Gost autor

Moje dijete i Medtronic 780G - prvi dojmovi

01/05/2021

Medtronicovu novu pumpu 780g Nikola koristi otprilike tjedan i pol. Dogovoreno je da pumpa radi u manualnom načinu (znači da ima iste funkcionalnosti kao 640G) tjedan dana radi prikupljanja podataka koji su potrebni algoritmu SmartGuarda za učenje. Tih prvih tjedan dana prošlo nam je prilično turbulentno jer senzor baš i nije radio najbolje, često se prekidala veza s pumpom, naravno najviše noću, sve nam je bilo jako novo i nepoznato i stoga frustrirajuće. Bez obzira na česte prekide veze, senzor ipak moram pohvaliti da je u svakom trenutku bio vrlo točan. Vezano uz to, također moram pohvaliti Mirnu iz Mediliga koja nam je taj senzor uredno zamijenila za drugi. Kako god bilo, izdržao je svojih 7 dana i postavili smo novi.


Ovako su na grafu izgledali ti prekidi veze. Svako malo je pisalo da se senzor ažurira.

S postavljanjem novog senzora (koji, da ga pohvalim, radi kao urica) došlo je i uključivanje SmartGuard opcije. Nikola je sam odlučio da će zadana vrijednost šećera biti 6.1. Meni se to isto učinilo u redu za početak dok ne znam kako to sve funkcionira. U svakom slučaju, prvo što je napravio nakon uključivanja Smartguarda je bilo to da je otišao s tatom u kineski restoran po hranu i smazao punu kutiju onih njihovih masnih rezanaca s povrćem prelivenih s još masnijim mesom i dodacima. Odličan test za novu pumpu i njeno automatsko peglanje šećera. Ugljikohidrate je uredno pokrio, a pumpa je bila prepuštena sama sebi da se bori s mastima. Moram priznati da je to junački radila i tu nas je stvarno impresionirala.


Gore je prikazana pumpina borba s mastima. Plave vertikalne crtice gore koje vidite su korekcijski bolusi koje je pumpa sama dodavala, a roze crtice su podebljani bazali. Kao što je vidljivo, baš se jako, jako trudila. Čak pritom nije bila niti previše konzervativna s obzirom da se radilo o prvom danju korištenja.

Korisnici OpenAPS-a ili AndroidAPS-a (closed looop kućne izrade) su dobro upoznati s tom funkcijom i već je dugo i uspješno koriste za razliku od nas koji nismo tehnički potkovani. Mi nemamo pojma o programiranju, ne znamo i ne želimo čačkati svako malo po stvarima koje ne razumijemo – ovo je odlično!

Jednom kad je SmartGuard uključen, nema više samostalnog dodavanja korekcija, niti postavljanja temporary bazala. Potrebno je pumpi dozvoliti da sama to odrađuje jer iz toga uči. Ponekad je malo teško gledati viši šećer jer je prvi impuls dodati korekciju i to nas zasad malo muči, ali nadam se da će se s vremenom i to srediti kad pumpa malo bolje nauči o Nikoli.

Drugo što mi je bilo jako zgodno, a i potvrdilo je moje sumnje, je peglanje jutarnjeg pika. Pretpostavljala sam da nam je bazal preslab ujutro, ali mi je bilo jako teško to utvrditi radi svakodnevno promjenjive situacije. Roditelji djece u pubertetu će znati o čemu pričam. Onda mi je pumpa pokazala da je upravo bazal ono što moram mijenjati.


Kako je šećer išao prema gore, pumpa nije sama dodala niti jedan korekcijski bolus (nema plavih crtica), nego je samo podebljala bazal (roza). Kao što je vidljivo, to je bilo sasvim dovoljno da se šećer natjera natrag prema normalnom. U trenutku kad joj se učinilo da šećer previše pada, bazal je nakratko čak i isključen (tamo gdje nema rozih crtica).

Odlično je to što ova pumpa u SmartGuard-u sama namješta bazale i određuje korekcijske boluse. Kad je izvan SmartGuarda duže od 4 sata, vraća se na one zadane koji su inicijalno upisani. Ono što je dosta važno je koliko, toliko precizno brojanje UH jer algoritam iz toga uči. S obzirom na to da se u SmartGuard-u ne mogu dodavati korekcije, ali je moguće dodavati inzulin pomoću wizarda unosom UH, ako primijetite da ste dodali premalo UH, moguće ih je naknadno unijeti. Međutim, dodavanje „fake carbs“ ili „lažnih UH“ kako bi se prevarila pumpa i dodala korekcija nije preporučljivo jer se na taj način algoritmu daju pogrešne informacije što će se reflektirati na njegov daljnji rad. Potrebno ga je pustiti da odradi svoje. Ako pak baš ne možete izdržati, moguće je privremeno ugasiti opciju SmartGuarda i ručno dodati korekciju preko pumpe ili penom. To, naravno, isto baš ne preporučaju jer postoji opasnost od prevelike količine inzulina i hipoglikemije.

Od svih opcija isprobali smo samo naknadni unos UH koji je dosta dobro funkcionirao jer doista mislim da je Nikola pogrešno procijenio waffle s Linoladom ( 😏) i da je bio puno prenježan.

Senzor ću ponovno pohvaliti što se tiče točnosti. Ono što xDrip prikazuje kao točkica gore, točkica dolje ovdje ne postoji. Kod naglog rasta ili pada (znači u zbunjujućoj situaciji) na nekoliko minuta ne prikazuje vrijednost šećera dok vjerojatno ne vidi što se točno događa i onda nastavi raditi dalje. U tim trenucima ga treba pustiti da to odradi i ništa ne dirati. Ako mu je potrebno, tražit će kalibraciju. Moram priznati da se Nikola već odviknuo od pikanja u prst i da mu to ne pada najbolje, ali ako je u svrhu točnosti, neka tako bude. I točan doista jest.

mydia_betes

@mydia_betes

Još čekamo naučiti postavljanje senzora onako da to radimo i u snu bez gledanja videa na YouTube-u, ali i to će se dogoditi. Ono punjenje transmittera skoro svaki put kad stavljamo novi senzor je malo iritantno, ali i to je valjda nešto na što treba naučiti. Uglavnom, polako se uhodavamo i mogu reći da smo zasad, sve u svemu, jako zadovoljni. Puno manje brige, manje gledanja na graf… Znam da se netko brine umjesto mene i to je mrak!

Larisa Koršić Buneta

p.s. fotografija s naslovnice: Nikola na Sljemenu sa snowboard klubom Mladost


Još iz kategorije Inzulinske pumpe: