Maja Vukovic

Bermudski trokut = žene + dijabetes + hormoni

25/09/2018

Iako dijabetes tipa 1 češće pogađa mušku populaciju, kontrola dijabetesa kod žena je kudikamo kompleksnija. Nisam pobornik priča u kojima se žene stavlja u podređeni položaj u odnosu na muškarce jer smatram da se svaka žena može i zna pravilno postaviti u odnosu prema pripadnicima muškog spola, ali da joj je na tom putu sve ipak malo otežano – je. I da, imam pravo o tome govoriti jer se nalazim na baušteli okružena s oko 40 pripadnika muškog spola (da, znam – posao iz snova) i uistinu nije lako ne biti babaroga, ali opet s druge strane ni lutka koja se smješka i patrolira među njima. Teško je, ali nije nemoguće. Jednako je tako i s dijabetesom. Utjecaj hormona i promjene koje uzrokuju tijekom mjeseca uistinu dovode do ludila. Stoga ću u sljedećih nekoliko redova pokušati opisati način na koji se ja borim s ludovanjem hormona i njihovom varljivošću tijekom mjeseca. Ni jedan dan nije isti i ni jedan nije uspješan onoliko koliko bih ja to željela, ali samo malim koracima dolazimo do velikog uspjeha.

Prehrana, inzulin i GUK u prva 2 tjedna menstruacijskog ciklusa

Zamislimo da je svaka žena savršeni stroj koji funkcionira prema kompjuterskom programu u kojoj joj je život savršen, a menstruacija dolazi točno svakih 28 dana. Pri tome su naravno i hormoni savršeno isprogramirani te su upravo onakvi kakvima ih je Bog stvorio – savršeni. Estrogen, progesteron, LH hormon... Sve je savršeno i sve funkcionira. Da ne ulazim previše u tematiku kada koji hormon preuzima svoju funkciju i vodi glavnu riječ, ja ću sve laički podijeliti na prvu i na drugu polovicu ciklusa. Prva 2 tjedna nakon menstruacije nazvala bih „nirvana-fazom“. Sve je normalno, smireno. Šećeri su niži, kao i doze inzulina. Čini se kao da se tijelo odmara i priprema za bitku. Ono čuva energiju i ne traži previše angažmana, no to ne znači da dijabetes nestaje i da se od njega mogu odmoriti. To samo znači da je lakše, negoli što će biti tijekom posljednja dva tjedna menstruacijskog ciklusa. Dijabetes ne daje mogućnost odmora, već samo angažiranost od 0 do 24, 7 dana u tjednu, 365/366 dana godišnje.

U ova prva 2 tjedna je regulacija šećera uistinu olakšana i do skokova dolazi ako se pojelo više (ili, kako to zapravo najčešće i je, iz totalno nepoznatog razloga), a doza inzulina tome nije bila prilagođena.

Prehrana, inzulin i GUK u zadnja 2 tjedna menstruacijskog ciklusa

Nakon „nirvana-faze“ nastupa kaos, ali u pravom smislu riječi. Druga faza počinje nakon završetka ovulacije. Šećeri su tada uistinu nestabilni i zapravo apsolutno sve utječe negativno na šećer. Doze inzulina su čak od 30 do 80 % povećane u odnosu na prva 2 tjedna, a mjesta pogrešci nema. Zapravo, razlog za nastanak neurednih šećera kao posljedica moje pogreške uopće ne postoji. Jednostavno je sve u totalnom kolapsu.

Na koji način riješiti sada novonastalu i podivljalu situaciju kojoj zapravo uopće ne znamo uzrok?! Redovitim praćenjem i kontrolom vlastitog organizma. U ovakvim situacijama pomaže samo jedna jedina stvar – ISKUSTVO. Temeljem iskustva došla sam do zaključka da jednostavno u ova posljednja 2 tjedna svoje doze inzulina moram povećati, i to za barem 50 %. Čini se lako, ali gdje je „kvaka“? „Kvaka“ nije na vratima, već u našoj psihi. Moji su šećeri rijetko kada uistinu uspješno kontrolirani u ova posljednja 2 tjedna jer me strah tako naglo i tako puno povisiti dnevne doze inzulina. Ne volim i ne želim imati hipoglikemije, kao i većina ostalih, ali jednako tako ni hiperglikemije. Jedini ključ za uspjeh u ovom dijelu ciklusa je vjerovati samoj sebi i povisiti te potrebne doze inzulina i pouzdati se u iskustvo koje se ponavlja iz mjeseca u mjesec.

Izostanak menstruacije – privremeni i apsolutni

Kod mnogih djevojaka s dijabetesom tipa 1, pogotovo na početku dijagnoze, dolazi do privremenog ili pak dugotrajnijeg izostanka menstruacije. To je u prvom redu zbog šoka koji je doživjelo naše tijelo uslijed enormno visokih razina šećera u krvi. Kod većine djevojaka dolazi do smirenja nakon nekoliko mjeseci i ponovno se javlja menstruacija. No, što s onima koji ne spadaju u tu skupinu i kod kojih menstruacija izostaje puno, puno duže? I to ne samo mjesecima, već godinama?

Svaka djevojka koja je tako nešto doživjela zna da to više nije samo fizički, već prije svega psihički problem koji uistinu ne daje ni trenutak mira i odmora. Najgore od svega je to što su te djevojke tada najčešće prepuštene samima sebi jer je to jedna „crna rupa“ kojoj mnogi doktori, unatoč svoj svojoj stručnosti, ne znaju pravilno doskočiti. No, nije svaka „dijagnoza“ konačna. Ono što u trenucima izostanka menstruacije i poremećaja hormona uistinu pomaže je akupunktura i još važnije – specijalistica ginekologije koja zna i želi riješiti vaš problem. Koje su prednosti akupunkture? To što vaše tijelo promatra kao cjelinu, a ne izdvaja samo pojedini organ u kojemu je tobože nastao problem. Problem se nikada ne nalazi samo u jednom organu ili samo na jednom mjestu u našem tijelu, već je to skup kompleksnih problema koji povezuju i psihu (mozak) i organe (više njih, odnosno cijeli organizam). Prednost akupunkture je upravo u tome što traži uzrok problema te se posvećuje njemu. Dokazano, isprobano, izliječeno.

Pri tome ne bih voljela ocrniti doktore klasične medicine koji još uvijek žive i rade „po knjizi“. Sigurna sam da i oni imaju svojih pacijenata kojima su uspješno pomogli, ali nisu svi pacijenti isti i ne funkcionira kod svih uvijek onaj isti i uobičajeni pristup kao kod većine ljudi.

Ludovanje šećera – realni pokazatelj da još uvijek živimo

Iako ludovanje šećera i težina njegove kontrole uistinu dovode do ludila, treba biti svjestan i druge strane ogledala. Divljanje šećera i njegova promjenjivost tijekom mjeseca pokazuju da naši hormoni rade i da smo živa bića. Tome u prilog može govoriti svaka djevojka koja se našla s problemom naglog gubitka menstruacije i konstantne „nirvana-faze“ svakog pojedinog dana u mjesecu – u onom trenutku kada je sve ponovno proradilo, „nirvana-faza“ postala je stvar daleke prošlosti.

Maja Vukovic
Organizatorica i suradnica brojnih dijabetičkih projekata Ljubiteljica dobre spize i "low carba" Pasionirana volonterka projekta www.insulinforlife.org

Još iz kategorije Izdvojeno: