Davor Skeledžija

Posjetili smo zemlju sladoleda i dijabetesa!

08/06/2018

Naravno da ste svi već naučili kod kuće napraviti sladoled bez šećera. Odnosno, mnogi od vas su već naučili da mi nemamo problem sa šećerom, već s ugljikohidratima te već radite sladolede s „malo ugljikohidrata“. Tamo vani u pravom svijetu proizvodi s malo ugljikohidrata zovu se i „proteinski proizvodi“.

Danas vam predstavljamo proteinski sladoled slastičarnice Butik torti u Rapskoj 38 u Zagrebu. Detalji su dostupni ovdje, a mi krećemo od kraja. Pogledajte kako nam se svidio I scream, uz pojačan zvuk!

 

Dogovor s gazdom bio je ovakav:
Nama sladoled u neograničenim količinama, a mi njemu i ostatku svijeta iskreno mišljenje i pouzdane informacije o kretanju razine glukoze nakon konzumacije, odnosno „prejedanja“. 🙂 Klub mladih Zagrebačkog dijabetičkog društva sudjelovao je u ovom projektu te osigurao svoje najslađe članice za ozbiljan posao testiranja sladoleda.

O kakvom je sladoledu riječ?
Postoje dva okusa, vanilija i čokolada te kombinacija. Sladoled ima 17g ugljikohidrata na 100g, što je otprilike i veličina cijele porcije. Ako koga zanima, glikemijski indeks iznosi 7, a nekima je još prilično važna informacija da u proteinskom sladoledu nema glutena. Pazilo se na svaki sastojak pa tako nema bojila, emulgatora, konzervansa i ostalih umjetnih dodataka. Rezultat je da porcija košta 15 kn, ali ne za nas, a potencijalno ni za nekog od vas.

Što smo pratili?
Zanimala nas je razina šećera prije sladoleda, koliko inzulina je tko dozirao i kako su se šećeri kretali nakon konzumacije. Također, treba uzeti u obzir da nas je bilo dosta i da nam je sladoled bio besplatan. Zato  smo nakon prve runde, umjesto u šetnju, navalili na drugu rundu sladoleda. Poslije smo, obamrli i zavaljeni u stolice, redali lovačke priče o inicijativi „Za život s manje boli“ i uspjehu koji je taman tog dana ostvaren.

Kako su se šećeri ponašali?

Vjerujem da je iz priloženog lako zaključiti da su praktički svi laboratorijski miševi, odnosno mišice iz Zagrebačkog dijabetičkog društva, uspjele svoj šećer regulirati sasvim solidno nakon poveće količine sladoleda. Ako ćemo iskreno, nakon prejedanja i priličnog ljenčarenja, odvalili smo jedan solidno dugi marš od Heinzelove pa kroz Vukovarsku ulicu. Negdje kod Miramarske dogodila se pokoja hipoglikemijica, ali ništa što jedan bombon dextroze i „suspend“ na pumpi u jednoj minuti nije uspio riješiti.

 

 

 

Je l' bilo fino?
Od nas deset, jedna je izjavila da joj sladoled nije najbolje sjeo, ali mi ostali smo bez imalo ustručavanja pomlatili prvu porciju te grozničavo i s nestrpljenjem iščekivali simpatičnu konobaricu da donese repete :). Time ne želim reći da su porcije male jer nisu, vrlo su velike, ali mi smo se cijeli dan nabrijavali na slatku gozbu te došli gladni i spremni. Posebno bih naglasio činjenicu da vas nitko neće promatrati ispod oka ako naručite i običnu čašu vode. Dobit ćete je još i s ledom, u skladu s običajima najboljih zagrebačkih slastičarnica.

 

Jesmo li mislili na vas dragi čitatelji portala?
Naravno da jesmo, zar je netko sumnjao? Vrlo simpatičan i razgovorljiv vlasnik Mario je čitateljima portala naInzulinu.com osigurao 8 porcija proteinskog sladoleda. Važno je napomenuti da slastičarnica ima i klasičan sladoled te kolače. Dakle, s vama može ići i netko „normalan“.  Pozivamo sve zainteresirane da nam se jave e-porukom na adresu [email protected]. Napiši zašto bi bilo dobro da baš tebi gazda Mario pokloni proteinski sladoled, a mi ćemo izvući 8 slatkih dobitnika i rezultate objaviti u roku 5 dana!

Zaključak
Proizvodi s malo ugljikohidrata, kodnog naziva „proteinski proizvodi“, polako nadiru u naše živote. Fenomenalne kruhove imaju PanPek, Klara, a sada i Lidl. Također je moguće naći i svakakvih low carb dodataka za mlijeko, kikiriki maslac i još štošta. Drugim riječima, održavati niske i stabilne šećere uz male količine inzulina, zahvaljujući smanjivanju konzumacije ugljikohidrata, postaje sve lakše sve većem broju osoba s dijabetesom. Zato predlažem da pročitate i izvještaj o najnovijem istraživanju pod nazivom „Učinci Low carb prehrane na regulaciju dijabetesa u odraslih i djece“, objavljenom na portalu typeOnePrincess.com.

Zahvala
Dragi Mario, presretni smo što si uz pomoć sredstava Europske unije osmislio i proveo u djelo ovaj fenomenalan slatki projekt. Super nam je što gotovo u samom centru grada Zagreba postoji tvoja slastičarnica, lako dostupna autom i tramvajem. Svi zajedno ti želimo puno sreće i uspjeha te još puno dobrih proteinskih ideja. Inspiraciju potraži i na portalu typeoneprincess.com, a mi ćemo biti u blizini i sve isprobati. 🙂

  

 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Prehrana: