Doris Kezic

Vodič za precizno mjerenje glukoze u krvi: operite i osušite ruke!

28/09/2022

Neovisno o tome imamo li senzor ili ne, radi vlastite sigurnosti ponekad moramo mjeriti razinu glukoze u krvi. Koliko vam se puta dogodilo da ste izmjerili šećer iz krvi, a rezultat mjerenja nije se podudarao s onim kako ste se osjećali u tom trenutku?

Primjerice, osjećali ste se kao da ste u hipoglikemiji, ruke su vam lagano drhtale, jezik se petljao i niste mogli izgovarati suvisle rečenice. Brže-bolje zgrabili ste glukometar da provjerite je li vam šećer zbilja nizak, a nakon mjerenja, ekran je pokazao visoke vrijednosti! Kako je to moguće, pitali ste se. I dalje ste vjerovali svojim osjećajima pa ste se bacili u još jednu avanturu mjerenja glukoze, no ovaj ste put oprali ruke sapunom i toplom vodom, obrisali i tek onda izmjerili. Rezultat? Ekran pokazuje da ste ipak bili u pravu – u hipoglikemiji ste!

Hipoglikemija

Hipoglikemija

No, vratimo se na uzrok ove situacije

Puno nas često zaboravi koliko su čiste ruke ključne za očitavanje ispravnih vrijednosti. Zašto? Jer prljavština i hrana, a pogotovo nevidljivi komadići voćnog šećera na prstima, mogu uzrokovati da rezultat mjerenja glukoze u krvi bude viši nego što stvarno jest.

Kao dio male studije, japanski liječnici regrutirali su deset zdravih dobrovoljaca koji nisu imali dijabetes. Istraživači su sudionicima mjerili razinu šećera u krvi u različitim uvjetima: prvo nakon što su im prst obrisali alkoholom, zatim nakon što su dobrovoljci rukama gulili voće pa su im bez pranja ruku izmjerili vrijednosti i na kraju nakon pranja ruku vodom iz slavine.

Rezultat? Kad su gulili voće i mjerili šećer bez pranja ruku, vrijednosti su bile dvostruko više zbog ostatka voća na koži. A kad su ogulili voće i prst prije testiranja očistili alkoholom, očitanja su i dalje bila viša od normalnih. Zapravo, čak ni petostruki bris alkoholom nije dao točne rezultate! Kad su sudionici oprali ruke, očitanja šećera u krvi bila su ista kao prije guljenja voća.

Implikacije ove male studije su jasne: ostatak voćnog šećera na prstima može umjetno povisiti očitanja glukoze u krvi, a alkoholne krpice za dezinfekciju nisu najbolji način za čišćenje ruku prije izvođenja testa.

Evo kako ćete osigurati najpreciznije mjerenje glukoze u krvi:

  1. Operite ruke sapunom i toplom vodom pa ih dobro obrišite. Nemojte koristiti nikakve kreme za ruke, losione niti brisati alkoholom.
  2. Prije uboda malo protresite ruku ili izmasirajte prst da se zarumeni.
  3. Pripremite željenu dubinu uboda na lancetaru ovisno o debljini kože i potrebnoj količini krvi. Nedovoljno iscijeđene krvi može uzrokovati pogrešku prilikom mjerenja, a predubok ubod nepotrebno boli.
  4. Umetnite trakicu za mjerenje šećera u glukometar. Na ekranu se pojavljuje simbol koji označava da trebate staviti kap krvi na elektrodu.
  5. Pritisnite okidač lancetara, iscijedite kap krvi u trakicu i pričekajte odbrojavanje, najčešće ne više od pet sekundi. Nemojte prejako stiskati prst dok cijedite kapljicu krvi jer bi vrijednost očitanja mogla biti opet lažno nešto viša.

Jedan od novijih aparatića za mjerenje glukoze iz krvi, Accu-Check Guide, ima jedinstvenu funkciju. Naime, aparat dolazi s trakicama koje se jednostavno jedna po jedna vade iz SmartPack spremnika, bez brige da će vam se sve prilikom otvaranja kutijice razletjeti po podu.

Guide trakice koje se ne mogu razletjeti po podu

Guide trakice u SmartPack spremniku koje se ne mogu razletjeti po podu

Također, omogućava mjerenje po mraku, zahvaljujući jarko osvijetljenom zaslonu i svjetlu na ulazu za test traku. Sadrži tipku za izbacivanje trake bez dodira tako da možete brzo i higijenski ukloniti iskorištenu trakicu. I zahtijeva male kapljice krvi za mjerenje pa ne morate prejako ubosti jagodicu prsta da biste izmjerili šećer. Zanimljivo, kliničke studije predane američkom regulatoru (FDA) pokazuju da je preciznost aparatića pri vrijednostima niskih šećera doslovce 100 posto.

Ako i nakon svih koraka nešto pođe po zlu, to je možda zato što:

  1. niste iscijedili dovoljnu količinu krvi u otvor trakice
  2. trakicama je istekao rok trajanja (provjerite datum na kutijici)
  3. aparatu je istekao rok trajanja
  4. prljavština se nakupila na aparatu

Zaključak

Ako krv mjerite opranim rukama i uz to prakticirate ostale navedene upute, preciznost mjerenja razine šećera u krvi vam je zagarantirana!

Tekst nastao u suradnji s tvrtkom Roche


Još iz kategorije Izdvojeno: