Davor Skeledžija

Medtronic Guardian 4 senzori za 780G pumpu su na HZZO-ovoj listi pomagala!

22/02/2023

Ako imate Medtronic 780G inzulinsku pumpu, vrlo vjerojatno nosite „stare“ Guardian 3 transmiter i senzore. Deklarirana MARD preciznost im je iznimno dobra, ali da biste ju postigli, trebali biste 2-3 puta dnevno mjeriti razinu glukoze u krvi, imati oprane ruke svaki put, a i važno je da šećer bude što stabilniji.

Danas je na HZZO listu došao Guardian 4 – senzor bez obavezne kalibracije krvlju!

Da budemo potpuno precizni, Guardian 4 traži samo jednu kalibracija krvlju i to samo prilikom pokretanja SmartGuard funkcije. To je ona napredna funkcija uz pomoć koje 780G pumpa automatski pegla visoke i niske šećere.

Guardian 4 standalone verzija (bez pumpe) još nije dostupna.

Naravno, ako ste nezadovoljni preciznošću pojedinog G4 senzora, nitko vas ne sprečava da operete ruke i po potrebi samoinicijativno kalibrirate Guardian 4 krvlju kad god poželite

Od 23.2.2023, sustav je dostupan kod opće prakse, a konkretno iskustvo s Medtronic 780G i Guardian 4 ovdje opisuje jedan pametan i iskusan roditelj:

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

Što je s kalibracijom krvlju?

Medtronic i HZZO su nam za potrebe kalibracije krvlju ljubazno osigurali 50 trakica svaka tri mjeseca.

I dalje svakom pacijentu ostaje mogućnost da si odabere trakice koje su mu najbolje jer trakice i dalje idu na HZZO-ovu doznaku! No, vjrojatno će većina i dalje koristiti Roche Guide aparatić jer s njime automatski bežićno možete kalibrirati Guardian 4 senzore.

Nekima samo jedna kutija trakica svaka tri mjeseca ipak neće biti dovoljna, ali je brojka vrlo korektna s obzirom na ogromnu cijenu ovog sustava i odlične funkcije koje ima. Osim toga ponovimo da više nije potrebno svaki dan senzore kalibrirati 2-3 puta 🙂

Kako ostvariti pravo na novu generaciju Guardian 4 senzora?

Nije lako navigirati između HZZO-ova pravilnika i praksi koju provode pojedini specijalisti obiteljske medicine, ali pokušajmo barem malo.

Za pacijente je najgore tumačenje ono da je potrebno čekati godinu dana od trenutka kada ste podigli stari „Guardian 3 transmiter“ (rok uporabe). No, ako pozorno iščitamo HZZO-ovu indikaciju 369., to ustvari nigdje ne piše. Ovdje je riječ o novom pomagalu na listi i za njega nigdje nisu navedena ograničenja u slučaju da imate stariju verziju. Napomenimo da slična ograničenja postoje za neka druga pomagala koja nemaju veze s dijabetesom.

Pa tako ključni dio indikacije 369. glasi:
„Osigurana osoba koja je ostvarila pravo na Guardian 4 ne ostvaruje pravo na "Medtronic Guardian Connect" te pripadajuće senzore.“

Srećom, ako pažljivo proučimo HZZO-ovu listu, primijetit ćemo da uopće ne postoji "Medtronic Guardian Connect" sustav. A uostalom, zašto bismo željeli Guardian Connect, ako želimo „Guardian Connect 4“?  Hvala, ne treba 😊 .

Uz ove argumente, ne sumnjamo da će sigurno biti liječnika opće medicine koji će vam bez problema izdati doznaku za Guardian 4 transmiter iako nije istekla godina dana od izdavanja doznake za Guardian 3 transmiter.

Treba li preporuka dijabetologa za Guardian 4 sustav?

Ukratko da, za Guardian 4 je potrebna preporuka dijabetologa. No, isto tako je činjenica da vi već otprije imate preporuku za Guardian 3 sustav. Stoga je veliko pitanje ima li ikakve logike da vas izabrani liječnik opće medicine traži još jednu preporuku za vrlo sličan sustav koji se spaja na identičnu pumpu.

Zaključak

Dolazak Guardian 4 senzora na HZZO-ovu listu pomagala za sve je vlasnike Medtronic 780G jako važna i dobra vijest!

„Luksuz“ kalibracije senzora samo kada je uistinu potrebno, tj. kada palimo SmartGuard i kada nismo zadovoljni preciznošću – fantastična je stvar. Stoga se vrijedi potruditi i prijeći na novu opremu.

Ako niste, učlanite se u zatvorenu Facebook grupu Medtronic senzori i inzulinske pumpe.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije CGMS/FGMS: