Libre je zakucao na vrata Republike Hrvatske

Prije nego što skočite do stropa i izgrebete ono što ste baš nedavno farbali, pažljivo pročitajte ovu korespondenciju s HALMED-om (Hrvatska Agencija za Lijekove i Medicinske proizvode). Ako treba i dva puta, onda se smirite i duboko udahnite, te pročitajte dodatno pojašnjenje u nastavku ;).

Proces dolaska proizvoda koji je uzrokovao nevjerojatnu pomutnju u cijelom svijetu, u malu i siromašnu Hrvatsku je očigledno (pre)dug i naporan. U nekim zemljama su čak i medicinske smjernice mijenjane kako bi uključile ovaj hibrid CGM-a zbog niske cijene u odnosu na konkurenciju i jednostavnosti korištenja. U Njemačkoj su Libre neka osiguranja čak počela preporučivati pacijentima kako bi uštedjeli novce na skupljem Dexcomu.

Poanta
Libre i dalje ne možete kupiti u Hrvatskoj, niti dobiti preko HZZO-a. Ipak, ovo je mali, ali vrlo konkretan korak u tom smjeru. Korak koji Vam omogućuje da onako diskretno nazovete svog dijabetologa ili pedijatra i naglasite da njemu to ustvari ne treba, a da ste mu baš Vi omiljeni pacijent i možete ga educirati 🙂 Budite pristojni i ako kaže ne, za svaki slučaj ga uskoro posjetite (ili nju). Prema nekim informacijama, dio Hrvatskih liječnika je imao otpor prema Libre-u, a baš VI – osobe na inzulinu i njihovi roditelji – ste ga skršili. Što reći, nego bravo.

Podsjetimo
U HALMED-u je već „prijavljen“ Medtronic CGM za pumpere, stoga možemo reći da je Libre drugi CGM koji je zakucao na naša vrata, za sada u ograničenom obliku. Krajem godine očekujemo Senseonics kojeg će dovesti Roche Hrvatska, o tome možete pročitati ovdje.

Kao što donji video kaže, Abbott bi trebao uskoro predati papire i u HZZO, onako kako je to vrlo spretno učinio Medtronic (bravo majstori), a očekujemo još neka iznenađenja. Detalje o proceduri koja nas čeka pročitajte ovdje.  A ako niste, peticiju prema HZZO-u potpišite ovdje.

http://https://youtu.be/ANIwWjxhyv8


Još iz kategorije Advocacy: