Maja Vukovic

IDF - organizacija koja je tu zbog nas

21/12/2017

IDF, odnosno International Diabetes Federation, svjetska je organizacija čiji su članovi isključivo udruge, pri tome obuhvaćajući i udruge pacijenata i udruge struke - liječnika i medicinskog osoblja. Više je programa koji su dio IDF-a, spomenuti ću 2 koja su meni osobno draga. To je program „Young Leaders in Diabetes“ i „Life for a Child“. Više o oba programa možete pročitati na Life for a Child i na Young Leaders, a ja ću samo ukratko napisati nešto o njima. Budući da sam i sama Young Leader-ica u organizaciji IDF-a, to je nešto što mi je priraslo srcu. Radi se o programu koji okuplja mlade diljem svijeta u želji za uklanjanjem razlika među osobama oboljelim od dijabetesa tip 1 te omogućavanju jednakih prava svima nama, neovisno o tome na kojem se geografskom položaju nalazimo. Ono što je najveća vrijednost Young Leader programa je povezanost i nova prijateljstva te uvid u poteškoće s kojima se bore oni u daleko siromašnijim zemljama, nego što je to Hrvatska. Vjerujte mi – ono što mi smatramo problemom je „kikiriki“ za zemlje trećeg svijeta. No unatoč tome, i dalje se trebamo boriti za ostvarivanje većih prava jer bez njihovog ostvarivanja i sami ćemo se priključiti onim zemljama čija je briga za osobe s dijabetesom iznimno niska. Posljedice do kojih to dovodi, ne treba niti spominjati.

„Life for a Child“ za mene je iznimno emotivan dio IDF-a, poput organizacije „Insulin for Life“ o kojemu možete više pročitati na Insulin for life ili naInzulinu. Oba programa su humanitarnog karaktera u kojemu se zemlje trećeg svijeta opskrbljuju prijeko potrebnim inzulinima i ostalim potrepštinama potrebnim osobama s dijabetesom. Oba ta programa doslovno SPAŠAVAJU ŽIVOTE. Nama je možda to nezamislivo, ali u tim dalekim zemljama ljudi i djeca umiru od direktne posljedice nedostatka inzulina. Drugim riječima – umiru jer NEMAJU inzulin. Strese li vas ta činjenica? Mene osobno jako… Upravo su zato razni načini na koje možemo pomoći. Za organizaciju „Life for a Child“ moguće je uplatiti novčane donacije, dok organizacija „Insulin for Life“ prikuplja sav onaj višak dijabetičkih potrepština do kojega dođe uslijed promjene terapije, smrti,… Na taj način se ono što je ostalo i što je višak može slati direktno poštom u organizaciju „Insulin for Life“ ili „Insulin zum Leben“ koja djeluje na njemačkom području ili pak se direktno javiti na mail [email protected] pa ćemo vas mi dalje uputiti kako pomoći. Javljanjem na mail moguće je poslati i sve Vama nepotrebne potrepštine na hrvatsku adresu, od kuda to dalje prosljeđujemo prema njemačkoj organizaciji.

Ono što nas izrazito veseli je da u samom vrhu IDF-a imamo i našu Hrvaticu, Sandru Bršec Rolih. Sandra je član izvršnog odbora IDF Europe - europske regije. Više o njezinoj funkciji i o samom funkcioniranju IDF-a, razgovarali smo sa Sandrom koja nas je pobliže upoznala s organizacijom IDF-a i što to konkretno znači za nas:

IDF je svjetska organizacija čiji su članovi isključivo udruge - udruge pacijenata i udruge struke, odnosno liječnika i medicinskog osoblja. IDF je podijeljen po regijama, a ja sam član izvršnog odbora IDF Europe - europske regije. IDF Europe je krovna europska organizacija koja obuhvaća 70 asocijacija iz 50 europskih zemalja.

IDF Europe provodi niz projekata kojima je cilj utjecati na donošenje povoljnih zakona za osobe sa šećernom bolešću na Europskom nivou, promovirati zdravlje i bolju skrb osoba sa šećernom bolešću i povezivati se s drugim organizacijama i preuzimati pozitivne prakse i iskustva. IDF Europe trudi se da i njegove zemlje članice uvedu pozitivne regulative i zakone.

IDF Europe također izdaje "Position papers" službene stavove o temama povezanim s dijabetesom. Naprimjer, izdali smo Stav o količini šećera u prehrambenim proizvodima, Stav o mobilnim aplikacijama i tehnologiji, Stav o primjeni biosimilarnih lijekova i sl. Uskoro će se raditi i Stav o korištenju tehnologije bezbolnog kontinuiranog mjerenja. Za službene stavove organizira se radna grupa stručnjaka iz svih dijelova Europe koja zajednički donosi stav.

Službeni stavovi često oblikuju mišljenja onih koji donose odluke, stoga se često citiraju i koriste kao argumenti za postizanje bolje skrbi za osobe sa šećernom bolešću.

IDF Europe također izdaje publikacije i provodi istraživanje o stanju dijabetesa u Europi. Policy Puzzle je prvi pan-europski audit koji daje pregled stanja dijabetesa u većini europskih zemalja. Također istražuje i dodjeljuje godišnje nagrade za istraživanje u području dijabetesa, za najveća postignuća i za inovacije.

Za Svjetski dan dijabetesa IDFE organizira niz okruglih stolova, službenu konferenciju u Europskom parlamentu i stvara mrežu parlamentaraca koji potpisuju Zavjet za unapređenje dijabetesa.

IDFE surađuje s brojnim organizacijama, kao partner u mnogim europskim projektima i suradnik u inicijativama WHO i drugih neprofitnih organizacija.

Kao član izvršnog odbora direktno sudjelujem u donošenju odluka organizacije, usmjeravanju organizacije i analizi provedenih projekata. Osim što sam član izvršnog odbora, izabrana sam i za rizničara organizacije. Moja zadaća je pregledati mjesečne, kvartalne i godišnje financijske izvještaje, provjeriti ih prije i poslije izvršenog audita i prezentirati financijsko stanje izvršnom odboru i godišnjoj skupštini. Također, analiziram i korigiram budžete za naredna razdoblja i kontroliram njihove rebalanse.

Moj angažman, kao i angažman bilo kojeg člana izvršnog odbora, dozvoljava direktan uvid u projekte IDFE, omogućuje preslikavanje dobre prakse i u području projekata, ali i u menadžmentu organizacije. U svom prvom mandatu bila sam zadužena za korporativne partnere, čime sam stekla izvrsna poznanstva sa sponzorima i pokroviteljima. Na taj način olakšana je komunikacija s predstavnicima tih kompanija u Hrvatskoj, a time i njihova motivacija za sponzoriranjem naših projekata.

Tijekom mog prvog mandata HSDU je bio domaćin IDFE kampa mladih. Prije toga bili smo domaćini DiaEuro, sportskog natjecanja osoba sa šećernom bolešću u kojem je sudjelovalo 200 mladih iz 15 europskih zemalja. HSDU je bio jedna od prvih članica IDFE te je time iznimno visoko kotirao na međunarodnim kongresima i konferecijama pacijenata i struke.

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Izdvojeno: