Mirta Kujundzic

Čoko tiki kocke

03/12/2020

Kolač od tikvica i čokolade! Zvuči nespojivo?

Tikvice u kolaču?

Znate li ono da kad jednom kažete za nešto NIKADA cijeli svemir se uroti protiv vas da taj NIKADA povučete i brže nego ste ga izgovorili? Tako je zasigurno i sa slasticama koje uključuju povrće. Da mi je netko ponudio prije koju godinu kolač od tikvica, rekla bih tikvice da, ali kolač ne bih hvala lijepo. Ovo ljeto svakodnevno slušam od svoje djece “Mama, mama, molim te radi nam svaki dan kolač od tikvica!”  Prvi put sam nam ovaj  kolač složila za ručak :). Rekoh sebi da svakako većinu mase kolača čini tikvica pa je ručak savršena prilika da ga isprobamo. Prvi dojam je bio poprilično iznenađujući, pa smo nastavili isprobavati kolač i u narednim danima. Prvi dojam se nije pokvario. Pečem ga svaki drugi dan, i zato što je fin i zato što imam previše domaćih tikvica. Možete ga peći i u obliku torte ili kolača.

Postoji više vrsta i veličina tikvica pa koje upotrijebiti? Svejedno, ja koristim koje god uberem u vrtu, a imam i bijele, i žute, i zelene, i male, i velike, i super velike. Ogulite im koricu, a ovim velikima maknite sjemenke, naribajte ih i ostavite neka malo odstoje te puste vodu ako su se na to namjerile.

Priprema kolača od tikvice

Sama priprema kolača je jednostavna: smiksaj, izribaj pa sve pomiješaj. Teško je očekivati, baš radi različitih vrsta tikvica, da će svaki put jednako ispasti sa jednakom količinom sastojaka. No, za sve postoji riješenje. Meni je prvi put ispala poprilično gusta smjesa prije pečenja, zatim nekoliko puta prerijetka, posljednji put opet gušća. Gustoća će ovisiti o tome koliko je vode ispustila tikvica pri miksanju mase pri kraju pripreme kolača. Na videu dolje pogledajte idealnu gustoću smjese. Važno je da uvijek imate spremnu žlicu dvije pravog kokos brašna (iako to brašno nije dio recepta) da se smjesa po potrebi zgusne. I što je smjesa rijeđa, kolač treba duže peći, jer ukupna dužina pečenja ovisi o vlažnosti smjese. Treba ga peći sigurnih 40 minuta, a onda ovisno o pećnici još dodatnih 5-10 minuta ovisno kako kolač izgleda, da li je već dovoljno pečen ili je još vlažan pa ga se može još dopeći.

U većini ovakvih recepata nalazi se prašak za pecivo, no ja ga ne koristim. Radi dizanja smjese pri pečenju, kasnije mi se redovito odvoji površinski sloj biskvita. Odlučite sami želite li ga koristiti ili ne.

U prvim verzijama kolača nisam koristila nikakvu čokoladu za ukras, jer sam kolač u posudicama stalno nosila negdje s nama van. Ne bi bilo baš uredno da nam se ljeti u šetnji topi čokolada po prstima. Ako želite kolač “uvaliti” djeci, preporučam ukrasiti ga kao na slici. Čokoladu otopite u maslacu, a zatim po još toploj čokoladi sa nožem prošarajte tortu maslacem od kikirikija… Dok vide čokoladu neće ni pomisliti da je unutra tikvica jer ga inače ne bi niti probali.

U nutritivnim vrijednostima nije uračunato kokos brašno (ukoliko vam je potrebno) te preljev od čokolade i kikriki maslaca jer to dodajete po ukusu.

Originalni recept sam pronašla na facebook LCHF grupi autorice Nataše Majstorović Stacchetti pod nazivom No limit brownies. Hvala joj na tome jer je recept stvarno izvrstan!

Recept - Čoko tiki kocke

Serviranje: 12

Sastojci

 • Tikvica (naribana) 500 g
 • kakaa 2 žlice
 • jaja 2 kom
 • meda, ili eritrita 2 žlice
 • cimeta 2 žličice
 • 100% kikiriki maslaca 100 g
Postupak
 1. Tikvice oguliti, maknuti sjemenke, narezati, izribati i ostaviti da odstoje 10-15 minuta. Veće tikvice obično puste manje vode od manjih tikvica.
 2. Smiksati 2 jaja, umiješati kakao, eritrit, cimet i kikiriki maslac.
 3. Odstajale tikvice iscijedite rukom (stisnuti među šakama) ili gazom te dodajte vlažnoj smjesi. Sve promiješajte i usitnite štapnim mikserom. Ako nemate štapni mikser stavite sve u multipraktik u posudu sa nožem i sve dobro smiksajte pa koliko se uspije usitniti to je to.
 4. Smjesa koju ćete dobiti treba biti srednje gusta, ne rijetka. Ukoliko je rijetka dodajte 2 žlice pravog kokos brašna da se malo zgusne. Vidi dolje video poželjne gustoće smjese u koju ne treba ništa dodavati.
 5. Smjesu izlijte u kalup za kolač ili tortu i pecite 40-50 minuta na 175 stupnjeva. Veličina kalupa za tortu na slici je 22 cm.

Članak je preuzet uz odobrenje s adrese:
http://typeoneprincess.com/coko-tiki-kocke/

 

Mirta Kujundzic
IT-u Business Analist i Project Manager. Strastveni ljubitelj, kreator i konzument Low Carb prehrane, specijalist za LC slastice. Roditelj djeteta sa dijabetesom. Urednik portala za Low carb prehranu http://typeoneprincess.com namijenjen osobama sa dijabetesom.

Još iz kategorije Izdvojeno: