Maja Vukovic

DiaEuro Hrvatska – nogometni tim iz snova!

17/07/2017

DiaEuro natjecanje je europsko prvenstvo u futsalu u kojemu glavni uvjet za prisustvovanje znači da morate imati dijabetes ;). Slatko zar ne ;)? Baš poput naših dečki, odnosno naše DiaEuro reprezentacije. Sama slika govori više od 1.000 riječi.

Ja sam se zaljubila, a vi? 🙂 Vjerujem da apsolutno svakoj osobi koja ima dijabetes, svakom roditelju čije dijete ima dijabetes, svakoj osobi kome netko drag i blizak ima dijabetes – ovaj događaj predstavlja nešto posebno, nešto što on upravo i je. Ovo pokazuje da nema apsolutno niti jedne jedine stvari koju osoba s dijabetesom ne može napraviti. Sve je samo stvar naše glave i ničeg drugog. Na svu sreću, ovi momci imaju čiste glave 😉 te nam pružaju zadovoljstvo da ih u idućih tjedan dana, odnosno od 17.7. do 23.7., neprestano bodrimo i svakodnevno iščekujemo nove informacije uživo s terena u Rumunjskoj gdje se natjecanje održava. U kratkom razgovoru s najstarijim članom DiaEuro ekipe, Mariom Žitnikom, koji je od ove godine i trener ekipe, došla sam do informacije da naša ekipa spada itekako u favorite te da pred ostalima izaziva strah i poštovanje. Ponos u Mariovom glasu dok je to govorio, bilo je nešto osobito, nešto nakon čega sam pomislila: „I ja želim igrati nogomet!“ Inače sam u nogometu čista katastrofa, apsolutna razlika od naše DiaEuro reprezentacije koja za svoj tim organizira ozbiljne kvalifikacije i samo najbolji postaju dio ekipe. Mario, kojega inače zovu „deda“, no nikako ne zbog sporosti ili tromosti, već eventualno zato što je mrvičak stariji od ostatka ekipe ;), otkrio je kako su se za ovo natjecanje itekako pripremali. Pripreme nisu uvijek bile jednostavne, budući da je naša slatka ekipa razbacana diljem Hrvatske te nije uvijek lako održati treninge, no treninzi su na visoko profesionalnoj razini što dokazuju i sve medalje koje su naši momci do sada osvojili. Od prvog održanog DiaEura 2012. godine u Ukrajini, dakle ukupno 5 natjecanja do sada, naši momci su osvojili čak 4 medalje!!! Neka mi sad netko kaže da to nije kontinuitet i da to nije vrijedno divljenja! Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji dižemo spomenik kada samo prođu prvu skupinu, a ovi momci su se s prvog natjecanja vratili sa zlatom oko vrata, dok su ostale 3 medalje bile brončanog sjaja. Vjerujem da bi u slučaju „vatrenih“ i osvajanja bronce u Hrvatskoj bio neradni dan… Ovdje nije bilo tako. Dečki su se skromno vratili nakon svakog natjecanja nazad u Hrvatsku bez da je itko uopće znao za njihov uspjeh…. Sponzore su tražili sami, ali i zajedno pod vodstvom krovne organizacije, HSDU-a, i njihovog omiljenog im voditelja bez kojega sve ovo nikada ne bi bilo moguće, niti ostvarivo – našeg Tomeka :). Od cvjećarnice u bakinom dvorištu preko ljekarne Dvoržak pa sve do naših „slatkih“ sponzora poput Sanofi-a, Medilab-a ili Bauerfeinda, ovi su momci ostvarili svoj cilj. Ovim putem se apsolutna cijela ekipa zahvaljuje svima koji su i na najmanji mogući način pomogli u ostvarenju njihovog sna – odlasku na europsko natjecanje u Futsalu ove godine (svi pokrovitelji nalaze se nakraju teksta) .

Prva utakmica održava se u ponedjeljak, 17.7., s početkom u 10:30 i to između domaćina i naše reprezentacije. Kažu „prvo pa muško“ i uistinu će biti tako jer su Rumunji itekako snažan protivnik kojega treba ozbiljno shvatiti, a mi vjerujemo da će to naši dečki i napraviti. U grupi s Rumunjskom, nalazimo se i s Bugarskom i zajedno činimo skupinu B. Ždrijeb nam baš i nije bio naklonjen, no mi se ne bojimo. Ukupno su 4 skupine s po 3 tim-a. Skupina A: Rusija, Slovačka, Kirgistan. Skupina C: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Belgija. Skupina D: Mađarska, Portugal, Makedonija.

S novostima i rezultatima ćemo vas ažurno obavještavati, no bilo kako bilo za nas su naši dečki već itekako zlatni. Do ovog nivoa su došli zahvaljujući vlastitom trudu i angažmanu te želji da pokažu i dokažu kako se s dijabetesom živi i diše punim plućima. Stoga dečki, vi ste za nas već zlatni neovisno o tome koji rezultat postignete. A sada uživajmo svi zajedno u našoj slatkoj reprezentaciji (fotogalerija u nastavku ;)). ‘AJMO NAŠI!!!

Mario Žitnik - trener

Mario Žitnik - trener

Joško Čulo - kapetan

Joško Čulo - kapetan

Dejan Kolar

Dejan Kolar

Željko Guljašević - vratar

Željko Guljašević - vratar

Marko Marković

Marko Marković

Karlo Stojnić

Karlo Stojnić

Ivan Mikulić

Ivan Mikulić

Dominik Išaretović

Dominik Išaretović

Domagoj Vragolović

Domagoj Vragolović

Luka Ivanović

Luka Ivanović

 

Luka Rubinić

Luka Rubinić

 

 

 

 

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Fitness: