Davor Skeledžija

Trebate li u bolnicu po nove preporuke za Libre 2 i Guardian 4 senzore??

06/04/2023

Kao bomba je odjeknula vijest:

HZZO službeno: došli Libre 2 i Guardian 4 standalone senzori!!

Oduševljenje na Facebooku i dalje ne jenjava.

No, u spomenutom radosnom članku nismo zaobišli onu nesretnu napomenu u indikacijama za Libre i Guardian koja kaže da je potrebna preporuka „bolničkog liječnika“. Tako nešto je možda logično za nove pacijente, ali za one koji prelaze sa starih na nove verzije – to nema nikakvog smisla.

Kako to uvijek bude, u nedostatku jasnog tumačenja, na internetu su krenule glasine; jedni tvrde da treba nova preporuka, a drugi se kunu u suprotno. Slično je i s izabranim liječnicima, neki kažu da će tražiti preporuke, a drugi da neće. Kaos.

Budući da nitko ne zna o čemu priča, obratili smo se HZZO-u za tumačenje.

Nakon upita i požurnice došao je službeni odgovor u kojem ističu da su postavljena pitanja presložena i da moraju tražiti dedicirani odgovor te odobrenje struke, što su i učinili.

Druga dobra vijest je ona neslužbena: struka je svjesna da razlike između spomenutih senzora nisu toliko velike da se pacijenti nagnaju da ponovno idu  bolničkim doktorima po nove preporuke. Osim toga, struka je svjesna i da bi navalu od oko 8.500 pacijenata koji sada koriste senzore – teško preživjeli, tj. da bi sami sebi uzrokovali ogromne probleme.

Najgore je u KBC-u Split jer bi tamo na nove senzore svi ostvarili pravo tek za nekoliko godina. Naime, u ovom se trenutku zbog loše organizacije čeka čak 105 dana na kontrolni pregled dijabetologa:

KBC Split: Lista čekanja za kontrolni priegled dijabetologa - čak 105 dana

KBC Split: Lista čekanja za kontrolni pregled dijabetologa - čak 105 dana

Iako mnogi iz Splita idu u Zagreb na preglede dijabetologa, neki si Splićani to ne mogu priuštiti.

Zaključak

Ako negdje naletite na nedoumice o potrebi preporuka i širenje lažnih vijesti, podijelite ovaj članak. Potom se opustite i pratite portal naInzulinu.com.

Naime, HZZO je eksplicitno odgovorio:

„…traženo ćemo Vam dostaviti po zaprimanju odgovora u primjernom vremenu.“

Sretno nam bilo.

p.s. Iz HZZO-a još podsjećaju da će novi senzori na HZZO-ovoj listi biti dostupni od 15.4.2023. 

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: