Davor Skeledžija

OBA zatvorena navijača u Grčkoj dobila su senzore! Evo priče

18/09/2023

Nevjerojatan „projekt“ koji je predugo trajao konačno je uspješno priveden kraju. Podsjetimo, svjetska nogometna organizacija zabranila je gostujućim navijačima odlazak na nogometnu utakmicu u Atenu. Naši su ipak otišli, nažalost ubijen je jedan grčki državljanin i 105 naših navijača već mjesec dana leži razbacano po grčkim zatvorima bez optužnice. Hapšeni su prije, za vrijeme i nakon utakmice oko stadiona, po hotelima i svim drugim dijelovima Atene. Da ste se kao turist s hrvatskom zastavom u to vrijeme fotkali na čuvenoj akropoli, vjerojatno biste im sada pravili društvo u zatvoru.

Ubijen grčki državljanin, Grci pomažu Hrvatima

Usprkos svemu, ovo je pozitivna priča o osobama koje su pogriješile i završile u nevolji te onima „na pozicijama“ koji su im pomogli. Jedni i drugi se ne poznaju, ali ih povezuje dijabetes. Imamo čak dvoje Grka i jednog Slovenca, svi iznimno poznati u svojim krugovima i nisu se ustručavali pomoći dvojici mladića koji su pogriješili.

Theofaneia Tsahalina – predstavnica nevladinog sektora

Puno je titula i funkcija koje Theofaneia, za prijatelje Tiffany obnaša, a nama je najvažnije što je potpredsjednica grčke dijabetičke federacije, predsjednica udruge roditelja i djece s dijabetesom te visoko pozicionirana članica nacionalne udruge pacijenata.

Majka je djeteta s dijabetesom i upravo je u kratkom roku od sat vremena odgovorila na poziv u pomoć, kao visokopozicionirana osoba u grčkom nevladinom svijetu uspješno se povezala s upravama zatvora Nigrita i Avlona u kojima su zatvoreni naši dijabetičari. U bezbrojnim je razgovorima naglašavala da je dijabetes ozbiljna bolest koja, ako se ne tretira, može jako loše završiti. Više puta je potvrdila upravama zatvora da su senzori za kontinuirano mjerenje šećera važan alat koji će dijabetičare držati podalje od opasnih stanja što je dobro za njih same, ali i za osoblje zaduženo za njihovu sigurnost.

Tiffany je studirala u Sarajevu i dobro govori „naš“ jezik 😊.

Konstantinos Makrylakis – član predsjedništva IDF-a!

Internacionalna dijabetička federacija (IDF) ima svoj europski ogranak sa svojim predsjedništvom, vrlo je sretna okolnost da je pored našeg Tadeja Battelina jedan od članova i ugledni grčki liječnik Konstantinos Makrylakis.

Kao što na njegovom LinkedIn profilu stoji, Konstantinos je profesor interne medicine na medicinskom fakultetu u Ateni, suautor je europskih smjernica za prevenciju dijabetesa i ima ogroman broj objavljenih radova i citata u znanstvenoj zajednici.

Ponovimo, gospodin Konstantinos i gospođa Theofaneia ugledni su grčki državljani na istaknutim pozicijama koji se nisu libili pomoći našim mladićima iako su pogriješili i završili u grčkim zatvorima, još uvijek bez optužnice.

Tu je i naš Tadej Battelino, najpoznatiji svjetski pedijatar dijabetolog, također član predsjedništva IDF-a i čest gost ovog portala. On je odmah kontaktirao uvaženog grčkog internista i svojim ugledom stao iza molbe za pomoć!

Ovim putem htjeli bismo zahvalnost na brzoj reakciji i pomoći uputiti i čelništvu hrvatske kompanije koja je donirala senzore. Iako su nas zamolili da ih medijski ne eksponiramo, njihov humanizam i usmjerenost na čovjeka te prave vrijednosti - pružanje pomoći bez kalkulacija - potvrđuju da su oduvijek pravi partner osobama sa šećernom bolešću.

Spomenimo još Ministarstvo vanjskih poslova koje je u koordinaciji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Ateni dalo značajan doprinos sigurnom transportu vrhunskih senzora za kontinuirano mjerenje glukoze u ruke naših dijabetičara.

Zaključak

Jesu li naši dijabetičari pogriješili? Izvjesno je da jesu. Jesu li s palicama hodali po Ateni i mlatili svakoga do koga su došli? Iako postoje različita „Facebook svjedočanstva“ naših pametnjakovića koji u Ateni nikada nisu bili – to se nije dogodilo. Što se točno dogodilo, tko je sudjelovao i u kojoj mjeri, nadajmo se da će utvrditi sud.

Svaka osoba ima pravo na kvalitetnu medicinsku skrb i pošteno suđenje u razumnom roku. A potom se ovisno o presudi, vratiti svojim roditeljima, sestri i djevojci u svoju zemlju. Njima je jako stalo do njihovih dijabetičara i nama je - jer mi smo plavi krug velikih ljudi.

Ako se nećemo boriti za dobrobit i sigurnost naših, ne možemo očekivati da se drugi bore za nas.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: