Davor Skeledžija

Rebro je službeno preuzelo HZZO tender za inzulinske pumpe

17/02/2019

U prošlom tekstu (Što se događa s tenderom HZZO-a za inzulinske pumpe?) pisali smo o neslužbenim informacijama da bi Rebro (KBC Zagreb) moglo, osim svog „malog“ godišnjeg tendera za pumpe, preuzeti i „veliki“ HZZO tender u iznosu od 1,5 milijuna kuna.

HZZO je službeno odgovorio da „nema pojma“, tj. da „još nemaju informaciju i da će se javiti“. Očekivano – nisu se još javili što je u potpunosti u skladu s odnosom te javne institucije prema javnosti u posljednje vrijeme. No, zato je od Rebra brzo stigao službeni odgovor u kojem, između ostalog, stoji: „da će Klinički bolnički centar Zagreb za potrebe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje provesti postupak javne nabave inzulinskih pumpi kao Središnje tijelo javne nabave.

Nadamo se i vjerujemo da će Rebro ovaj, dijabetičarima važan tender, odrađivati s voljom i na vrijeme s obzirom na to da na Rebru rade neki od naših najboljih dijabetologa i pedijatara koji su vrlo predani svojim pacijentima. Ovim potezom HZZO-a potencijalno je ostavljena mogućnost Rebru da u jednom trenutku i svoj vlastiti „mali tender“ objedini s HZZO-ovim „velikim tenderom“ te na taj način ostvari dodatne uštede, tj. za isti novac nabavi koju pumpu više. Koje će se pumpe kupovati moguće je saznati uvidom u njihov prošli „mali“ tender u članku  (KBC Rebro je raspisao novi natječaj za inzulinske pumpe!).

No, ultimativni cilj je da inzulinske pumpe konačno dođu na HZZO-ovu listu pomagala (kao i konkurencija). O tome zašto nešto takvo ne mora automatski uzrokovati veliki porast prepisivanja inzulinskih pumpi (kratkoročnih troškova HZZO-u) možete pročitati u drugom dijelu spomenutog teksta: Što se događa s tenderom HZZO-a za inzulinske pumpe?

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: