Vera Klemenčič Strbac

Osobno iskustvo lekara opšte prakse

16/02/2018

Dr Ian Lake je još jedan od nas dijabetičara tip 1 koji ni posle nekoliko decenija praćenja standardnih smernica za kontrolu dijabetesa nije imao zadovoljavajuće rezultate, pa je pokušao sa drugačijim pristupom. Pronašao je dr. Bernsteina, prešao na dijetu sa malo ugljenih hidrata, promenio svoj život i tok svoje bolesti. Ovo je prevod teksta koji je mali rezime njegovog predavanja održanog u Mančesteru prošle godine.

https://www.diabetes.co.uk/in-depth/ian-lake-normal-glucose-type-1/

Zahtevati normalne glikemije za dijabetičare tip 1

Dr Ian Lake je lekar opšte prakse iz Gločestešira (Gloucestershire). Jedan je od osnivača Public Health Collaboration. Ima tip 1 dijabetes već 22 godine i veći deo tog vremena je imao slabu kontrolu. Međutim, u par nedelja od prelaska na ishranu sa malo ugljenih hidrata (low carb), odnosno ketogenu dijetu, dr Lake je osetio da se njegov život u potpunosti promenio. On sada promoviše ishranu sa malo ugljenih hidrata kao tretman za dijabetes.

Dr Lake naznačava da iako je on imao mogućnost da izabere da li želi ili ne želi da prihvati ketogeni način života, ima puno dijabetičara tip 1 za koje je ovaj način neophodan. On smatra da Nacionalni zdravstveni servis (NHS) trenutno ne radi dovoljno u pružanju potpore novo-dijagnostikovanim tip 1 dijabetičarima, jer ne nude ketogenu dijetu kao jednu od opcija. Nažalost, to znači da dijabetičar koji želi da pokuša pristup sa manje ugljenih hidrata, to mora da uradi bez potpune podrške medicinskih profesionalaca.

REPOSE studija ( http://www.bmj.com/content/356/bmj.j1285 ) je pratila uticaj rezultata HbA1C i fleksibilno intenzivnog insulinskog treninga (u obliku DAFNE pilagođavanja doza) kombinovano ili sa insulinskom pumpom ili sa višestrukim dnevnim insulinskim injekcijama. Uprkos intenzivnom treningu, samo 3% učesnika u obe grupe je uspelo da postigne HbA1C ispod cilja Nacionalnog instituta za zdravlje i negu (NICE) od 6,5% (48 mmol/mol) https://www.nice.org.uk/news/article/stricter-blood-glucose-targets-for-people-with-diabetes. Ovo je uznemiravajuće, jer je HbA1C iznad ove granice u jakoj vezi sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2840-12-164). Sa druge strane, TYPEONEGRIT low carb pristup (http://typeonegrit.blogspot.rs/) pokazuje da velika većina njihovih članova postiže HbA1C ispod 6,5%.

Dijeta sa malo ugljenih hidrata trenutno ne postoji u smernicama Nacionalnog instituta za zdravlje i negu (NICE) za tip 1 dijabetičare. Dr Lake objašnjava da kada su determinisali uticaj brojanja/restrikcije ugljenih hidrata na kontrolu dijabetesa, NICE je isključio dijetu sa malo ugljenih hidrata u svom istraživanju dokaza. Tako da su studije o efikasnosti dijete sa malo ugljenih hidrata u kontroli tip 1 dijabetesa isključene (https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1758-5996-4-23 ).

Važna tema o kojoj Dr Lake govori je da je razvoj rapidnih insulina uverio mnoge dijabetičare da mogu da jedu sve što žele. Naravno, to im govore i reminentni autoriteti kao što je Diabetes UK. Ali nažalost preterana upotreba insulina dovodi do hiperinsulinemije i razvoja insulinske rezistencije kod tip 1 dijabetičara (https://www.diabetes.co.uk/insulin-resistance.html ). Insulinska resistencija je inače karakteristična za tip 2 dijabetičare.

Dr Lake zaključuje sa nekoliko ključnih tačaka o tome kako slediti dijetu sa malo ugljenih hidrata, ketogeni način života za efikasnu kontrolu tip 1 dijabetesa;

jesti “pravu” hranu (industrijski neobrađena hrana), perfektno doziranje bazalnog insulin, redukcija unosa ugljenih hidrata, jesti samo kada ste gladni, redovno vežbanje, dobar san, smanjiti upale i stres, proveravati dezinformacije i imati otvoren um. On takođe preporučuje da svaki novo-dijagnostikovani tip1 dijabetičar pročita knjigu Dr Richarda K. Bernsteina “Diabetes solution” radi detaljnijih smernica.

 

Vera Klemenčič Strbac
Inžinjer agronomije i strukovni nutricionista dijetetičar Krojačica po interesima Tip1 dijabetičar i strastveni ljubitelj "low carb" prehrane.

Još iz kategorije Prehrana: