Trebate li u bolnicu po nove preporuke za Libre 2 i Guardian 4 senzore??

Kao bomba je odjeknula vijest:

Naše iskustvo s Guardian 4 senzorom u Medtronic 780G inzulinskoj pumpi

Oduševljenje na Facebooku i dalje ne jenjava.

No, u spomenutom radosnom članku nismo zaobišli onu nesretnu napomenu u indikacijama za Libre i Guardian koja kaže da je potrebna preporuka „bolničkog liječnika“. Tako nešto je možda logično za nove pacijente, ali za one koji prelaze sa starih na nove verzije – to nema nikakvog smisla.

Kako to uvijek bude, u nedostatku jasnog tumačenja, na internetu su krenule glasine; jedni tvrde da treba nova preporuka, a drugi se kunu u suprotno. Slično je i s izabranim liječnicima, neki kažu da će tražiti preporuke, a drugi da neće. Kaos.

Budući da nitko ne zna o čemu priča, obratili smo se HZZO-u za tumačenje.

Nakon upita i požurnice došao je službeni odgovor u kojem ističu da su postavljena pitanja presložena i da moraju tražiti dedicirani odgovor te odobrenje struke, što su i učinili.

Druga dobra vijest je ona neslužbena: struka je svjesna da razlike između spomenutih senzora nisu toliko velike da se pacijenti nagnaju da ponovno idu  bolničkim doktorima po nove preporuke. Osim toga, struka je svjesna i da bi navalu od oko 8.500 pacijenata koji sada koriste senzore – teško preživjeli, tj. da bi sami sebi uzrokovali ogromne probleme.

Najgore je u KBC-u Split jer bi tamo na nove senzore svi ostvarili pravo tek za nekoliko godina. Naime, u ovom se trenutku zbog loše organizacije čeka čak 105 dana na kontrolni pregled dijabetologa:

KBC Split: Lista čekanja za kontrolni priegled dijabetologa - čak 105 dana
KBC Split: Lista čekanja za kontrolni pregled dijabetologa – čak 105 dana

Iako mnogi iz Splita idu u Zagreb na preglede dijabetologa, neki si Splićani to ne mogu priuštiti.

Zaključak

Ako negdje naletite na nedoumice o potrebi preporuka i širenje lažnih vijesti, podijelite ovaj članak. Potom se opustite i pratite portal naInzulinu.com.

Naime, HZZO je eksplicitno odgovorio:

„…traženo ćemo Vam dostaviti po zaprimanju odgovora u primjernom vremenu.“

Sretno nam bilo.

p.s. Iz HZZO-a još podsjećaju da će novi senzori na HZZO-ovoj listi biti dostupni od 15.4.2023. 


Još iz kategorije HZZO:

Newsletter Powered By : XYZScripts.com