Lucija Babić

Je li mjerenje glukoze u krvi stvar prošlosti?

22/12/2020

Revolucija koju je donijelo povećanje preciznosti kontinuiranog mjerenja glukoze malo je bacilo u drugi plan mjerenje glukoze u krvi trakicama. Ipak, postoji puno razloga zbog kojih će tradicionalno mjerenje glukoze u krvi još puno, puno vremena ostati jako često i jako korisno dijabetičkoj zajednici.

Preciznost većine aparatića za mjerenje glukoze u krvi značajno je veća od senzora. Kako bi se sve uspješno odradilo potrebno je zadovoljiti vrlo malo preduvjeta (na primjer, pranje ruku), a samo mjerenje izuzetno je jednostavno. Rezultat su vrlo precizne razine glukoze u krvi koje mogu pokazati kvalitetu regulacije nečijeg dijabetesa, posebno kod tipa 2.

Cijena trakice za mjerenje glukoze u krvi od samo 2,3 kn omogućuje solidan broj mjerenja po niskoj cijeni, što je također jako važno. U Hrvatskoj je registrirano preko 300.000 osoba s dijabetesom, od svih njih je samo oko 5.000 ostvarilo pravo na kontinuirano mjerenje glukoze. Zato su niska cijena, jednostavnost, visoka kvaliteta i velika preciznost mjerenja glukoze u krvi od velike važnosti za veliku većinu pacijenata, njihove liječnike i zdravstveni sustav općenito.

(Zanimljivo je da prava na trakice koja možemo ostvariti preko HZZO-a često ne iskorištavamo. Tereza Šarić je na Data4Diabetes MeetUp izjavila da osobe s dijabetesom tipa 2 iskorištavaju samo 17 % prava na trakice, dok osobe s dijabetesom tipa 1 iskoriste nešto više od 60 %.)


Zaključak
U seriji edukativnih članaka vezanim za mjerenje glukoze u krvi koju donosimo u suradnji s tvrtkom Karl Dietz moći ćete naučiti kako izvući maksimum iz ove široko dostupne tehnologije.

Informacije o njihovu najnovijem aparatiću potražite u nastavku:

Novi igrač za mjerenje glukoze u krvi!

Lucija Babić
Volim život, pa makar i s dijabetesom :)

Još iz kategorije Izdvojeno: