Smiju li dijabetičari piti mlijeko?

Naslov možda nije najprimjereniji, jer ne postoji ništa što osobe s dijabetesom eksplicitno smiju ili ne smiju piti. Ipak, postoje namirnice nakon kojih je jako teško regulirati šećer u krvi, koje uzrokuju jako nagle ili pak jako odgođene skokove – pa ih je zgodno izbjegavati ili barem rijetko konzumirati.

Koliko mlijeko ima ugljikohidrata?
Na većini etiketa stoji da 100 ml mlijeka ima oko 4,7 UH, dakle klasična šalica od 2 decilitra ima nešto manje od 10 g UH. Ovako malu količinu ugljikohidrata većini je dijabetičara lako regulirati inzulinom, ako se nisu uz mlijeko natrpali i kruhom.

Gdje je onda problem?
Problem je u tome što postoji jako puno autentičnih svjedočanstava na internetu u kojima osobe s dijabetesom tvrde da im mlijeko uzrokuje jake skokove šećera. Sličan problem imam i ja – od jedne šalice mlijeka s manje od 10 g UH – šećer mi može pobjeći iznad Himalaje.

Je li možda problem u laktozi? Možda jest.
Znamo da je laktoza sastavni dio mlijeka. Riječ je o „mliječnom šećeru“ i prva logična pomisao je da mi to diže šećer!. Problem je u tome što je količina šećera u laktozi već uračunata u onih malenih 4,7 g UH. Netko će ispravno zaključiti da zbog toga šećer brže raste, ali nije problem samo u tome.

A mlijeko bez laktoze?!
U posljednje vrijeme svjedočimo pravoj poplavi mlijeka bez laktoze – bez onoga na što vaš organizam možda ima blagu intoleranciju. Drugim riječima, ako je vaš organizam malo preosjetljiv na laktozu – moguće je da zato burno reagira rastom šećera krvi! Dobro je znati i da mlijeko bez laktoze ima podjednako UH kao i ono s laktozom.

Jeste li znali da 90 % Kineza ima intoleranciju na laktozu?

Ne vjerujte nikome, već sami provjerite
Napravio sam jednostavan test, nekoliko puta sam popio šalicu mlijeka bez laktoze, pokrio ih kao da pokrivam 10 g/UH i pratio graf kretanja šećera. Rezultatom sam stvarno zadovoljan:


Točka A na slici prikazuje trenutak kada mi je šećer bio nešto niži od 6 mmol/L, dozirao sam dvije jedinice Novorapida i popio dva dl mlijeka bez laktoze. Šećer je došao do svog maksimuma od oko 9 mmol/l i odmah krenuo padati. Da sam isti „pokus“ napravio s istom količinom klasičnog mlijeka s laktozom – nastao bi kaos, šećer bi opako skočio. Naravno, pošteno je reći da bi „pravi“ dijabetičar inzulin uzeo 20-ak minuta ranije i cijelog ovog zupca vjerojatno uopće ne bi bilo. Što ću kad nisam taj…

Mlijeko bez laktoze iz EuroSpina – jeftino i prilično fino
Mlijeko bez laktoze iz EuroSpina – jeftino i fino

Zaključak
Nitko vam ne može reći kako će neka hrana utjecati na vaš šećer. Da, činjenica je da kruh, krumpir, tijesto i riža imaju grozan utjecaj na šećer većini osoba s dijabetesom. Ipak, postoje oni koji se kunu da baš s rižom nemaju velikih problema, dok im samo od pogleda na kruh šećer skoči za 2 mmol/L.

Imate senzore ili trakice za mjerenje glukoze u krvi – budite svoj doktor. Ako vam šećer stvarno previše skače od klasičnog mlijeka, kupite litru onog bez laktoze i 3-4 puta napravite ovaj jednostavan test. Vrlo brzo ćete se uvjeriti je li borba s dijabetesom lakša, ako zaboravite na laktozu.

Sretno!


Još iz kategorije Izdvojeno:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com