Nebojsa Gulic

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

22/11/2022

Odmah po dolasku inzulinske pumpe 780G u Hrvatsku, odlučili smo ju nabaviti za našu djevojčicu iako živimo u Crnoj Gori. Prvo smo koristili inzulinsku pumpu Medtronic Veo + Libre + Miao Miao. Bili smo zadovoljni, ali htjeli smo bolje.

Kontaktirali smo Mediligo i od svibnja 2021. ponosni smo korisnici 780G uz „stari“ Guardian 3 senzor! Portal NaInzulinu već je dosta pisao o Guardian 3 senzorima i 780G pumpi pa slijedi samo kratak osvrt:

Sustav zatvorene petlje u 780G pumpi

Hybrid Closed loop sustav dao nam je puno veću slobodu u ishrani. Izborit će se i s malim greškama u brojanju UH, a preciznost samog senzora na visokoj je razini. Medtronic 780G funkcionira kao vrhunski automobil. Zato ga naučite voziti kako biste iz njega izvukli maksimum.

S njim mirno spavamo. Na prste jedne ruke možemo prebrojiti noći kad smo morali dati hranu zbog hipoglikemije. No pumpa se teže nosi s hiperglikemijama jer je algoritam vrlo oprezan pa je potrebno nešto više vremena da ju „ispegla“. Ono što bismo mi „ručno“ oborili s jednom korekcijom, pumpa polako pegla mikrobolusima i do tri sata. Pomalo opterećujuća bila su obavezna baždarenja krvlju, najmanje svakih 12 sati sa starim Guardianom 3. Također, kod hiperglikemije bilo je poželjno dodatno izmjeriti glukozu u krvi i unijeti dobivenu vrijednost. Time bismo algoritmu pomogli da „hrabrije“ daje autokorekcije. Zato su se obavezna dva baždarenja krvlju povećala na 3-4 puta dnevno.

Naravno, to je frustriralo djevojčicu koja se bila navikla na dva mjerenja tjedno uz Libre + Miao Miao. Osim toga, postavljanje senzora prilično je komplicirano u odnosu na Libre.

Napustili smo Guardian 3

Nakon nešto više od godinu dana korištenja G3 odašiljača baterija je počela slabiti i tada sam se odlučio na kupovinu novoga. Međutim zbog nestašice G3 odašiljača u cijeloj Europi, tvrtka Zaloker&Zaloker iz Ljubljane ponudila mi je Guardian 4. Ionako sam bio planirao uzeti G4 odašiljač, ali tek kad dođe u Hrvatsku zbog jednostavnijeg ostvarivanja prava na garanciju. No, budući da nismo imali izbora, uzeli smo Guardian 4 i dvije kutije pripadajućih senzora.

Guardian 3 i Guardian 4

Sustav Guardian 4 isto izgleda i iste je veličine kao i Guardian 3. Natpis na kutiji jedina je razlika. Odmah smo stavili novi senzor Guardian 4 i s nestrpljenjem iščekivali da se završi zagrijavanje. Nakon točno dva sata, senzor je počeo raditi ne tražeći baždarenje!

Naravno, usporedili smo vrijednosti senzora i one iz krvi, rezultati su se gotovo savršeno preklapali! Razlike 0.1-0.2 mmol/L.

Mjerenja nisam upisivao u pumpu jer sam htio vidjeti održava li se ta preciznost i bez baždarenja. Održavala se! Razlike su bile nešto veće kod brzog rasta ili pada, ali to je normalno.

Prva dva dana nekoliko sam puta dnevno mjerio iz krvi i bio sam prezadovoljan preciznošću. Pumpa je tražila baždarenje samo u jednoj situaciji - kad bismo isključili SmartGuard. Ako se želite vratiti u SmartGuard, morate odraditi baždarenje krvlju, zato su trakice i dalje izrazito važne.

Čim je prvi Guardian 4 senzor istekao, odmah sam ga pokušao produžiti. Uspjelo je bez ikakvog problema i dobio sam još sedam dana uz istu preciznost!

Sljedeće što sam isprobao bilo je radi li Guardian 4 odašiljač s Guardian 3 senzorima koje sam imao na zalihi. Guardian 3 senzor proradio je s Guardian 4 odašiljačem bez traženja baždarenja 😊. Razlika, u odnosu na krv, bila je nešto veća 0.3-0.5. U radu pumpe nisam primijetio neku razliku. Također sam i Guardian 3 senzor produžio bez problema.

Sam sustav pumpe 780G pruža znatno poboljšanje kvalitete života osobama s dijabetesom tip 1!

Uz novi Guardian 4 sve postaje još bolje, jer svakodnevna baždarenja nisu više potrebna, a ne gubi se na preciznosti samih mjerenja 😁.

Koristimo G4 odašiljač već četiri mjeseca i nadam se da ću sljedeći nabaviti u Hrvatskoj.

Nebojsa Gulic
Inozemni dopisnik portala naInzulinu.com :)

Još iz kategorije CGMS/FGMS: