Davor Skeledžija

Dolazi li novi Libre sustav u Hrvatsku?!

01/07/2023

S obzirom na to da je riječ o čuvanoj tajni, vjerojatno niste čuli za "Libre 2 streaming"? 🙂 Ako želite preskočiti cijeli ovaj tekst, dovoljno je napisati: "Libre 2 bez skeniranja".

Napredni korisnici FreeStyle Libre 2 sustava znaju da Libre 2 senzori putem bežične bluetooth veze ne šalju samo alarme; šalju kompletne informacije o kretanju razine glukoze, ali službena LibreLink aplikacija ih ne prikazuje. Da biste dobili "kompletnu sliku", graf i trenutnu razinu glukoze, Libre 2 senzor morate skenirati čitačem ili mobitelom:

FreeStyle Libre 2 i klasično skeniranje

FreeStyle Libre 2 i klasično skeniranje

Kako znamo je li Libre 2 senzor ustvari punokrvni CGM?

Neki su korisnici neslužbene xDrip aplikacije uspjeli konfigurirati svoju voljenu aplikaciju te ona sad prima sve podatke "u stvarnom vremenu" s Libre 2 senzora i to bez adaptera poput MiaoMiao! Ako ne vjerujete - evo uputa:

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

Libre 2 kao neprikosnoven CGM

Glasinu je prvi pokrenuo Tim Street, vlasnik portala Diabettech, još krajem prošle godine. U Velikoj Britaniji se klasičnoj Libri 2 ozbiljno krenuo suprotstavljati Dexcom ONE:

https://www.diabettech.com/cgm/dexcom-one-forcing-abbott-to-make-libre-2-true-a-realtime-cgm/

Street u svom gornjem tekstu objašnjava da je Libre senzor relativno niske cijene i zato ga je u Velikoj Britaniji lako dobiti preko osiguranja. Zbog toga nikoga ne iznenađuje što tvrtka Abbott kako u Velikoj Britaniji tako i u Hrvatskoj - zauzima najveći udio na tržištu. No, pojavio se također relativno jeftin Dexcom ONE koji bi također htio što veći dio kolača, a što je potrebno adresirati.

Dexcom ONE

Dexcom ONE

Najjednostavniji način da se sveprisutni Libre 2 pokuša suprotstaviti Dexcom ONE senzoru i osigura nastavak svoje dominacije jest obična izmjena LibreLink aplikacije! Dakle, potrebno je ažurirati aplikaciju na način da prestane skrivati razinu glukoze koju primi putem bluetootha i počne ju pokazivati na ekranu mobitela. Tim postupkom dobijemo "Libre 2 Streaming".

Što je "Libre 2 Streaming"?!

Nastavit ćete koristiti potpuno iste Libre 2 senzore koji su već dostupni preko HZZO-a, ali sada će vam nova verzija LibreLink mobitel aplikacije davati ne samo alarme nego i kompletan graf kretanja šećera i trenutnu razinu glukoze! Da stvar bude bolja, razina glukoze će se osvježavati svake minute za što koristimo izraz u stvarnom vremenu.

Ovu je glasinu upravo potvrdio bloger James Ridgeway na Twitteru i širi se digitalnim prostorom kao eksplozija:

Abbott bloggers meeting - dX exchange u Milanu!

Pozvan sam na ekskluzivni bloggers meeting koji organizira tvrtka Abbott za influensere iz cijeloga svijeta. Siguran sam da nisam jedini koji će učiniti sve da dozna detaljnije planove za ovaj "novi sustav", dakle očekujte novosti!

Libre 2 Streaming u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je također prisutan Dexcom ONE senzor kao i u Velikoj Britaniji, stoga postoje naznake da ćemo uskoro na raspolaganju imati i "Libre 2 streaming"!

Što će biti potrebno napraviti u Hrvatskoj?

Gotovo ništa. U nekom trenutku ćete nadograditi svoju službenu LibreLink aplikaciju i to je to. Odjednom će se na ekranu vašeg mobitela početi pojavljivati razina glukoze i pripadajući graf bez skeniranja! Navodno je nedavna nadogradnja roditeljske LibreLinkUP aplikacije već uključila podršku za "Libre 2 streaming!".

Da, i roditelji će na svoj mobitel odjednom moći primati sve podatke neovisno o tome je li dijete skeniralo senzor 🙂

Zaključak

U Srbiji se upravo dogodila ozbiljna konkurencija s inzulinskim pumpama, mi ju imamo već nekoliko godina, te su odmah potom pumpe došle na HZZO-ovu listu pomagala, a doći će ih još. Na valu konkrurencije  senzori napreduju na razne načine.

Uživajte u Hrvatskoj - kompetitivnom tržištu inzulinskih pumpi i senzora za kontinuirano mjerenje glukoze! 🙂

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Izdvojeno: