U Hrvatskoj službeno lansirana 780G inzulinska pumpa!

Ne nije bilo svjetala reflektora, šampanjca i račića iz nordijskog mora. Trenutno najnaprednija inzulinska pumpa na svijetu – Medtronic 780G je hrvatskim liječnicima predstavljena u sklopu video konferencije 😏.

Ako ste sumnjali u dolazak ove pumpe u Hrvatsku – vrijeme je da prestanete. Da, cijena ove pumpe s punjivim transmiterom je oko 33.000kn – što znači da će u bliskom periodu samo promil čitatelja ovog portala koristiti ovo čudo tehnologije. Ali tako to krene, prvo promil, pa postotak, onda desetak posto, pa dođe konkurencija…

Složit ćete se da su na Medtronic-ovom lansiranju za liječnike predavači bili „creme de la creme“ Hrvatske i regije:

Tadej Battelino (čuveni pedijatar iz Slovenije), Mladen Grgurević (Vuk Vrhovac), Maja Baretić (KBC Zagreb) i još dvije osobe iz Medtronica (Natalie Garcia i Benyamin Grosman)

S lijeva na desno: Maja Baretić, Tadej Battelino, Mladen Grgurević
Maja Baretić, Tadej Battelino, Mladen Grgurević

Kad već nije bilo ića i pića, bilo je odličnih analiza slučaja (case study) i to iz Hrvatske! 😊  Na samom početku je Battelino napravio odličan pregled ozbiljnih svjetskih studija ove pumpe, a ključni zaključak je: „što više tehnologije – to više dobre regulacije šećera!“. Dobro zvuči? 😊

Osim toga, izrekao  je bolnu, ali istinitu frazu „Šećer je toksičan“ – dakle – kontrolirajte ga i nemojte ga imati previše u organizmu.

Doktori Maja i Mladen su demonstrirali svoje iskustvo sa 780G pumpom u Hrvatskoj i dvoje pacijenata koji su uspjeli ostvariti nevjerojatne rezultate. Da, pokazan je screenshot „100%“ koji je označavao da je pacijent proveo potpuno savršeni dan u granicama normale – ili „vrijeme bez dijabetesa“.

Doktorica Maja je izrekla iznimno važan i zanimljiv zaključak da mnoge pacijentice koje se spremaju na trudnoću mogu imati prilično dobru regulaciju šećera i bez tehnologije. Naravno uspijevaju zbog nevjerojatne motivacije za rađanje zdravog djeteta, ali je gotovo nemoguće zadržati takav ritam i disciplinu predugo. Dakle tehnologija nam je uistinu potrebna za dugoročno dobre rezultate.

Doktor Mladen je pokazao piramidu dijabetičke tehnologije i na sam vrh stavio Medtronic Minimed 780G:

Oboje su zaključili da je spomenuta pumpa značajno pomogla njihovim prvim pacijentima u ostvarivanju vrhunske regulacije dijabetesa.

Podsjetimo, riječ je o inzulinskoj pumpi Medtronic 780G koja uz pomoć senzora:

  1. Povećava isporuku inzulina kada primijeti rast šećera
  2. Prekida isporuku inzulina kada padnemo u hipoglikemiju
  3. Prekida isporuku inzulina prije nego padnemo u hipoglikemiju! (pametni algoritam)
  4. Kompatibilna je s najmodernijim Guardian senzorima iznimne preciznosti. Za to je potrebno minimalno dvije kalibracije krvlju dnevno, ali još ove godine bi mogli doći senzori bez kalibracije
  5. Roditelji će konačno pomoću mobitela moći pratiti šećer i isporuku inzulina kod svoje djece
  6. HZZO ima vrlo korektne indikacije za ostvarenje prava na senzore (iako godišnje nemamo pravo na dovoljno senzora)
  7. Na ovoj pumpi moći ćete birati ciljnu razinu glukoze: da bude 5.5, 6.1 ili 6.7 te privremeno 8.3 mmol/l (sport). To je trenutno bolje čak i od najboljeg konkurenta TandemIQ koji može podešavati šećer „samo“ na 6,1 mmol/l

Ako očekujete omanje nasljedstvo, imate polovni automobil ili nekretninu za prodati, možda imate Bitcoin (?) – javite se u Mediligo na broj telefona 091/1600-502 i raspitajte se pod kojim točno uvjetima do Medtronic 780G inzulinske pumpe.

Sretno nam bilo.

p.s. ako niste, pogledajte originalan video koji najbolje i najdiskretnije opisuje s kakvim se izazovima svakodnevno susreću osobe s dijabetesom. Do ovog trenutka ga je na Fejsu portala naInzulinu pogledalo oko 25000 osoba:


Još iz kategorije CGMS/FGMS: