Maja Vukovic

Transplantacija beta stanica Vs. Tehnologija

16/06/2017

Govori li se o izlječenju ili samo o olakšanoj borbi kod osoba s dijabetesom? Ako ćemo pričati o transplantaciji beta ćelija, onda možemo reći da je to već korak ka izlječenju, ako ne i samo izlječenje; ali sve dok ne upoznam osobu koja se izliječila – koristit ću tu riječ s oprezom.

Transplantacija beta stanica/ćelija

Na transplantaciji beta ćelija se definitivno radi, no nažalost još nemamo onaj konačni rezultat kojemu svi težimo - izlječenje. Imamo razna testiranja provedena na miševima koji imaju dijabetes, na njima je definitivno dokazano da transplantirane beta stanice reguliraju GUK!!! Slušajući predavanje dr. Jeffrey Millmana, ostala sam zapanjena činjenicom da je najveći problem vezan za transplantaciju beta stanica u njihovom transportu. Kako sigurno transportirati zdrave beta stanice osobe koja nema dijabetes, do one koja ima dijabetes te pri tome zadržati svu njihovu funkcionalnost? Vjerujem da nam ZET pri tome ne bi olakšao ovaj problem, no primamo sve prijedloge ;).

Razveselio me razgovor s jednim od naših doktora, vrhunskim stručnjakom za pumpe, također sudionikom ADA kongresa. Na transplantaciju beta stanica gleda itekako optimistično i smatra ju konačnim rješenjem za sve nas koji se svakodnevno družimo s tip 1 dijabetesom. Prema njegovom mišljenju to je vrlo bliska budućnost koja će na naša vrata pokucati u svega nekoliko godina. Živi bili pa vidjeli! Čvrsto stiščem svoje palčeve u nadi da je on u pravu i da ću osobno biti dio tako nečega.

Budućnost
Za transplantaciiu beta stanica potrebno je još puno istraživanja i još puno testiranja kako bi se sve nedoumice, nejasnoće, eventualne posljedice i najbitnije – transport – sa svojim mogućim negativnim efektima sveli na minimum i kako bismo mogli bezbrižno uživati u svim porocima koje nam današnji svijet nudi. To je korak ka izlječenju, ali ga treba još puno istražiti.

Tehnologija – Closed Loop System – Umjetna gušterača
Closed Loop System ili pojednostavljeno Zatvoreni sustav je sistem koji sačinjava inzulinska pumpa direktno povezana s CGM sustavom. Što to znači? To znači da jedina stvar koju ćemo mi morati odraditi je unijeti količinu hrane koju planiramo pojesti po obroku, dok će sve ostale moguće hipo i hiper situacije sprječavati samostalno naša pumpa. Kako? Vrlo jednostavno. Naša pumpa i naš CGM povezani su algoritmom i te zahvaljujući tome oni surađuju. Dakle, pumpa dobiva sve podatke našeg CGM-a i kada primijeti realnu opasnost od hipoglikemije, automatski se isključuje. Čim naš šećer počinje ponovno rasti, pumpa se automatski sama pali i sprječava onaj mogući skok šećera u krvi do kojeg može doći jer smo možda zaboravili upaliti pumpu. Isto tako u slučaju hiperglikemije pumpa sama počinje pumpati potrebnu korekciju bez naše intervencije. Koja je prednost svega toga? Jednostavno ne moramo više u strahu svako malo pogledavati na naš CGM jer svu tu brigu Closed Loop System (Zatvoreni sustav) preuzima na sebe. Što kažete roditelji? Čini li vam se to kao nešto što bi konačno moglo dovesti i do noći koje biste realno mogli provesti čak i spavajući bez konstantne brige hoće li vaši mališani završiti u hipo ili hiperglikemiji? Mislim da je to jedan veliki korak naprijed.

Realnost
Imamo li već tako nešto ili je još uvijek sve u početnoj fazi istraživanja? Veseli činjenica da je ovo već u naprednijoj fazi, naspram transplantacije beta stanica, i da ovakvo nešto već postoji! Nova Medtronic 670G pumpa zajedno sa svojim CGM-om već je razvila algoritam koji omogućuje komunikaciju između inzulinske pumpe i CGM sustava. Nešto slično već imamo s Medtronicovom 640G pumpom, no kod nje imamo "samo" mogućnost sprječavanja hipoglikemije. Netko ce reci premalo, ali mislim da bi roditelji i  s ovim bili solidno zadovoljni. O svemu možete više pročitati ovdje.

Prednosti Closed Loop sistema naspram klasične upotrebe inzulinske pumpe u kombinaciji s neintegriranim CGM-om je u tome što je broj noćnih hipoglikemija pao s 8 na samo 3% kod djece u dobi od 11 do 14 godina, dok je kod djece u dobi od 5 do 10 godina ta brojka još manja – s kontroliranih 5 na svega samo 1% pojave hipoglikemije.

Zaključak
Closed Loop sistem nije lijek i to nas neće izliječiti od dijabetesa, no to je nešto što naspram transplantacije beta stanica već postoji. Da, istina je, trebat će još neko vrijeme da nova Medtronic 670G pumpa s integriranim senzorom stigne na naše tržište i onda vjerojatno još neko vrijeme da nađemo nekoga tko će nam sve to financirati. Ipak, treba nas sve veseliti činjenica da napredak u tehnologiji itekako postoji i on je sada lagano u svom punom jeku sa svakodnevnim usavršavanjem. Sve dok nemamo mogućnost Closed Loop sistema primijeniti samostalno, činjenica da uz pomoć klasičnog CGM-a ili fGMS-a možemo kontrolirati svoj GUK je nešto što izrazito veseli, a spoznaja da tehnologija ne stoji na mjestu, već da se kreće prema naprijed, je nešto što oduševljava.

Dobiveni podaci su s predavanja  na ADA konferenciji 2017.  u San Diegu. Predavači su bili Jeffrey Millman (transplantacija beta stanica) i Aaron Kowalsky (Closed Loop sistemi).

Sve detalje o volonterskom projektu diseminacije stečenih znanja i iskustava "Informacijom do uspješnog svakodnevnog života s dijabetesom", pronađite na http://www.3ludruga.hr/informacija/

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Izdvojeno: