Davor Skeledžija

Libre 2 čitači u Bontechu!?

06/07/2023

Iako je u ovom trenutku preporuka da se za očitavanje Libre 2 senzora koristimo službenom LibreLink aplikacijom zbog LibreView cloud-a i lakše daljnje analize, dio nas preferira zaseban fizički uređaj iz različitih razloga.

Zaseban Libre 2 čitač trenutno je moguće kupiti u Sloveniji, prodaje ga tvrtka Sanolabor po cijeni od 65,90 €:

Opće je poznato da u cijelom svijetu postoji problem s opskrbom sirovinama i isporukom dobara zbog čega mnoge tvrtke muku muče s osiguravanjem dovoljnih količina svojih proizvoda, Abbott nije iznimka.

Prema neslužbenim informacijama iz Bontecha i s obzirom na iskustva korisnika okupljenih na Facebook grupama, u Hrvatskoj su Libre 2 čitači postali ograničeno dostupni za garancijske zamjene i kupovinu.

Dakle, ako Vam Libre 1 "crkne", već danas uz malo truda možete ostvariti pravo na Libre 2 čitač putem garancijske zamjene. Čim se zalihe Libre 1 čitača u Bontechu iscrpe, jedini čitač koji će uskoro biti dostupan jest Libre 2 koji ima alarme.

Kada će Libre 2 čitač biti dostupan preko HZZO-a?

Dana 16.8.2023. bit će točno 5 godina kako je Libre dostupan u Hrvatskoj. Upravo je toliki HZZO-ov službeni „rok uporabe pomagala“ za Libre 1 čitač. A to pak znači da će se za nešto više od mjesec dana pojaviti prvi HZZO-ovi osiguranici koji će imati pravo na novi Libre čitač o trošku HZZO-a. Ovo je jedan od najpopularnijih članaka na portalu naInzulinu iz tog vremena:

Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj! Stvarno je! 🙂

Još nije poznato hoće li tvrtka Abbott novi Libre 2 čitač „prijavljivati“ HZZO-u i prolaziti cijelu proceduru kako bi dobio novu šifru. Bolja opcija je da jednostavno na staru šifru od Libre 1 počnu isporučivati nove Libre 2 čitače, svi bismo im bili zahvalni. HZZO zbog toga što neće morati odrađivati nepotrebnu višemjesečnu proceduru, a pacijenti jer neće opet biti suvišnih pitanja treba li nova preporuka specijalista za novu generaciju uređaja.

Nadamo se da će odabrati brži i jednostavniji put bez višemjesečne birokratske procedure.

Dobra vijest je da bi Bontech uskoro mogao iscrpiti zalihu Libre 1 čitača. To bi pak značilo da će za isporuku pacijentima preostati samo Libre 2 čitači, i to ne samo za novac i garancijske zamjene već i za HZZO-ove osiguranike putem doznaka. Kao što smo rekli, pacijenata koji će tražiti nove čitače bit će sve više jer će se vrlo brzo pored garancijskih reklamacija i priljeva „novih dijabetičara“ pojaviti i oni koji nakon 5 godina preko HZZO-a ostvaruju pravo na novi čitač.

U svakom slučaju uskoro će svaki pacijent imati pravo koristiti ovu opremu na način koji njemu najviše odgovara. Do tada nam je na raspolaganju odlična službena aplikacija s alarmima i/ili Libre 1 čitač bez alarma.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: