Davor Skeledžija

Smiju li dijabetičari piti mlijeko?

10/01/2021

Naslov možda nije najprimjereniji, jer ne postoji ništa što osobe s dijabetesom eksplicitno smiju ili ne smiju piti. Ipak, postoje namirnice nakon kojih je jako teško regulirati šećer u krvi, koje uzrokuju jako nagle ili pak jako odgođene skokove – pa ih je zgodno izbjegavati ili barem rijetko konzumirati.

Koliko mlijeko ima ugljikohidrata?
Na većini etiketa stoji da 100 ml mlijeka ima oko 4,7 UH, dakle klasična šalica od 2 decilitra ima nešto manje od 10 g UH. Ovako malu količinu ugljikohidrata većini je dijabetičara lako regulirati inzulinom, ako se nisu uz mlijeko natrpali i kruhom.

Gdje je onda problem?
Problem je u tome što postoji jako puno autentičnih svjedočanstava na internetu u kojima osobe s dijabetesom tvrde da im mlijeko uzrokuje jake skokove šećera. Sličan problem imam i ja – od jedne šalice mlijeka s manje od 10 g UH – šećer mi može pobjeći iznad Himalaje.

Je li možda problem u laktozi? Možda jest.
Znamo da je laktoza sastavni dio mlijeka. Riječ je o „mliječnom šećeru“ i prva logična pomisao je da mi to diže šećer!. Problem je u tome što je količina šećera u laktozi već uračunata u onih malenih 4,7 g UH. Netko će ispravno zaključiti da zbog toga šećer brže raste, ali nije problem samo u tome.

A mlijeko bez laktoze?!
U posljednje vrijeme svjedočimo pravoj poplavi mlijeka bez laktoze – bez onoga na što vaš organizam možda ima blagu intoleranciju. Drugim riječima, ako je vaš organizam malo preosjetljiv na laktozu – moguće je da zato burno reagira rastom šećera krvi! Dobro je znati i da mlijeko bez laktoze ima podjednako UH kao i ono s laktozom.

Jeste li znali da 90 % Kineza ima intoleranciju na laktozu?

Ne vjerujte nikome, već sami provjerite
Napravio sam jednostavan test, nekoliko puta sam popio šalicu mlijeka bez laktoze, pokrio ih kao da pokrivam 10 g/UH i pratio graf kretanja šećera. Rezultatom sam stvarno zadovoljan:


Točka A na slici prikazuje trenutak kada mi je šećer bio nešto niži od 6 mmol/L, dozirao sam dvije jedinice Novorapida i popio dva dl mlijeka bez laktoze. Šećer je došao do svog maksimuma od oko 9 mmol/l i odmah krenuo padati. Da sam isti „pokus“ napravio s istom količinom klasičnog mlijeka s laktozom – nastao bi kaos, šećer bi opako skočio. Naravno, pošteno je reći da bi „pravi“ dijabetičar inzulin uzeo 20-ak minuta ranije i cijelog ovog zupca vjerojatno uopće ne bi bilo. Što ću kad nisam taj…

Mlijeko bez laktoze iz EuroSpina – jeftino i prilično fino

Mlijeko bez laktoze iz EuroSpina – jeftino i fino

Zaključak
Nitko vam ne može reći kako će neka hrana utjecati na vaš šećer. Da, činjenica je da kruh, krumpir, tijesto i riža imaju grozan utjecaj na šećer većini osoba s dijabetesom. Ipak, postoje oni koji se kunu da baš s rižom nemaju velikih problema, dok im samo od pogleda na kruh šećer skoči za 2 mmol/L.

Imate senzore ili trakice za mjerenje glukoze u krvi – budite svoj doktor. Ako vam šećer stvarno previše skače od klasičnog mlijeka, kupite litru onog bez laktoze i 3-4 puta napravite ovaj jednostavan test. Vrlo brzo ćete se uvjeriti je li borba s dijabetesom lakša, ako zaboravite na laktozu.

Sretno!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: