Davor Skeledžija

Kakvi su nama dijabetičarima obiteljski liječnici?  Imamo brojke

02/07/2023

S vremena na vrijeme na internetu osvane pokoje potresno svjedočanstvo o vrlo lošem tretmanu koji dijabetičar dobiva od svog specijalista obiteljske medicine.

Jedan od nedavnih ružnih i nevjerojatnih primjera je situacija gdje je osoba s dijabetesom trebala ranije podići doznaku za medicinsko pomagalo zbog putovanja, a obiteljski liječnik ju je uporno odbijao izdati. Pacijent se suočavao s činjenicom da će ostati bez važnog medicinskog pomagala iako je raspolagao sa službenim dopisom HZZO-a sa žigom i potpisom. Službeni dopis u čije je dobivanje dijabetička zajednica uložila puno truda bio je beskoristan, a obiteljski liječnik bez milosti.

Svoju frustraciju liječio je na pacijentu tako što je konstatirao da je dopis sa žigom i potpisom ravnatelja HZZO-a napisan 6.4.2021. – jednostavno prestar.  Neka mi ponovno "žicamo" ravnatelja HZZO-a, Luciana Vukelića, da nam pošalje nešto friškije 😊. Možda bi bilo najbolje da HZZO svake godine sve svoje odluke i dopise jednostavno ponovi sa svježim datumima?

Jesu li obiteljski liječnici u Hrvatskoj loši?

Kao što znamo, sporadična svjedočanstava pacijenata ne mogu biti mjerilo kvalitete obiteljskih liječnika u Republici Hrvatskoj. Osim toga, siguran sam da bi svjedočanstva liječnika o ponekim pacijentima također bila svakakva.

Iz tog je razloga na pozamašnoj Facebook hrvatskoj grupi objavljena anketa u kojoj je sudjelovalo čak 738 osoba, a jednostavno pitanje je glasilo:

„Koju bi ukupnu ocjenu dali svom obiteljskom liječniku?“

Rezultat je pokazao da sporadična ružna svjedočanstva nikako ne reflektiraju opće mišljenje pacijenata o njihovim obiteljskim liječnicima

Ocjene 4 i 5 je dalo čak 73% glasača! To nipošto nije loš rezultat. Posebno ako tome dodamo 13% onih koji su dali ocjenu 3 i dođemo do brojke od čak 86% osoba s dijabetesom koje su svoje liječnike ocijenili dobrim, vrlo dobrim ili odličnim!

Negativnu ocjenu, jedinicu, od svojih je pacijenata dobilo 8%, a dvojkom je ocijenjeno 6% obiteljskih liječnika.

Zaključak

Koji je najčešći uzrok lošem tretmanu osoba s dijabetesom od strane pojedinih liječnika nikada nećemo saznati. Neki od njih tvrde da su HZZO-ovi kontrolori toliko nesuvisli i neujednačeni da se boje išta napraviti što bi moglo izgledati kao provokacija jer su kazne drakonske. Drugi tvrde da je mali broj liječnika, a prevelika količina pacijenata i administracije nešto od čega svako normalan "poludi". I tako dalje.

Kako god bilo, iz rezultata ankete možemo zaključiti da, usprkos svemu, naši specijalisti obiteljske medicine uopće nisu loši. I na nama pacijentima je da im posao pokušamo što više olakšati. Među ostalim, to i radimo tako što im ne dolazimo na vrata svaki put kada trebamo recept ili doznaku, što je isto HZZO omogućio.

Osim toga, redovno maltretiramo taj isti HZZO, tražimo dodatna pojašnjenja za njihove odluke i dijelimo ih među sobom kako bi ponajprije sebi, ali i liječnicima olakšali život s dijabetesom 😊.

Dva važna primjera su službena potvrda HZZO-a da se ne mora čekati 3 mjeseca za doznaku, te da za novu generaciju Libre i Medtronic senzora nije potrebna nova preporuka dijabetologa.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: