Davor Skeledžija

Nova inzulinska pumpa konačno u Hrvatskoj!

15/05/2017

Riječ je o dugo najavljivanoj inzulinskoj pumpi Medtronic Minimed 640G.

Krenimo s lošim
Šanse da novu, bolju i skuplju pumpu HZZO nabavi putem godišnjeg natječaja su u ovim okolnostima gotovo jednake onima da dobijete sedmicu na lotu. No pitanje je koliko ima smisla kriviti HZZO zbog toga, budući da je 640-tka i u Sloveniji uz doplatu, dok kod nas opcija doplate ne postoji; a to je pak u nadležnosti Ministarstva. Kriviti proizvođača što je napravio nešto novije i bolje pa za to traži više novaca je korisno jedino kao ispušni ventil.

Ipak, svi koji su pročitali tekst Istine i neistine o inzulinskim pumpama u RH znaju da neke bolnice dio pumpi nabavljaju i iz vlastitih budžeta i putem vlastitih "mini tendera". Tu se krije mala prilika, a i oni koji su u mogućnosti investirati vlastiti novac u vlastito zdravlje sada imaju priliku. Ne zaboravite da će HZZO pokriti trošak potrošnog materijala ako se procedura uvođenja pumpe pravilno odradi, što je značajna stavka.

Što se lošeg na samoj pumpi tiće, uveli su nekakvo automatsko zaključavanje koje iritira jer su gumbi ionako dizajnirani da se ne mogu slučajno stisnuti. Ipak, brojne korisne informacije se sad lako iščitaju i s prvog ekrana pumpe, bez potrebe za otključavanjem. Osim toga, na žalost nisu uveli opciju isključivanja suspend-a nakon predefiniranog vremena od npr. 30 minuta. Zbog nepostojanja takve opcije moram usred hipoglikemije programirati "temp bazal" na 0% u roku od 30 minuta, jer sa suspend-om uvijek zaboravim kasnije uključiti pumpanje na Veo-u, dok se zvučna upozorenja često ne čuju....  Ipak! Složili su nešto slično što može poslužiti, a krije se pod imenom "preset temp basal" i pumpa je puno glasnija 🙂 Uskoro više.

Ima li smisla investicija?
Kao najbolji i najinformativniji portal u RH o dijabetesu 🙂 odgovorit ćemo na to pitanje čak iz dva ugla. Ukratko nabrojati novosti koje pumpa donosi, a budući da sam jednu dobio na probno korištenje, za otprilike dva tjedna ću biti u prilici podijeliti s vama iskustvo iz prve ruke. Znatiželjnicima koji žele prvi saznati daljnje friške informacije preporučam „lajkanje“ Facebook stranice https://www.facebook.com/naInzulinu/

Što nam donosi nova pumpa Minimed 640G?
Neke informacije su već otprije dostupne u članku Budućnost inzulinskih pumpi u Medtronic-ovim očima,

no danas ćemo ih ponoviti i nadopuniti, a novosti ima, stoga se udobno zavalite i krenimo.

SmartGuard tehnologija
Ovo je vjerojatno najznačajnija novost zbog koje je Medtronic napravio dodatan proboj na američko tržište, gdje je njihova pumpa dobila status „preferirane“ kod vodećih osiguravatelja. Uz uvjet da na sebi imate i Medtronicov Enlite senzor, pumpa će u određenim okolnostima predvidjeti pad šećera u krvi! Odmah će isključiti pumpanje inzulina prije nego se hipoglikemija dogodi te će automatski nastaviti pumpanje inzulina kada se šećer ponovno vrati u normalu. Logično je da smo oprezni, možda i skeptični prema ovoj funkcionalnosti, ali strana iskustva su prilično pozitivna. Već vidim osmijeh i nadu na licima brojnih majki (i očeva?) koje redovno navijaju satove u gluho doba noći kako bi provjerile je li njihovo sunce u hipoglikemiji. O ovome će biti još puno riječi i testiranja. Nemojte SmartGuard (kao ja) pogrešno poistovjetiti s funkcijama starijeg Vea. Veo je uz CGMS znao isključiti pumpu kada ste već bili u hipoglikemiji te je eventualno znao alarmirati kada je primijetio veliku brzinu pada šećera. SmartGuard misli unaprijed.

Povećanje preciznosti Medtronic CGMS sustava!
Ova tema se sama po sebi nameće nakon što smo se upoznali sa SmartGuard-om. Voljeli ili ne voljeli Medtronicov CGMS, mora Vas razveseliti informacija da zadnja verzija i revizija Enlite senzora koja je dostupna na hrvatskom tržištu, Enhanced Enlite (za prijatelje R2), ima deklariranu MARD preciznost 9%! Za razliku od prijašnjeg VEO-a koji je imao MARD 13%. Detaljnije o MARD-u drugom prilikom, no samo ukratko, riječ je o vrijednosti koja označava preciznost uređaja za kontinuirano mjerenje. Što je niži, to je bolji.

Naravno, moramo uzeti u obzir činjenicu da je MARD rezultat od 9% izračunao i objavio sam Medtronic za „svog konja“. Ipak, internacionalni blogovi koje sam pročitao na temu preciznosti uistinu spominju ugodno iznenađenje baš ovom kombinacijom 640G pumpe i CGMS-a. Ako mi ne vjerujete, provjerite ovdje ili ovdje

Praktična usporedna tablica:

Tablicu smo posudili sa Diabettech.com

Sve ove brojke treba uzeti s dozom rezerve jer je ovo pitanje vrlo kompleksno i individualno, ali može poslužiti kao orijentir. Napredne korisnike će također razveseliti informacija da je 640G pumpa kompatibilna i s najnovijim Enlite3 CGMS senzorom (u USA ga još nazivaju Generacija 4) koji navodno još više obara rekorde po preciznosti.

Desno: Contour nEXT Link 2.4. Nemojte ga pomiješati s postojećim Contour nEXT Link glukometrom

Daljinsko davanje inzulina
Znalci će odmah reći da i naš Veo ima mali daljinski upravljač s kojim je moguće dodati inzulina (bolus), no taj daljinski nije baš zaživio u svakodnevnoj uporabi. Uz to sada na raspolaganju imamo novu verziju aparatića za mjerenje glukoze u krvi Contour NEXT Link 2.4. Novi aparatić, kao i starija verzija, može bežično poslati izmjerenu razinu glukoze u pumpu, ali s ovim možete injektirati i npr. 2.1 jedinice inzulina (bolus za vaš sljedeći low carb obrok 🙂 ). Drugim riječima, sada pumpu više ne trebate vaditi iz grudnjaka ili džepa ako nije priša.

Novi, svijetli ekran u boji
To ste već vjerojatno primijetili na fotografijama, ali zgodno je ponoviti, da je ekran sada svjetliji i veći, te da nam više ne treba gumb za pozadinsko osvjetljenje. Štoviše, pumpa automatski podešava svjetlinu ekrana ovisno o količini ambijentalne rasvjete. Dakle, neće Vam se desiti da u sumrak pumpa nepotrebno bliješti i troši bateriju. Ugodna i ogromna razlika u odnosu na sivkasti ekran Veo-a. 🙂 Naravno, ne treba ni spominjati da na veći ekran stane više korisnih informacija.

Veća baterija
Veo koristi jednu manju duguljastu AAA bateriju za svoj rad, koja zna izdržati preko mjesec dana. Pumpa 640G zbog naprednog i velikog ekrana u boji očigledno ima veće zahtjeve za električnom energijom, stoga koristi jednu, ali veću AA bateriju. Loša vijest je da će veća AA baterija vjerojatno prosječno trajati nešto kraće, ali dobra vijest je da je AA baterija puno dostupnija i ipak jeftinija od AAA. Kako ne biste ostali bez baterije onda kada je najpotrebnije, nova pumpa ima u sebi još integriranu punjivu bateriju koja može malo držati ako vam izmjenjiva crkne, a vi niste odmah otišli do kioska.

Bolus predlošci
Sljedbenike dr. Bernsteina koji argumentirano tvrdi da je za izbjegavanje dijabetičkih komplikacija potrebno jesti jako malo ugljikohidrata, i to u istim količinama, će razveseliti opcija preset boluses. Dakle, ako za večeru jedete npr 15 grama ugljikohidrata, a za njih vam treba dvije jedinice inzulina napravit ćete si predložak pod nazivom večera. On će ustvari značiti bolus od 2 jedinice. Prije večere ćete provjeriti razinu glukoze, okinuti predložak večera i gotovo. Ista opcija se može koristiti i kada djecu negdje pošaljete s unaprijed spakiranim obrokom.

Basal predlošci
Radnim danom ste aktivni na poslu, a vikendom spavate doma? Nema problema. Radnim danom ćete odrediti "radni bolus" koji će polako ispuštati malo manje količine inzulina, a vikendom "lijeni bolus" koji će pumpati malo više inzulina dok ste fizički neaktivni (čitaj spavate). Naravno, oni koji spavaju na poslu, a vikendom su aktivni imati će obrnute postavke.  🙂

U svakom slučaju bit će zanimljivo provjeriti što su nam sve kreirali inženjeri u Medtronicu, a prvu hipoglikemiju sam upravo izbjegao zahvaljujući novoj igrački i njihovom angažmanu. Točnije nova pumpa ju je izbjegla umjesto mene:

Nemojte misliti da se SmartGuard aktivirao samo zato što mi je glukoza 4.5 mmol/l. Ni slučajno, suspend je aktiviran i zato što je dodatno utvrđen brzi pad

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: