Josip Figl

Još jedan Android pametni sat za praćenje šećera – ovog puta jeftiniji

18/12/2018

Urednik portala naInzulinu.com zamolio me da napišem recenziju za jedan od cjenovno prihvatljivijih Android pametnih satova. Radi se o kineskom satu Finow Q1 Pro koji sam kupio na njihovoj službenoj stranici za prodaju, na portalu AliExpress (poveznica na njihov službeni internetski dućan je ovdje).

Platio sam ga na akciji 60 € i stigao mi je za dva tjedna. Redovna cijena je 90 €, ali česte su akcije s popustima i do 30 % pa se isplati češće pogledati i pričekati akciju, što znaći da konačno imamo na raspolaganju i pametni sat čija je cijena značajno ispod 1000 kn.

Sam portal aliexpress.com je prema mojem iskustvu prilično pouzdan – platite kreditnom karticom i naručeno dođe iz Kine u Hrvatsku za oko mjesec dana. Samo jednom mi se dogodilo da naručene stvari nisu došle, ali sam dobio povrat novca na karticu unutar tri tjedna od prigovora. Sjajno je što za puno stvari (pa tako i za ovaj sat) imaju besplatnu dostavu za Hrvatsku, a suradnja i dopisivanje na engleskom s prodavačima je odlična i prije i poslije kupovine.

Što se tiče sata Finow Q1 Pro, nama se pokazao kao gotovo odličan. Moje dijete ima dijabetes tipa 1 od svoje druge godine i tražili smo nešto što bi mu bilo prikladnije za nositi od mobitela s xDripom, da dijete dok igra nogomet ne mora nositi mobitel u džepu ili u ruci i time se opterećivati, a da supruga i ja možemo vidjeti koliki mu je šećer. Idealna je opcija bila sat (iako ga dijete inače nerado nosi). Mogućnosti su bile skupi Huawei Watch 2 i Sony Smart Watch 3. Do novog Sonyja nismo mogli doći, a  Huawei Watch 2 je iziskivao da se na njega stavi dodatak (eng. patch) koji su razvili programeri na github.com da bi taj sat mogao raditi samostalno bez mobitela (kao kolektor za xDrip+). Taj patch, prema riječima samih njegovih programera, nije uobičajena banalna postavka u satu i njegovo stavljanje automatski znači gubitak garancije za sat, što se meni nikako nije svidjelo.

Pretražujući talijansku Facebook stranicu Nightscout Italia by DeeBee.it - La TECNOLOGIA al servizio del diabete (link), našao sam odličnu recenziju za Finow Q1 Pro MTK6737 Quad Core Android 6.0 4G i na tome sam beskrajno zahvalan talijanskom portalu DeeBee.it i autoru članka Sérgio Silva. Poveznica na članak je ovdje.

Specifikacije sata Finow Q1 Pro:
* MTK6737 1.1MHZ
* 1.54 HD TFT Screen, 240*240 resolution
* RAM 1GB + 8GB ROM
* OS Android 6.0
* Bluetooth / GPS/ WiFi Supported
* Heart Rate Monitor, Blood pressure, Pedometer
* 720 mAh for battery
* Available with Android Phone
* 2MP camera
*IP67 Professional waterproof, Dust-proof shatter-resistant
* Support Exchange the coloful sport strap, and the Length for the strap is 22mm, But the length for connect watch and strap is 22mm
* GSM(2G): B3/B5/B8(900/1800/1900)
* WCDMA(3G): B1/B2/B5
* 4G: B3/B7/B20

O satu i postavljanju
Sat koristimo (iako povremeno) oko tri mjeseca. Ima mogućnost stavljanja nanoSIM kartice pa sam uzeo kod operatera Tele2 tarifu koja uz razgovore i SMS-ove ima samo 1 GB internetskog prometa i to je sasvim dovoljno da xDrip+ na njemu funkcionira. SIM kartica se stavlja na stražnju stranu sata, a njezin poklopac pričvršćuje se vijkom na kućište sata, što je dobro zbog sigurnosti jer tako znam da SIM kartica neće ispasti i da unutra neće ući voda. S druge strane, to je prilično nezgodno ako imate samo jednu SIM karticu koju koristite i za sat i za mobitel pa ju je potrebno stalno vaditi i premještati iz jednog u drugi uređaj. Mislim da je bolja i sigurnija, iako malo skuplja varijanta, imati dvije SIM kartice. Dakle, dva broja i dvije pretplate.

xDrip aplikacija instalirana na pametnom satu

Sat ima 4G, WiFi, bluetooth, ali ne i NFC. U gore navedenom uputstvu u talijanskom članku opisano je kako napraviti ažuriranje sata, što mi je bilo prvo što sam napravio. U postavkama pod „Informacije o satu“ nalazi se ažuriranje (eng. update) sustava, što sam i učinio. Nakon nekoliko tjedana sam je sat ponudio ponovo opciju update – dakle, netko zaista vodi brigu o satu koji je proizveo. Zanimljiva stvar je da se izbornik može postaviti na hrvatski (iako dio ostane na engleskom).

Nakon toga je potrebno jednostavno preuzeti na računalo najnoviji xDrip+ i pomoću bluetootha poslati ga na sat (to je puno jednostavnije nego preuzimati ga s interneta, direktno s malog ekrana sata). Ja sam morao nekoliko puta instalirati xDrip+ jer iz nekog razloga nešto nije bilo dobro, ali na kraju je ipak uspjelo. Postavke se jednostavno mogu kopirati skeniranjem QR koda koji si prikažete na mobitelu s postavkama koje želite da sat ima. Meni je trebalo više puta dok nije proradilo, no isplati se.

Sat ima i oznaku nepropusnosti za prašinu i vodu IP67, što znači da se možemo tuširati s njim u slatkoj vodi ili ići u bazen (ne dulje od 30 minuta, ni dublje od 0.5 m), ali NIKAKO U SLANU VODU. Moram priznati da se nisam tuširao sa satom i isprobao tu mogućnost.

Postavljanje štednje baterije
Radi štednje baterije postavio sam bateriju tako da je svjetlo uključeno te da se gasi nakon pet sekundi (što je najmanji mogući interval), dimenzija slova mala, GPS isključen.

Da bismo otvorili napredne postavke potrebno je osam ili više puta pritisnuti Number build u informacijama o telefonu – tad se otvaraju Developer options. Kada se to napravi, radi uštede baterije dobro je u Window Animation Scale, Transition animation and Animator Scale staviti Animation OFF, u Accessibility: High contrast text ON.

Nama koji ga koristimo radi očitavanja Libre senzora, najbolje od svega je to što sat prima signal s Libre senzora i šalje ga i kada razina baterije padne ispod 20 %, odnosno do samog kraja trajanja baterije, što je odlično. Sat mi zapravo samo tome i služi i to obavlja odlično!

Ostalo
Tu su naravno brojne poznate funkcije, između ostalih: pozivi, poruke, kamera, galerija, postavke, datoteke, pedometar, heart rate, glazba, Chrome, Playstore, WhatsApp, ineternetski preglednik, preuzimanje, snimač, kalendar, alarmi, Google pretraga, kalkulator i GPS lokacija.

Sat je veličinom predviđen za odrasle pa je možda malo nezgrapan za dječju ruku, ali je narukvica sata potpuno ispunjena rupama od početka do kraja pa se lako namjesti da djetetu ne ispada. Zaslon osjetljiv na dodir radi jako dobro, a izbornikom sata i xDripom+ upravlja se bez većih problema.

Punjenje i trajanje baterije
Samo punjenje sata ne traje dugo, baterija izdrži uz sat postavljen kao master oko 8 sati. Jedino je punjač neobičan, nalik na onaj za MiaoMiao, ali nije identičan. Sigurno nije USB L.

Sažetak
Koristeći sat ovih nekoliko mjeseci, kao prednosti treba istaknuti 4G, WiFi, Bluetooth, jednostavno automatsko spajanje na MiaoMiao i BluCon (isprobao sam oba), primanje i slanje signala s Librea do kraja baterije, glasan alarm i vibracija te niska cijena u odnosu na druge satove koji mogu biti xDrip+ master ili follower.

Što se negativnosti tiče, nema nikakvog izbornika za obavijesti – jednostavno sat samo zazvoni i onda treba tražiti što je to zvonilo. To znači da, ako imate upaljene xDrip+ alarme, utišati ih se može samo u izborniku za xDrip+, što može biti nezgodno ako zvoni djetetu u školi na nastavi. Nema NFC, dakle, nije moguće na njega instalirati LibreLink i pomoću sata očitavati Libre s njegovim službenim programom. Također, tu je i slaba vidljivost ekrana na suncu te relativno kratko trajanje baterije. Kažem relativno, jer je trajanje baterije sasvim dovoljno da dijete provede dan s funkcionalnim satom u školi ili da ode van igrati se, a da ne mora u ruci nositi mobitel. Kad dođe kući, jednostavno stavi sat na punjenje i dalje može koristiti mobitel, iPad ili računalo.


Još iz kategorije CGMS/FGMS: