Davor Skeledžija

Osobno iskustvo – novi model Ypsomed pumpe s mobitelom

10/09/2023

Tržište inzulinskih pumpi u Republici Hrvatskoj je prilično  raznoliko, imamo pumpi za svačiji ukus i svačiji džep.

Friška pridošlica na HZZO-ovu listu je najmanja pumpa s kateterima, ekranom osjetljivim na dodir, staklenim uloškom, a sada i potpunom mogućnošću upravljanja putem mobitela!

Ono što je super kod ove pumpe jest što je u potpunosti bez doplate, a ako ste jako zaljubljeni u svoje Libre 2 ili Dexcom ONE standalone senzore, možete ih nastaviti koristiti. Nažalost, s Ypsomed pumpom u ovom trenutku mogu komunicirati samo Dexcom G6 i Libre 3 senzori koji još nisu dostupni u Hrvatskoj pa nema automatskog "peglanja" šećera. No, neka su testiranja počela i s Libre 2 senzorima, tako da bi se nešto dobro uskoro moralo dogoditi. Naravno, u nekom trenutku bi mogao Abbott i/ili Dexcom dovesti svoje jače modele u Hrvatsku 😊

Pumpa i mobitel – dobra kombinacija?

Iskustvo sa senzorima je pokazalo da su ljudi različiti, postoje osobe koje za svoje medicinske uređaje žele koristiti isključivo dediciran i pouzdan uređaj, što je sasvim u redu.

U isto vrijeme postoje oni koji obožavaju koncept „sve u jednom“ pa će uz pomoć mobitela razgovarati, upravljati klima-uređajem u svom domu i pumpom spremljenom u džep ili grudnjak.

Najveću će korist imati oni koji se „srame svog dijabetesa“ ili se jednostavno ne žele isticati u okolini.

S novom Ypsomed pumpom imate pravo izbora – upravljanje mobitelom ili pumpom 😊

Ypsomed nova inzulinska pumpa i davanje bolusa mobitelom!

Stakleni rezervoar u iznimno malenoj pumpi

U Hrvatskoj su dostupni inzulini u ampulama ili jednokratnim penovima. Zajedničko ovim pakiranjima jest da se inzulin uvijek čuva u staklu, a ne u plastici. Rezervoar od Ypsomed pumpe u koji ćete „natočiti“  inzulin je također staklen za razliku od ostalih pumpi. Druge pumpe imaju plastične rezervoare, a objašnjenje i opravdanje kaže da se inzulin u pumpi drži samo nekoliko dana, pa se neće stići „onečistiti“ plastičnim rezervoarom.

Skoro svi dijabetolozi smatraju da je plastični rezervoar prihvatljiv, ali ne i Ana Marija Liberatti sa Svetog Duha. Ona se ne bavi inzulinskim pumpama, ali tvrdi da bi joj stakleni rezervoar bio ključan razlog za odabir pumpe. Bod za Ypsomed.

Druga prednost staklenog rezervoara jest što vam mama ili partner(ica) može u frižideru svake nedjelje napuniti nekoliko staklenih rezervoara inzulinom, pa je zamjena iznimno brza i jednostavna. Znamo da se rezervoar uvijek isprazni onda kada imamo najmanje vremena 😊

Tu odmah dolazimo i do jedne mane, stakleni rezervoar je kao i pumpa, najmanji na tržištu. Kapacitet mu je samo 1.6 ml (160 jedinica) i neće biti prikladan za one koji troše puno inzulina.

Osobni dojam

Malena pumpa s ekranom osjetljivim na dodir svojom kvalitetom izrade i jednostavnošću djeluje pouzdano i trajno. Tek je nešto veća od ZIPPO upaljača za cigarete i molotovljeve koktele.

Iako ćete morati imati dvije aplikacije na istom mobitelu, zgodno je to što u jednoj aplikaciji možete očitati svoj šećer s bilo kojeg senzora, a drugom isporučiti inzulin. U vašoj okolini nitko neće moći zaključiti što radite.

Zgodan dodatan detalj je i činjenica da se infuzijski set spojen na kožu može vrtiti za 360 stupnjeva, pa su šanse da ga zapetljate i time prekinete isporuku inzulina – prilično malene. Boja okolnog flastera također ide u prilog diskreciji:

Ypsomed "rotacioni" infuzijski set

Ypsomed "rotacioni" infuzijski set

Zaključak

Ako vam u ovom trenutku povezanost pumpe sa senzorima na način da automatski može peglati visoke i niske šećere nije ključna, Ypsomed pumpa bez ikakve doplate preko HZZO-a bi vam se mogla svidjeti.

Vrlo male dimenzije, upravljanje mobitelom, mogućnost praćenja djece i stakleni rezervoar odličan su bonus. Distributer ove pumpe je tvrtka Salvus kojoj se možete javiti  na [email protected], a izabrane tekstove na temu Ypsomeda potražite na www.malapumpa.hr .

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: