Dora Badurina Šuran

Closed loop “bez žice”: Dexcom ONE i OmniPod Dash

14/04/2022

Nakon uspješnog testiranja Dexcom ONE senzora koji bi se trebao pojaviti u Hrvatskoj u drugoj polovini ove godine putem tvrtke Medilab ONE, sva zadovoljna krenula sam u novu avanturu. Naš kućni IT mag (moj muž) složio je closed loop s minimalnim brojem komponenti, što uključuje  pumpu bez žice Omnipod Dash!

Drugim riječima, složio je nešto savršeno: bežičnu pumpu (OmniPod) i bežični senzor (Dexcom ONE) povezao je s mobitelskom aplikacijom AndroidAPS koja pegla visoke i niske šećere!

OmniPod Dash i Dexcom ONE

OmniPod Dash zadnja je verzija tubeless pumpe iz OmniPodove radionice u Europi, a koja se našla na HZZO-ovoj listi pomagala:

Kako do OmniPoda s HZZO-ove liste pomagala?

Svi koji su isprobali bilo koju tubeless pumpu, osjetili su kako je ugodno i oslobađajuće biti „bez žice“: nema straha od čupanja seta, nema skidanja pumpe zbog kupanja ili tuširanja, bazali idu i dok vam se dijete satima toća u moru i nema one naknadne hiperglikemije jer je bilo predugo bez inzulina, također bezbrižno skidanje odjeće...

Vjerujem da svi već znaju da je closed loop svojevrsna „umjetna gušterača“ kod koje transmiter šalje podatke o kretanju glukoze sa senzora u xDrip (na mobitelu), te podatke koristi AndroidAPS aplikacija koja uz pomoć raznih algoritama računa i preračunava što u danom trenutku treba napraviti kako bi glukoza bila što bliže zadanim vrijednostima.

Pumpa na kraju poveća ili stopira isporuku inzulina, ovisno o potrebi.

Bežični DIY closed loop nekad

Dakle trebalo nam je čak 5 uređaja kako bi naša „umjetna gušterača“ radila približno ono što radi i prava: pegla visoke šećere i na vrijeme zaustavlja isporuku inzulina kako bi spriječila hipoglikemiju.

Senzor + transmiter + pumpa + RIG + mobitel = 5 uređaja

Senzor + transmiter + pumpa + RIG + mobitel = 5 uređaja

Bežični DIY closed loop danas!!! 😊

I tu dolazimo do najboljeg dijela ove priče – danas mobitel, OmniPod Dash pumpa i Dexcom ONE senzor - sami zatvaraju closed loop! Izbacujemo transmiter kao zasebni uređaj (MiaoMiao, Bubble ili Bluecon) i RIG iz jednadžbe! Sada Dexcom ONE senzor bežično šalje podatke na mobitel na kojem se nalazi AndroidAPS koji zatim bežično šalje naredbe u OmniPod Dash i tako čine closed loop.

3 uređaja umjesto 5, u mojim očima to je velika stvar!

Senzor sa transmiterom + pumpa + mobitel = 3 uređaja

Samo: senzor sa transmiterom + pumpa + mobitel = 3 uređaja

Kako sve to radi?

Veza funkcionira izvrsno, ukoliko ste unutar dometa Bluetootha (2-3 m) nema prekida, a ako ste otišli van bez mobitela, veza se opet uspostavlja nakon što se vratite. Ova verzija closed loopa košta 570 kuna doplate za OmniPod mjesečno (HZZO), a za Dexcom ONE vjerujemo da će biti bez doplate kada ih Medilab ONE dovede u Hrvatsku.

Treba, naravno, uzeti u obzir da navedena verzija closed loopa nije službeno podržana i da za nju nema službene tehničke podrške, sve je kućna radinost.

Mislim da puno dalje od ovoga, u tehnološkom smislu, ne možemo napredovati. Vjerojatno će se razviti bolji algoritmi za održavanje glukoze unutar željenog TIR-a, napredniji self-learning algoritmi te jednostavnija instalacija i upotreba. I onda još čekamo pametne inzuline 😉

Dora Badurina Šuran
Osoba sam dijabetesom i majka preslatke mlade osobe koja može sve što poželi. Pomalo se bojim tehnologije, ali sam svjesna da mi može značajno olakšati život! Obožavam trčanje i crtanje!

Još iz kategorije CGMS/FGMS: