Davor Skeledžija

OmniPod 5 – osvaja Ameriku, Europa sljedeća

02/09/2022

Ponovimo gradivo: OmniPod Dash je pumpa bez katetera dostupna i putem HZZO-ove liste pomagala. Riječ je o pumpi poput oblutka na plaži, odnosno koži, koja isporučuje inzulin. Potpuno je bežična i njome se upravlja putem uređaja nalik mobitelu s ekranom osjetljivim na dodir. Distribuira ga tvrtka Medilab ONE.

Ako ste haker ili imate muža hakera, OmniPod Dash možete kao Dora koristiti u hakerskoj aplikaciji AndroidAPS koja uz pomoć nekog od senzora automatski pegla visoke i niske šećere. U suprotnom ju ne možete povezati sa senzorima.

Kako do OmniPoda s HZZO-ove liste pomagala?

Ali tema ovog teksta je OmniPod 5!

OmniPod 5 je vlažan san ogromnog broja osoba s dijabetesom!

Riječ je o prvoj inzulinskoj pumpi bez katetera koja uz pomoć vrhunskih Dexcom senzora pegla visoke i niske šećere! Kada senzor izmjeri rast šećera OmniPod isporučuje više inzulina, a kada šećer krene padati, OmniPod prekida isporuku inzulina. Ishodi su često fantastični rezultati regulacije dijabetesa, posebno noću.

Koliko je koncept pametne pumpe bez katetera važan zna i vlasnik vrhunske pametne inzulinske pumpe s kateterima, tvrtka Medtronic.  Oni su za 300 milijuna dolara kupili izraelsku tvrtku koja će im pomoći da naprave svoju pametnu pumpu bez katetera!

OmniPod 5 upravo osvaja Ameriku

U početku je u Americi bio dostupan u vrlo ograničenim količinama, najvjerojatnije zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta, ali i edukacije dijabetologa. Ipak, tijekom kolovoza objavljeno je da je OmniPod 5 u SAD-u dostupan svima starijim od dvije godine! (Naravno, s osiguranjem ili dovoljno novaca.)

Sada očigledno imaju dovoljno educiranih stručnjaka i proizvodnih kapaciteta kako bi s OmniPodom 5 pokrili Sjedinjene Američke Države.

OmniPod 5 sljedeća meta – Europska unija!

Da bi ova pumpa bez katetera došla u zemlje Europske unije, potrebno je prvo ishoditi CE certifikat za marketing i prodaju, a koji bi se mogao pojaviti do kraja 2022. godine. Teško je za očekivati da će Hrvatska biti u prvom valu europskih zemalja gdje će OmniPod 5 biti dostupan, ali ako imalo poznajete tvrtku Medilab ONE, ekskluzivnog OmniPod distributera za Hrvatsku, znate da nećemo dugo čekati.

Što još Hrvatska treba za OmniPod 5?

U listopadu u Hrvatskoj očekujemo Dexcom ONE senzor koji sigurno nije kompatibilan s OmniPod 5 pumpom. Da bi ova pumpa profunkcionirala u punom sjaju, potreban joj je Dexcom G6 ili budući G7 senzor .

O potrebi za Dexcom G6/G7 senzorima informiran je direktor Dexcoma za ovu regiju i osobno mi je rekao da mu se javimo kada dođe vrijeme.

Zaključak

Ako ste izdržali do kraja ovog teksta, znači da ste vrlo educirana, informirana i zainteresirana osoba s dijabetesom, zdravstveni djelatnik ili brižan roditelj.

Siguran sam da se slažete sa zaključkom da Hrvatska više nije zadnja rupa na svirali i da je ispred nas svijetla budućnost.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: