Davor Skeledžija

Oba su pala! I Abbott (Libre) je predao papire na HZZO :)

22/08/2017

Ptičice iz HZZO-a javljaju da su zaprimili vrlo zanimljiv spis - urudžbiran je formalan prijedlog za uvrštenje i Libre medicinskog pomagala na HZZO listu. Spori Abbott je konačno odradio posao, a mi se stalno žalimo da je HZZO spor 🙂 Šalu na stranu, ako znamo da Libre još nije dostupan u SAD-u, teško da se možemo žaliti da je Abbott baš toliko spor u maloj Hrvatskoj..

Za početak, ako niste, pogledajte video. Naravno, opet s glasno upaljenim zvučnicima 🙂

Što god tko mislio o Predsjednici Republike, Ministru financija, Gradonačelniku Zagreba i ostatku cijenjene ekipe koja je podržala inicijativu „Za život s manje boli“, da ih nije bilo, ne biste danas čitali ovaj članak. Sjetite se situacije prije 6 mjeseci: prije inicijative nitko od njih nije ništa znao i nije mogao znati o bezbolnom kontinuiranom mjerenju glukoze, a globalnim kompanijama smo ionako zadnja rupa na svirali. Danas u HZZO-ovim ladicama veselo čuče Abbott i Medtronic, smješka se uskoro i Roche/Senseonics,  a s obzirom na gungulu koju smo stvorili, HZZO će morati ozbiljno razmotriti prijedloge.

Detaljne upute o HZZO proceduri, te što nas čeka potražite ovdje, dakle pomalo, još će vode ispod savskog mosta proteći. Ipak, imam garancije da sve ovo neće trajati silne godine koliko smo se navlačili s inzulinskim pumpama.

Rezimirajmo još malo
Prije nešto više od mjesec dana Medtronic je predao svoje papire za CGMS namijenjen isključivo pumperima. Sada je konačno to učinio i Abbott za Libre fGMS namijenjen sirotanima koji se onih par pumpi nisu uspjeli dočepati, kao i onima koji pumpe jednostavno ne žele. Proizvođači sada vjerojatno rade ono što je dio svake poslovne strategije – lobiranje za svoj proizvod. Izražavaju i poštovanje prema konkurenciji, ali usput onako na finjaka malo i „spuste“ 🙂

Ovako bi to moglo izgledati:

Medtronic
„Inzulinska pumpa je u kombinaciji sa senzorom – ultimativno rješenje za samokontrolu dijabetesa! Za to postoje brojne studije. Svaka čast Abbottu, ali oni ipak imaju hibrid CGMS-a koji nema ni alarme. Mi imamo sve integrirano!“  itd.

Abbott
„Naš Libre je pomeo ostale CGM sustave u preciznosti i jednostavnosti korištenja, a o nižoj cijeni da i ne govorimo! Svaka čast Medtronicu, ali čak i mnogi njihovi pumperi nabavljaju paralelno Libre iz Njemačke, upravo zbog veće preciznosti i jednostavnosti instalacije. Osim toga, Medtronic mjeri glukozu svakih 5 minuta, dok Libre mjeri svake minute, što je kod mnogih aktivnosti vrlo značajno.“ itd.

Sjajno! Mi pacijenti navijamo za oba i možemo samo profitirati! – Naravno da NE…
Da biste ovo razumjeli morate na trenutak ući pod kožu HZZO-a i razumjeti kako oni razmišljaju. Nakon svih onih dopisa udruga, podrške struke, Predsjednice RH, Ministra financija, Ministarstva Zdravstva, ostalih političara i medija; shvatili su oni polako da to bezbolno kontinuirano mjerenje nije nešto bezveze i da će se po tom pitanju morati nešto učiniti. ALI oni su ti koji drže (našu) vreću s novcem, oni su ti koji moraju negdje odrezati, potrošiti manje novca, jer ipak ih je puno, a novac za plaće se mora osigurati. Nemojte se sada smijati, da je netko vaš jedan od brojnih zaposlenika HZZO-a, sigurno vam ne bi bilo drago da u ova teška vremena ostane bez posla.

Dakle, HZZO sada na stolu ima dvije „ponude“ i obje se odnose na famozno kontinuirano mjerenje oko kojeg se digla tolika strka. Problem je u tome što se jedna odnosi na iznimno malenu populaciju pumpera i to ne svih, po našoj procjeni 300-400 njih maksimalno. A druga „ponuda“ se odnosi na veću populaciju, riječ je o pravoj revoluciji u samokontroli po cijeni nižoj od konkurencije. Koliko je bitno pacijentima i obiteljima omogućiti što bolju samokontrolu, dakle da se što bolje sami kontroliraju u vrijeme kada mnogi liječnici odlaze iz Hrvatske – ne moram ni naglašavati!

HZZO inače razmišlja kratkoročno, ne dalje od vlastitog nosa, štoviše bolje od toga i ne mogu jer su si rok od samo 3 godine davno ugradili kao preduvjet za financijske analize ušteda. Koliko je to loše i nelogično za kronične bolesti kao što je dijabetes, svakom je jasno.

Iz te perspektive, za našeg osiguravatelja uopće nije pitanje kako će odlučiti: uzet će Medtronic za spomenutu nekolicinu pumpera i moći će argumentirano izjaviti da Hrvatska više nije na listi nazadnih zemalja Europske Unije koje nemaju nikakav CGM na listi osiguravatelja. A ona mala hibridna glupost bez alarma – neka čeka.

Kako vam izgleda mogućnost da nas nakon svega žedne prevedu preko vode? Dobro, nije baš „žedne“, stvarno postoje oni koji su zadovoljni s Medtronic CGMS-om u sklopu Veo pumpe i koristit će ga, a o novoj fenomenalnoj 640G pumpi - da i ne govorimo (članak ovdje). Problem je u tome što je apsolutni broj pumpera u Hrvatskoj minimalan, za što je opet „zaslužan“ HZZO. Jesam li jedini koji vidi ironiju u svemu ovome? 🙂  (pojašnjenje ovdje )

Šta je dobro?
Puno toga, među ostalim to što imamo dva proizvođača (Abbott i Medtronic), a i treći je najavio dolazak (Roche - Senseonics), dakle inicijativa je "čista ko' suza", a zli jezici kojih uvijek ima - nas ne mogu optužiti za pogodovanje. No, ako HZZO odluči pomoći jednoj osjetljivoj skupini, a drugu odluči ostaviti na cjedilu, sasvim je legitimno postaviti pitanje - koliko je onda HZZO čist? U odnosu na afere oko zapošljavanja svoje djece ili razbacivanja milijuna na uređenje dvorane za sastanke, ovo bi bio sasvim nov nivo ironije servirane od nekog hladnog, ali dovoljno moćnog člana "sive eminencije"...

Ako mislite da ima IMALO šanse za ovakav scenarij dostojan letećeg cirkusa Monthyja Pythona, izrazite se! Kad odluka padne, teško će se ispravljati krive Drine.

Ključne email adrese na koje možete poslati svoje pristojno i asertivno mišljenje su:

[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected]

Podsjetite ih da su oni tu zbog nas, ne obrnuto, pomoći ću vam s odličnim argumentom koji možete i ne morate upotrijebiti. Riječ je o rezultatima ankete koju su popunjavali dijabetičari i njihove obitelji: http://www.mojlibre.com/iskustva/libre-u-hrvatskoj-i-regiji-statisticki-rezultati-ankete/

Ključna su ova dva pitanja i odgovori vezani uz „malu hibridnu glupost“:

Zgodno je dometnuti da su rezultati ove ankete konzistentni s istraživanjem koje je objavljeno u najuglednijem svjetskom medicinskom časopisu The Lancet!

Dakle, tražimo od HZZO-a samo malo morala i hrabrosti - da učine pravu stvar, a ako i probiju nekakav famozni budžet zbog bezbolnog kontinuiranog mjerenja – svi će im samo čestitati na hrabrosti i odlučnosti. Uključujući Predsjednicu Republike Hrvatske koja je pokroviteljica inicijative, te Ministra financija koji ju je podržao, gradonačelnika Zagreba i mnogih drugih.

Dijabetičke udruge su svoju oluju s dopisima institucijama fenomenalno odradile, politika, struka i mediji su također bili vrijedni i hvala im. Sami pacijenti su se također iskazali, znam neke koji su po susjedstvu hodali i tražili susjede da potpišu peticiju Za život s manje boli“. Naravno da je rezultat nevjerojatan! Peticiju je potpisalo preko sedam tisuća osoba!  Preko 7.000 duša za ekipu na igli i kanili! 🙂

Ako imate mišljenje o scenariju koji sam ovdje obradio, ako vam strahovi i spačke koje sam ovdje iznio izgledaju imalo realni, izrazite se! Pošaljite svoje mišljenje na spomenute adrese, možda baš vaš glas urazumi nekog tko se krije iza debelih zidova institucija, natjera ga da učini pravu stvar i ne pogoduje nikome.

I nemojte poslije reći da vas nitko nije upozorio.

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: