Ana Spoljaric

Studentski život s dijabetesom - kakvo je stanje u Hrvatskoj?

14/09/2023

„Dobro došli, dragi brucoši! Sljedećih pet godina iskusit ćete nezaboravne trenutke kojih ćete se uvijek rado sjećati!“ Rečenice poput ovih zvuče doista obećavajuće. Zamislite, iz Osijeka ste i dolazite provesti idućih pet godina u Zagrebu. Ili, iz Zagreba se selite u studentski dom u Split ili Rijeku. Eh, da! Još samo jedan detaljčić! Imate dijabetes. Iako smo u današnje vrijeme nevjerojatno povezani, vjerujem da su mnogi od vas iskusili „Pale sam na svijetu“ trenutke. Odjednom se nađete u potpuno novom gradu, u drugoj okolini i novom životnom prostoru. Kako je tekao vaš proces prilagodbe?

U čemu prednjačimo u odnosu na Amerikance, a što bismo mogli bolje? Želite li savjetom pomoći u inkluziji budućem kolegi i novom brucošu, pošaljite nam svoju priču, a mi ćemo se kroz ovaj portal potruditi da se ona i čuje.  

Pomozi svom budućem kolegi u inkluziji

Članak u nastavku, koji djelomično prenosimo, pred početak nove akademske godine potaknuo nas je na ponovno promišljanje. Imate li dobro ili loše iskustvo kad su dijabetes i studiranje u pitanju? U čemu prednjačimo u odnosu na Amerikance, a što bismo mogli bolje? Želite li savjetom pomoći u inkluziji budućem kolegi i novom brucošu, pošaljite nam svoju priču, a mi ćemo se kroz ovaj portal potruditi da se ona i čuje.

Priprema za fakultetski život s dijabetesom - američka verzija

 T1D Exchange zajednica donosi korisne savjete za buduće studente koje djelomično i prilagođeno prenosimo u nastavku, a cijeli članak pročitajte ovdje.

Pripremite se za život u studentskom domu

Useljavanje u studentski dom uzbudljiv je početak fakultetskog putovanja. Nekoliko je korisnih stvari koje prethodno treba uzeti u obzir:

  • Osigurajte mini hladnjak za pohranu inzulina i ostalih lijekova.
  • Nabavite praktičan spremnik za pohranu brzodjelujućih ugljikohidrata (dekstroza, med i slično) koji će vam, dok ste u domu, biti uvijek pri ruci.
  • Pripremite se za brzu edukaciju svojih domskih kolega o dijabetesu. Naučite ih malo o simptomima blagih do težih hipoglikemija, kako primijeniti glukagon u hitnim slučajevima, kao i o tome gdje ga pohranjujete. Prenesite im sve ono što biste htjeli da znaju kako bi se u konačnici osjećali sigurno i udobno u svom novom životnom prostoru.
  • Razgovarajte s osobljem doma. Stvaranje dodatne potporne mreže unutar vaše zajednice može vam pružiti intenzivniji osjećaj sigurnosti, a ostalima više znanja.

Ukažite na svoja prava koja kao student s T1D imate

U Americi ovo funkcionira na sljedeći način:

  • Nabavite pismo liječnika u kojem je objašnjena vaša dijagnoza i moguće potrebe - ta vam dokumentacija može pomoći u situacijama kao što su ponovni izlazak na ispit zbog eventualne fluktuacije šećera u krvi, napuštanje nastave prema potrebi ili osiguravanje smještaja u blizini trgovine radi praktičnog pristupa hrani. Ovo pismo također može biti potrebno kako biste ostvarili pravo na jednokrevetnu sobu.
  • Obratite se Studentskoj službi za osobe s invaliditetom - oni su odlična početna točka za utvrđivanje vaših potencijalnih potreba kao studenta s T1D. Mogu vam pomoći u stvaranju sveobuhvatnog plana koji se bavi upravljanjem lijekovima, rasporedom i drugim pitanjima.

Stvorite rutinu

Početak studija nesumnjivo će utjecati na vaš svakodnevni život. No, unatoč tome, postoje koraci koje možete prethodno poduzeti kako biste bili sigurni u stvaranju nove rutine. Ona će poboljšati ne samo dobru kontrolu dijabetesa, već cjelokupnu dobrobit ovog uzbudljivog životnog perioda.

Za kraj, dragi brucoši i dragi studenti, želimo vam uzbudljiv početak nove akademske godine!

Ana Spoljaric
Dugogodišnja volonterka i aktivistica za sve osobe s dijabetesom. Organizator i sudionik najvećih dijabetičkih projekata u RH. Autor mnogobrojnih tekstova i objava u časopisu, na Facebooku, Instagramu i na portalu Zagrebačkog dijabetičkog drušva.

Još iz kategorije Advocacy: