Davor Skeledžija

Najnoviji inzulin FIASP u Hrvatskoj! Koliko košta?

13/05/2018

Sljedeći put kada netko (uključujući i mene) negdje napiše kako je HZZO introvertiran i netransparentan, slobodno mu ovo gurnite na nos 🙂

Na lako pamtljivoj adresi: http://www.hzzo.hr/wp-content/uploads/2014/09/poziv_2018_05_web.pdf?b32def nalazi se dug i nezanimljiv dokument pod originalnim nazivom: „Poziv“.  Riječ je o pozivu na sjednicu Povjerenstva za lijekove HZZO-a. Da budemo potpuno precizni, poziv nije namijenjen nama pacijentima, nas su izbacili iz Povjerenstva za pomagala i ne pada im više na pamet da nas zovu u ikakvo Povjerenstvo ukoliko ih dovoljno ne stisnemo.

U cijelom dokumentu za nas je izuzetno zanimljiv jedan detalj:

Siguran sam da je mnogima osmjeh na licu zasjao, ali ponekom je možda malo i prisjelo.

Krenimo s pozitivnim
O Fiasp-u je već na ovom portalu bilo riječi i to uglavnom oduševljenja, tekstovi su dostupni ovdje. Novi brzi inzulin dolazi u Hrvatsku! 🙂 🙂 Konačno ćemo moći jesti sve te ugljikohidrate koje nam struka preporuča i imati inzulin koji ih brzo pokriva 🙂

Malo skepse
Priznajem da i mene brine činjenica da ćemo se uskoro u Lijepoj Našoj naći u situaciji da mi „superovisni“ o inzulinu na HZZO listi lijekova imamo čak dva inzulina uz nadoplatu (B lista). Naravno, riječ je o Tresibi čija nadoplata za kutiju iznosi cca 150 kn. Sada nam s doplatom vjerojatno dolazi i super brzi Fiasp, srećom doplata bi mogla biti stvarno prihvatljivih oko 24 kn za cijelu kutiju.

Što sad?
Nisam siguran. Činjenica je da mi na intenziviranoj terapiji i dalje bez doplate na raspolaganju imamo potpuno isti „zlatni standard“, tj. vrhunske inzuline glavnih igrača na svjetskom tržištu: Sanofi, Lilly i Novo Nordisk. Stoga sam kao i uvijek optimista i mislim da (još) nije vrijeme za uzbunu. Stanje s inzulinima koje imamo u Hrvatskoj je stvarno dobro. Što se Fiasp-a tiće, važno je napomenuti da još nije odobren za osobe ispod 18 godina.

Ono što je također vrlo izvjesno, a puno je opasnije, je činjenica da će se u HZZO-u jedan dan netko probuditi na lijevu nogu i poželjeti rušiti cijene postojećih inzulina. To je samo po sebi OK, štoviše treba imati na umu štednju i racionalizaciju. Ali oni to vjerojatno neće napraviti na imalo kreativan način. Jednostavno će proizvođačima ponuditi niže otkupne cijene i ako neko ne pristane – razliku u cijeni će bez imalo grižnje savjesti prevaliti na nas ovisnike o inzulinu; ne može.

Kada se budemo žalili, dobit ćemo birokratski, hladan i suhoparan odgovor: „probajte s drugim inzulinom jednakog djelovanja za koji nema doplate“. Jer HZZO o samokontroli dijabetesa zna koliko i ja o godišnjem urodu banana u Indoneziji 2005. godine… A poznato nam je da i dijabetološku struku ne „obadaju“ previše.

Ako/kad do ovako crnog scenarija dođe, to neće biti prvi put. Siniša Varga nam je jednom ovakvu spačku priuštio s Levemirom, a njegova zamjenica Veronika Laušin koja je prema mojim saznanjima to zlo operativno provela – se još ne da u penziju (članak: Paladino ne može, a u HZZO-u zamjenica i pomoćnica ravnatelja rade sa 68 godina) . Ja da sam na njenom mjestu i da nemam dijabetes, baš to bi napravio opet i bris u mirovinu, pa nek' se drugi vade 🙂

Šalu na stranu, ako žalbe neće koristiti morat ćemo uzeti plavu boju u ruke i crtati plave krugove po HZZO zgradi na Cvjetnom trgu. I istovremeno glasno na megafon zahtijevati ostavku kompletnog vodstva HZZO-a koje nas dovede do ovakve golgote. Naravno da je nebitno na kojem ćete baš tada inzulinu biti, velike su šanse da ćete jednom trebati promjenu jer tijelo nije stroj. Ne želite ga nadoplaćivati da bi preživjeli.

U svakom slučaju, fenomenalna vijest je da ćete uskoro moći isprobati još jedan vrlo brzi inzulin u Hrvatskoj uz vjerujem, minimalnu doplatu!
Kada točno? Javit ćemo.

Sretno nam bilo 🙂

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Inzulini: