Davor Skeledžija

Rebro je upravo kupilo novi model inzulinskih pumpi Medtronic 640G!

19/09/2018

Razveselit ćemo vas informacijom da je bolnica Rebro, odnosno Klinički bolnički centar Zagreb uspješno proveo postupak javne nabave inzulinskih pumpi. Najava i detalji natječaja dostupni su u prošlom tekstu.

Rebro je, kao i još neke bolnice u RH, nabavilo najbolje trenutno dostupne inzulinske pumpe – Medtronic Minimed 640G i stariji Veo, sveukupno njih 35 za sveukupno 562 100 kn + PDV. Pumpe će biti isporučene i djeci i odraslima, a posebno će razveseliti roditelje djece ispod 8 godina kojima je HZZO ove godine na listu stavio i rtCGMS koji je u potpunosti integriran s ovom inzulinskom pumpom. Ono što je posebno dobro je činjenica da će taj rtCGMS u kombinaciji s 640G isključiti pumpanje inzulina prije nego što se hipoglikemija dogodi, a automatski nastaviti isporuku inzulina kada dijete izađe iz hipoglikemije. Osobno sam isprobao taj sustav pod nazivom SmartGuard i mogu potvrditi da uistinu odlično funkcionira. Tekst je dostupan ovdje. Jedina mana je što Enlite rtCGMS, za razliku od Librea i Dexcoma G6, i dalje inzistira na barem dvije kalibracije krvlju dnevno.

Uskoro će i HZZO organizirati svoj redovni godišnji tender za inzulinske pumpe. U sklopu njega je do sada uvijek bilo rezervirano 1,5 milijuna kuna te se za taj iznos nabavljalo nešto više od 100 inzulinskih pumpi godišnje. Problem je u tome što je do sada nabavljana isključivo danas zastarjela pumpa Veo s lošijim CGMS-om.

Kada bi HZZO osigurao dodatnih približno 0,4 milijuna kuna za svoj ovogodišnji tender, to bi bilo dovoljno da i HZZO kupi ove izvrsne 640G pumpe u istoj količini. No, pitanje je koliko je ekipi iz HZZO-a muka od nas, dijabetičara tipa 1, jer ne smijemo zaboraviti da su na HZZO-ovu listu pomagala upravo pristigli Medtronic Enlite rtCGMS senzori za djecu do 8 godina. Tu su još i Libre CGM senzori praktički za svu djecu, trudnice, slijepe osobe te odrasle osobe koje imaju neregulirani šećer tj. „hipoglikemiju dokazanu u hospitalnim uvjetima“. Osim toga, u kuloarima se govori o vrlo pozitivnom razvoju događaja vezanom za najnoviji i najbrži inzulin FIASP i listi lijekova HZZO-a. 🙂 🙂

U svakom slučaju, mnogi u Hrvatskoj imaju razloga za veliko zadovoljstvo te bi 2018. mogla biti upisana zlatnim slovima u povijest dijabetesa tipa 1.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: