Libre 2 čitači u Bontechu!?

Iako je u ovom trenutku preporuka da se za očitavanje Libre 2 senzora koristimo službenom LibreLink aplikacijom zbog LibreView cloud-a i lakše daljnje analize, dio nas preferira zaseban fizički uređaj iz različitih razloga.

Zaseban Libre 2 čitač trenutno je moguće kupiti u Sloveniji, prodaje ga tvrtka Sanolabor po cijeni od 65,90 €:

Opće je poznato da u cijelom svijetu postoji problem s opskrbom sirovinama i isporukom dobara zbog čega mnoge tvrtke muku muče s osiguravanjem dovoljnih količina svojih proizvoda, Abbott nije iznimka.

Prema neslužbenim informacijama iz Bontecha i s obzirom na iskustva korisnika okupljenih na Facebook grupama, u Hrvatskoj su Libre 2 čitači postali ograničeno dostupni za garancijske zamjene i kupovinu.

Dakle, ako Vam Libre 1 “crkne”, već danas uz malo truda možete ostvariti pravo na Libre 2 čitač putem garancijske zamjene. Čim se zalihe Libre 1 čitača u Bontechu iscrpe, jedini čitač koji će uskoro biti dostupan jest Libre 2 koji ima alarme.

Kada će Libre 2 čitač biti dostupan preko HZZO-a?

Dana 16.8.2023. bit će točno 5 godina kako je Libre dostupan u Hrvatskoj. Upravo je toliki HZZO-ov službeni „rok uporabe pomagala“ za Libre 1 čitač. A to pak znači da će se za nešto više od mjesec dana pojaviti prvi HZZO-ovi osiguranici koji će imati pravo na novi Libre čitač o trošku HZZO-a. Ovo je jedan od najpopularnijih članaka na portalu naInzulinu iz tog vremena:

Krenula je isporuka Librea u Hrvatskoj! Stvarno je! 🙂

Još nije poznato hoće li tvrtka Abbott novi Libre 2 čitač „prijavljivati“ HZZO-u i prolaziti cijelu proceduru kako bi dobio novu šifru. Bolja opcija je da jednostavno na staru šifru od Libre 1 počnu isporučivati nove Libre 2 čitače, svi bismo im bili zahvalni. HZZO zbog toga što neće morati odrađivati nepotrebnu višemjesečnu proceduru, a pacijenti jer neće opet biti suvišnih pitanja treba li nova preporuka specijalista za novu generaciju uređaja.

Nadamo se da će odabrati brži i jednostavniji put bez višemjesečne birokratske procedure.

Dobra vijest je da bi Bontech uskoro mogao iscrpiti zalihu Libre 1 čitača. To bi pak značilo da će za isporuku pacijentima preostati samo Libre 2 čitači, i to ne samo za novac i garancijske zamjene već i za HZZO-ove osiguranike putem doznaka. Kao što smo rekli, pacijenata koji će tražiti nove čitače bit će sve više jer će se vrlo brzo pored garancijskih reklamacija i priljeva „novih dijabetičara“ pojaviti i oni koji nakon 5 godina preko HZZO-a ostvaruju pravo na novi čitač.

U svakom slučaju uskoro će svaki pacijent imati pravo koristiti ovu opremu na način koji njemu najviše odgovara. Do tada nam je na raspolaganju odlična službena aplikacija s alarmima i/ili Libre 1 čitač bez alarma.


Još iz kategorije Izdvojeno: