Mijenjam Iglu

Debljina kože i injekcije

10/06/2021

Briga o koži je ključna kad imate dijabetes i trebate aplicirati injekciju. Ovdje su navedeni neki jednostavni načini za njegu kože i neke stvari na koje treba pripaziti.

Kao i pronalaženje najkompatibilnije igle i usavršavanje Vaše tehnike iniciranja nužno je i voditi brigu o koži kad imate dijabetes. Možda ste primijetili neke nuspojave na svojoj koži, kad govorimo o injiciranju. Ovdje su navedene neke stvari na koje treba pripaziti.

Reakcije na mjestu iniciranja: oko područja iniciranja neki ljudi primijete oticanje, crvenilo, bol ili svrbež. Ove se pojave često izgube za nekoliko minuta, ali može trebati i nekoliko tjedana pa o tome porazgovarajte sa svojim timom za dijabetes, ako do toga dođe.

Promjene na koži: iako nije tako često i pogađa 1 od 100 ljudi, može doći do nekih promjena na koži ako prečesto inicirate na isto mjesto. Lipodistrofija, gdje se koža može skupiti (lipoatrofija), zadebljati ili mogu nastati kvrge pod kožom. Kvrge uzrokuje nakupljanje amiloida. Recite svom liječniku ako primijetite bilo koju od ovih promjena i nemojte zaboraviti mijenjati mjesto uštrcavanja svaki put kad inicirate kako biste spriječili nastajanje ovih problema.

VOLITE KOŽU U KOJOJ STE

Kao i promjena mjesta uštrcavanja, postoji i puno načina na koje možete brinuti o svojoj koži, a koji pomažu u izbjegavanju bilo kakvih problema.

Provjeravajte ima li posjekotina ili ogrebotina

Lako je udariti ili ogrebati kožu, ali nemojte zanemariti kad se to dogodi. Koristite antiseptičku kremu ili ulje čajevca i redovito čistite posjekotine. Ako rana ili ogrebotina ne zacjeljuje, posjetite svog liječnika što je prije moguće.

Zaštitite se: Pokrijte svoju kožu kad se bavite aktivnostima, poput rada u vrtu ili šetanja psa – to može pomoći da izbjegnete oštećenja ili ogrebotine, što može dovesti do infekcije.

Perite i sušite: Održavanje kože čistom i nahranjenom što sprječava suhu kožu koja može pucati i dovesti do infekcije.

"Lako je udariti ili ogrebati kožu, ali nemojte zanemariti kad se to dogodi."

VRHUNSKI SAVJETI ZA DOBRU NJEGU KOŽE

  • Provjeravajte znakove infekcije i kvržice i otekline oko mjesta injiciranja.
  • Hidratizirajte se – to će pomoći da svoju kožu održite u dobrom stanju
  • Svakodnevno perite kožu mlakom vodom i nježno ju osušite, osobito između prstiju i nabora.
  • Izbjegavajte jake dezodoranse ili mirise koji mogu biti grubi prema osjetljivoj koži.
  • Ako Vam je koža suha, koristite hidratantne proizvode, idealno odmah nakon kupanja.

Ako imate pitanja ili briga radi svoje kože, razgovarajte sa svojim timom za dijabetes.

 

Mijenjam Iglu
Kampanjom #mijenjamiglu vas želimo potaknuti na redovitije mijenjanje igle na vašim inzulinskim pen-ovima. Redovno mijenjanje igle osim što smanjuje bol i neugodu koju donose injekcije, minimalizira šanse za različite infekcije. Kampanju donosimo u suradnji s tvrtkom BD, jednom od najuglednijih proizvođača igala za inzulinske penove, a možete ju pratiti i putem stranice mijenjamIglu.com.

Još iz kategorije Izdvojeno: