

Za SoloStar s Apidrom, Toujeom [tužeo] i Lantusom (vrste inzulina koje proizvodi Sanofi-Aventis) možete također koristiti ove igle. Lyxumia je agonist receptora GLP-1 koji koriste dijabetičari tipa 2 također uz pomoć BD igala.

inzulinski pen-ovi
inzulinski penovi

Uz bilo koji proizvod, igle se koriste tako da se redovno mijenjaju. Nije ih preporučljivo koristiti kroz odjeću. Prije upotrebe potrebno je istisnuti jednu jedinicu u zrak, da bi se provjerila prohodnost igle i radi li pen dobro. Da bi što manje boljele, odaberite što kraću iglu, ali dovoljno dugačku da nakon vađenja igle dio lijeka ne ostane na igli i ne kaplje u prazno. Dobar odabir igle svakako će nam pomoći u što kvalitetnijem i bezbolnijem korištenju lijekova koji se moraju uzimati uz pomoć pena.


Još iz kategorije Izdvojeno: