Davor Skeledžija

Ekipa iz OmniPoda posjetila Hrvatsku!

14/09/2021

Kao što možda znate, OmniPod inzulinska pumpa od početka ove godine dostupna je u Hrvatskoj.

OmniPod u Hrvatskoj - cijene i detalji

Znamo i da HZZO uopće ne financira potrošni materijal za OmniPod, čak ni u iznosu u kojem financira ostale. Isto tako znamo da se aktivno radi na stavljanju inzulinskih pumpi na HZZO-ovu listu pomagala, a kada se to dogodi, zdravstveni sustav puno će teže prihvaćati jednu pumpu, a odbijati drugu i moć odabira doći će u ruke pacijenata i njihovih dijabetologa.

„Senior director“ i njegov tim iz Insuleta posjetili Hrvatsku! ?


Kao što znamo, iz poslovne perspektive se u Hrvatskoj za njih još ne dešava ništa posebno jer je broj Hrvata koji su u stanju sami financirati svoju pumpu – iznimno malen. Ipak, ovaj „Senior Director“ i njegov tim posjetili su svoje partnere u Hrvatskoj – Medilab ONE.

Imao sam čast i zadovoljstvo pridružiti im se na opuštenom večernjem piću u Tkalči. Možda im se i nisam previše svidio jer sam previše pričao o njihovoj novoj generaciji inzulinske pumpe OmniPod 5, a oni još nisu smjeli skoro ništa. Ipak sam dao sve od sebe da iznesem objektivan feedback o postojećoj pumpi (OmniPod Dash), ali i o onoj koja dolazi (OmniPod 5).

Ukratko, OmniPod Dash je prekrasna mala pumpa koja se s rezervoarom lijepi na kožu i isporučuje inzulin u unaprijed programiranim količinama. OmniPod 5 je gotovo identična inzulinska pumpa, ali će se moći povezati sa senzorima Dexcom ili Libre. Zahvaljujući toj povezanosti OmniPod 5 će bežično i automatski povećati isporuku inzulina kada izmjeri rast šećera i prekinuti isporuku kada šećer počne padati. Trenutno u Hrvatskoj postoji takva „automatska“ pumpa, ali s kateterom (Medtronic 780G), no jednom će i Ypsomed i Medtrum također postati tako moćni.

Hvalevrijedna informacija je da je Medilab ONE uspio educirati o ovom proizvodu praktički sve hrvatske dijabetologe koji se bave pumpama. Osigurana je kompletna tehnička podrška i jamstvo za osobe s dijabetesom. Hvala.

Zaključak

Hvala svim predstavnicima Insuleta (proizvođač OmniPoda) što su posjetili Lijepu Našu, vjerujemo da su uživali. Poželimo i OmniPodu još jednom dobrodošlicu u Hrvatsku te se prisjetimo naše djece s dijabetesom koja su ga nestrpljivo iščekivala (pojačajte zvuk):

Sretno nam bilo

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulinske pumpe: