Davor Skeledžija

HZZO i liječnici pokrenuli proces stavljanja inzulinskih pumpi na listu pomagala!

10/06/2021

Medicinska struka i pacijenti se slažu da zdravstveni sustav u Hrvatskoj trenutno nabavlja inzulinske pumpe na vrlo neprikladan način. Svake godine se organizira nacionalni tender u kojem se kupi stotinjak inzulinskih pumpi  koje se potom razdijele po bolnicama u RH. U praksi to znači da npr. jedan Split u godini dana dobije 10 unaprijed definiranih pumpi za djecu i 7 pumpi za odrasle. Stanje je još gore u Osijeku, tamo djeca dobiju samo 6 pumpi, a odrasli 4 u godini dana.

Rezultat je dakle ne samo minimalan broj pumpi, već često liječnici pacijentu mogu ponuditi samo onu koju imaju „na lageru“ (ako ju uopće imaju), a ne onu pumpu koja bi mu uistinu i odgovarala. Je li ovdje riječ o efikasnom trošenju javnog novca? - procijenite sami.

Objavljen nacionalni tender za inzulinske pumpe - 2020!

Drugi ogroman problem imaju postojeći korisnici inzulinskih pumpi kad im se pokvari pumpa izvan garancije. Dobar dio njih živi u strahu da će nakon kvara ostati bez ključnog medicinskog pomagala koje im je neophodno za uspješnu regulaciju dijabetesa i kojeg im je osigurao zdravstveni sustav.

Opcija koju takvi korisnici imaju je da „zamole“ bolnicu za novu pumpu. No, javna je tajna da većina bolnica više preferira ono malo pumpi što imaju - dati novim korisnicima.

Jedino logično rješenje: Inzulinske pumpe na HZZO listi pomagala!

Za informacije i uvid u trenutno stanje obratili smo se prof. dr. sc. Darku Kaštelanu koji je član nadležnog HZZO povjerenstva za pomagala, ali je i predsjednik stručnog dijabetološkog društva – HDED. Pored toga, dr. Kaštelan već treću godinu zaredom rukovodi povjerenstvom koje nabavlja pumpe, putem spomenutog nacionalnog tendera.

Slijedom navedenog, složit ćete se da je riječ o trenutno najkompetentnijoj i najinformiranijoj osobi na temu nabave inzulinskih pumpi u sklopu zdravstvenog sustava!

Prof. dr. sc. Darko Kaštelan, KBC Zagreb

Prof. dr. sc. Darko Kaštelan, KBC Zagreb

Profesor Kaštelan je na temu inzulinskih pumpi u sklopu zdravstvenog sustava za portal nainzulinu izjavio:

Uistinu se, kao sto već znate, radi na tome. Izrađen je prijedlog kriterija i indikacija za liječenje inzulinskom pumpom koji još treba proći raspravu i eventualnu doradu unutar povjerenstva HZZO-a.

Isto tako, potrebno je još ukloniti neke administrativne barijere. Vjerujem da će sve to biti riješeno do kraja godine i da je ovo posljednji put da se inzulinske pumpe nabavljaju putem nacionalnog tendera.

Svatko će se složiti kako je ovo velika stvar i ogroman pomak naprijed! Osim toga, neslužbeno je moguće doznati da je i dobronamjeran dio HZZO-a također vrlo zainteresiran da se ovaj dugogodišnji problem konačno kvalitetno riješi. Vjerojatno je i HZZO-u napokon jasno da zdravstveni sustav ne može i ne smije pacijentu osigurati inzulinsku pumpu i onda naprosto dići ruke od njega kada/ako se dogodi kvar nakon isteka garancije.

Tu naravno ne smijemo zaboraviti i na nove korisnike zbog kojih bi se konačno trebali osigurati jedinstveni i transparentni kriteriji za ostvarivanje prava na inzulinske pumpe.

Zaključak

Vjerujem da smo na pragu jednog novog vremena inzulinskih pumpi za koje će i najveći skeptici izjaviti da bi trebalo biti bolje nego ovo sada. Vrijeme koje će pozdraviti svaka dobronamjerna osoba s dijabetesom, roditelji, ali i liječnici koji se bave inzulinskim pumpama! 😊

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: