Mia Duvnjak

NovoRapid, Tresiba i Libre – moj put do izvrsne regulacije!

07/07/2018

Nakon 12 godina šećerne bolesti, brojnih drugih bolesti i komplikacija, studija nutricionizma, tri godine odlaženja na masaže te godinu i pol korištenja FreeStyle Libre senzora, napokon sam sigurna da sam našla izvrsnu kombinaciju za regulaciju glikemije koju želim podijeliti s vama. Moja se regulacija glikemije temelji na pravilnoj prehrani, tjelovježbi, adekvatnom unosu vode, kombinaciji inzulina NovoRapida i Tresibe, ručnih masaža na mjestu uboda inzulinom te neizostavnog Libre senzora. U tekstu ću pobliže govoriti o svakoj od navedenih stavki. Ako me netko želi dodatno kontaktirati, na dnu teksta ću ostaviti svoj kontakt.

Počnimo od Tresibe. O njoj se puno pisalo, a ja je koristim 18 mjeseci te si svaku večer oko 20:30 h dajem 10 i.j. Tresibe. U 5:30 h budi me porast GUK-a, koji rješavam tako što popijem 0,3 l vode i po potrebi uzmem 0,5 i.j., iako mi u posljednje vrijeme ta korekcija nije potrebna. Inzulin Tresiba mi je olakšao regulaciju te mi je, iskreno, puno bolji od pumpice na kojoj sam bila 4 godine i od Levemira na kojem sam bila oko 6 godina.

NovoRapid. O njemu vjerojatno već sve znate. Njega dajem od 5 do 15 minuta prije obroka, ovisno o kojoj hrani se radi. Što je veći glikemijski indeks hrane, to ranije dajem inzulin. Iglice za pen su mi 30G, 0.3x8 mm i 0.3x6 mm. S Libre senzorom sam naučila kako izgledaju grafovi gotovo svake hrane koju konzumiram i već iz nagiba „pika” mogu zaključiti koliko ranije (ili kasnije) moram dati inzulin sljedeći put za tu istu hranu. Na taj način mi se graf djelovanja NovoRapida gotovo poklopi s grafom GUK-a s Libre senzora, a ishod su ovi lijepi rezultati.

Tjelovježba. S obzirom da radim dvije različite smjene pet dana u tjednu, moja snaga i volja za tjelovježbom pale su u posljednje vrijeme, no i dalje imam plan kojeg se držim. U trajanju od dva tjedna, nakon posla kod kuće odrađujem trening intenzivnijeg tipa 25 minuta. Zatim 3. tjedan idem na posao biciklom (relacija Zg-VG i nazad). U 4. tjednu ubacim lagano rolanje navečer te idući tjedan kreće sve ispočetka. Bicikliranje i rolanje mi jako spuštaju šećer jer nisu preintezivni, dok je trening koji odrađujem u stanu naporan i dosta intenzivan te mi nakon 10 minuta treninga GUK počne jako skakati (jako, strelica na Libreu prema gore). To se vidi po trendu na Libre senzoru. Nakon što mi GUK dosegne cca 9.7 mmol/L dodam 1,5 j. Novorapida, popijem vode te nastavim vježbati.

*Za potrebe treninga pijem Battery Isotonic Drink (½) doze. To mi daje energiju i malo podigne GUK, koji je tada (nakon posla) oko 4,5 mmol/L.

O masažama mjesta uboda sam čitala na stranim blogovima te sam s njima počela prije otprilike 3 godine, no nisam bila zadovoljna regulacijom glikemije. Tada nisam imala Libre senzor te bih nakon masaže otišla u hipo, nakon toga u  hiper i dalje u taj začarani krug hiperglikemija i hipoglikemija, koji svi znate. Masaža je slična kao anticelulitna masaža, stručnoj osobi sam objasnila o ubodima, o tome kako mi je inzulin dosta zaostao u potkožnom tkivu, kako osjećam te grbice i kako mi zbog toga ne djeluje baš kako bi trebao (npr. za brokulu lešo 200 g, bez krumpira bih davala 6-7 i.j. Novorapida, za jabuku 7-8 i.j.).

Prestala sam se pikati u trbuh, već samo u bedra (lijevo Tresiba, desno NovoRapid) i u ruke (Novorapid). Masaže su jako bolne. Na početku se kreće manjim intenzitetom. Nakon masaža (nekad čak i tijekom), GUK se počne snižavati pa ja imam pripremljen obrok (užinu najčešće). Osim što se masiraju mjesta uboda, masiraju se još potkoljenica i list, kako bi se potaknula cirkulacija, što dodatno pojača djelovanje inzulina. Na početku tretmana najbolje je ići 2-3 puta tjedno te kroz nekih tjedan-dva, a nakon što se doza inzulina za iste obroke prepolovi, dovoljno je jednom tjedno ili svaka dva tjedna. Ako netko ne zna, a želi znati više o zadržanom inzulinu i receptorskim mjestima inzulina na stanicama, može me slobodno kontaktirati (to je duga i opširna tema).

Voda. Dakle VODA, ne čaj, ne napitci, ne kava, ne mlijeko, ne GI control sokovi, već voda. Bilo koji čaj ili kava dehidriraju tijelo. Da bi hidratacija bila adekvatna, potrebno je za svaku čašu čaja ili kave popiti čašu vode. Unos vode trebao bi biti 2-2,5 l  na dan, ako se osoba ne znoji intenzivno, ne obavlja težak fizički rad, ne boravi na visokim temperaturama. Sve ove aktivnosti dodatno povećavaju potrebu za unosom vode.

Ovo je moj raspored pijenja vode: tijekom posla popijem 1,5 l vode + 0,5 l vode s magnezijem. Tijekom vježbanja pijem 0,5 l vode, do spavanja još 0,2-0,5 l vode. Voda se pije pola sata prije jela i pola sata nakon jela, nikako s jelom. Jedna od najjednostavnijih preporuka za dobru regulaciju GUK-a.

Prehrana
Dugo sam tražila  pravi balans obroka u količini i vrsti namirnica.

Zobene pahuljice mi gotovo ne dižu GUK dok su kuhane u vodi, no „sirove” umiješane u jogurt mi poprilično dižu GUK. Koristim beta glucan, 500 mg; svako jutro natašte i osjetno mi snižava šećer.

  

Zajutrak: cca 2 j. NovoRapida
Zobena kaša (1-2 žlice zobenih pahuljica) kuhana u vodi, sa stevijom, žlicom cimeta, prstohvatom soli te borovnicama i šumskim voćem. Dokazano je da 55 g borovnica dnevno pozitivno utječe na regulaciju GUK-a. U zakuhanu kašu dodam smoothie (pola jabuke s vodom ili pola banane s vodom i whey proteinima).

Doručak: cca 1-1,5 j. NovoRapida
Jedem nakon 3-3,5 sata nakon zajutarka. Tada jedem FIBROKI granule s običnim 2.8% m.m. jogurtom. To mi je odlična stvar, GUK bude oko 5 mmol/L, dam si 1-1.5 j. Novorapida te nakon toga trend na Libre senzoru ostaje ravan, kao i GUK oko 5 mmol/L. Svakako moja topla preporuka. Pola sata nakon ovog obroka pijem 0,5 l vode s magnezijem (jer su granule bogate vlaknima).

Ručak: 1,5-3,5 j. NovoRapida
Nakon 3 sata jedem lešo povrće s mesom ili zrnatim sirom ili ribom. Ponekad kao prilog jedem i integralnu tjesteninu ili krumpir ili integralni kruh.

Užina: 0-1,5 j. NovoRapida
Nakon 3,5 sata slijedi jedan jogurt ili manja jabuka ili pak sok cikla-jabuka (250 ml).

Večera: 0-1,5 j. NovoRapida

Nakon vježbanja: jogurt + 1-2 šnite kruha, ako je potrebno i marmelada ili zobena kaša kao za doručak ili kuhani ostaci ručka.

Eto, meni je nakon godina kombiniranja i odricanja napokon uspjelo biti regulirana svaki dan, da su prosjeci na Libre senzoru napokon „u plavom”.

Izgubila sam 3 kg bez da sam se mučila oko njih. Probava je reguliranija. Nema više nadutosti i bolova. Nakon dosta godina mogu jesti jogurt i jabuke bez hiperglikemija i bolova u trbuhu.

FreeStyle Libre senzor mi je pomogao oko noćnih hipoglikemija pa ne jedem nepotrebnu ogromnu količinu hrane kao ranije i manje trošim inzulina. Rijetko dajem korekcije, a meni jedna od najvažnijih stvari je da sam se NAPOKON NASPAVALA!

Moj kontakt je [email protected]
Koristim ovaj Beta glucan i ove Fibroki granule.

A kao dokaz svoje dobre regulacije prilažem ove grafove:

 

Mia Duvnjak
Magistra nutricionizma, zaljubljenik u kvalitetnu prehranu pogodnu za osobe s dijabetesom

Još iz kategorije Izdvojeno: