Davor Skeledžija

Medtronic 780 inzulinska pumpa – OSVRT

07/04/2021

Shvatio sam da mi je neugodno pisati osvrt na sustav koji košta 33.000 kn. Puno je lakše pisati npr. o senzoru jer ako ste nezadovoljni - spiskali ste od 450 kn do 1.000 kn, a i eventualni višak lako utopite.

Ipak, postoje osobe u Hrvatskoj kojima nije problem potrošiti (ili užicati) toliki novac. Posebno ako smatraju da će im uistinu donijeti korist, mirniji san, bolje šećere, lakše praćenje svoje djece i bolje reagiranje u slučaju opasnosti.

Da ne duljimo: mislim da su ogromne šanse da ćete sve navedeno postići sa ovom pumpom! 😀

Kako bih zadržao imalo vjerodostojnosti, krenimo s onim lošim:

1) Medtronic 780G inzulinska pumpa je trenutno spojena na Guardian senzor koji traje 7 dana, što je ok jer se uz malo sreće može i produljivati, ali jedini na tržištu još uvijek zahtijeva barem dvije kalibracije krvlju dnevno. Da, HZZO će vam osigurati dovoljno trakica za to, ali mnogi koje je Libre razmazio će teže preko ovoga prijeći.

2) Ako ste jako nestrpljivi, ako želite da vas algoritam od prvog dana savršeno poznaje te maksimalno agresivno i „u zoni“ drži vaš šećer – bit ćete tužni. Nakon što upogonite senzor i pumpu, morate čekati minimalno 48 sati kako bi autopilot profunkcionirao, a poželjno je još više da algoritam nauči što više o vama. Prvih dana algoritam će biti oprezniji i držat će vaše šećere na otprilike 8-9 mmol/L, ali onda bi se trebao ohrabriti i približiti ciljanim vrijednostima koje ste mu zadali (u mom slučaju 5.5 mmol/L).

3) Ako ste mislili da ćete se najesti pizze i pustiti pumpu da sve obavi sama – nema šanse. Znanje brojanja ugljikohidrata i ispravno izračunat omjer UH/inzulin su i dalje važni. Manje nego prije jer Medtronic 780G može donekle ispraviti naše grijehe i neznanje, ali su i dalje važni.

Još dobrih stvari - ukratko:

  1. Na HZZO listi se već nalaze kopmpatibilni senzori. Da, dobijemo ih 40 godišnje, a potrebno nam je 52, ali ako su Slovenci pa čak i Srbi tu nepravdu uspjeli ispraviti, valjda ćemo i mi. Osim toga, za prvu ruku je senzore moguće „ilegalno produljiti“
  2. Punjivi transmiter se na žalost još ne nalazi na HZZO listi, ali je uračunat u onih cca 33.000kn.
  3. Algoritam će, čim vas upozna, vrlo ozbiljno početi dodavati inzulin i ako to podesite - agresivnije vas držati pri nižim šećerima
  4. Kao vjerni korisnik DIY sustava sličnog ovome - nikad nisam vjerovao da ću ovo napisati: često je puno zgodnije upravljati pumpom putem same pumpe nego putem mobitela! Pumpa je uvijek privezana za tijelo - dakle uvijek znamo gdje je, a mobitel..

Što je zbilja, ali zbilja dobro? – Noći!

Riječ je o neobičnom proizvodu koji će u cijelu vašu obitelj unijeti mirniji san, ne samo njenom korisniku već i ostalim ukućanima koji nemaju dijabetes. Osim toga, dobit ćete i „set noževa“, točnije - gotovo sam siguran da ćete imati bolje šećere nego prije 780tke. Moja procjena je da ne možete biti toliki neznalice i toliko loše regulirani da s ovom pumpom nećete ostvariti vrlo iznimnu regulaciju barem noću!

Dan – hrana i sport

Očekivati da će dnevne hipoglikemije potpuno nestati nije skroz realno, posebno ako ste iznenada započeli tjelesnu aktivnost, a ništa pumpi niste rekli. Kod fizičke aktivnosti će vam se osjetljivost na inzulin iznenada povećati i postoje šanse da ćete zbog nakupljenog inzulina (IOB) - skliznuti u blagu hipo.

Ipak, možete očekivati da će se značajno smanjiti broj, a posebno snaga tih hipoglikemija. Medtronic 780G algoritam se boji hipoglikemija i gotovo sigurno će isključit isporuku inzulina prije nego se hipo dogodi, ali to ne znači da će ju baš uvijek potpuno izbjeći. Sjajno je što će za razliku od 640G, ova pumpa automatski i povećati isporuku inzulina kada primijeti rast šećera i tako stalno. Odluke o povećanju i smanjenju isporuke inzulina donosi svakih 5 minuta – 24 sata dnevno. Koji pacijent to može?

Moji rezultati su izvanredni..

No, pošteno je napomenuti da su rezultati takvi zahvaljujući najmodernijoj pumpi, ali i zato što sam se na osobnoj koži uvjerio da su oni koji savjetuju velike količine ugljikohidrata sukladno tradicionalnim smjernicama - u krivu. Naravno, za nekoga tko objavi gornju fotku sa sladoledom se nikako ne može reći da je zadrti low-carb fanatik 😉.

Roditelji i djeca s dijabetesom

Mislim da nimalo ne pretjerujem kada kažem da je ovo trenutno najnaprednija inzulinska pumpa na svijetu. Ipak, po nečem je Medtronic apsolutno zadnji među konkurencijom. Zadnji je shvatio da je Bluetooth fantastična i neophodna tehnologija na inzulinskoj pumpi posebno važna roditeljima. Sam Bluetooth je npr. Roche na svoje pumpe ugradio još 2010 godine, ali to je sada iza nas. Bolje ikad nego nikad 😊

Cijela ova priča je konačno onakva kakva treba biti – fantastična. Da, djetetu morate dati mobitel koji će uz pomoć aplikacije MiniMed Mobile podatke iz pumpe prebaciti na Internet, ali to će se događati automatski, može i preko školskog wifi-ja. Još jedan problem je što je lista podržanih mobitela za sada relativno malena, doduše ima cijela sila iPhone-a i Samsunga, ali puno manje ostalih brendova.

Dakle, djetetu morate instalirati MiniMed mobile, a roditelj mora sebi instalirati CareLink™ Connect na svoj mobitel. Potom ćete bez ikakvih problema u svakom trenutku moći vidjeti što se događa s vašim djetetom. Koliki mu je šećer, koliko pumpa isporučuje inzulina i sl. Bravo Medtronic! Roditelji svoju aplikaciju mogu koristiti i na službeno nepodržanim mobitelima, dok djeca moraju imati službeno podržane.

Na CareLink aplikaciji, pomoću koje „špijunirate“ svoje dijete, mu ne možete s udaljene lokacije dati inzulin (zbog sigurnosti), ali možete saznati stvarno puno toga i odmah na telefon zovete učiteljicu ako je frka:

Nnotifikacije za roditelje djece s dijabetesom

Notifikacije za roditelje djece s dijabetesom na njihovim mobitelima

HZZO i Medtronic 780G

Ako netko kaže da zna ili čak pretpostavlja kada i u kojoj mjeri bi HZZO mogao financirati 780G – vjerujte mi da pojma nema (osim ako zna dobro čitati iz taloga kave). Visoka cijena 780G nije samo prepreka nama, već i zdravstvenom sustavu. Svjestan je toga i Medtronic kao i konkurencija koja će pokušati kapitalizirati tu činjenicu, no prijedlog za uvrštenje ove pumpe na listu pomagala je predan HZZO-u. Ostaje nam čekati i vjerovati da će što više osoba s dijabetesom i/ili njihovih roditelja popraviti svoje šećere i kvalitetu života s ovom revolucionarnom inzulinskom pumpom.

@InesNerina

@InesNerina

Zaključak

Znam da je cijena trenutno visoka, ali zbilja je sjajno što će si za početak barem oni bogatiji i/ili snalažljiviji moći nabaviti ovo čudo tehnologije. Ako niste primijetili – tako je uvijek u životu, to je neophodan preduvjet da bi se neki koncept raširio i postao dostupniji običnom čovjeku. Oni koji trenutno ozbiljno razmišljaju o kupnji ovog čuda tehnike mogu iskoristiti mogućnost testiranja svega što sam napisao, a i kupnje na rate kod ovlaštenog distributera - tvrtke Mediligo.hr.

Sretno nam bilo

p.s. Ovaj osvrt je nastao u suradnji s tvrtkom Mediligo. Hvala na posudbi inzulinske pumpe Medtronic 780G. Njhovi edukatori će se ove godine naraditi kao nikad, ali vjerujte, vrlo s uzbuđeni i presretni zbog toga.

p.p.s. prvi hrvatski osvrt na Medtronic 780G, onaj Sofijin pročitajte u nastavku:

Inzulinska pumpa Medtronic 780G - prvi osvrt iz Hrvatske!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: