Davor Skeledžija

„Slavimo“ točno godinu dana NEUSPJEHA s Baqsimijem!

12/07/2022

Na današnji dan prije točno godinu dana, proizvođač je i u maloj Hrvatskoj predao HZZO-u zahtjev da se glukagon za inhaliranje – Baqsimi uvrsti na osnovnu listu lijekova HZZO-a.

Prije točno godinu dana ozbiljno smo se ponadali da će hrvatski dijabetičari u opasnoj dijabetičkoj komi na raspolaganju imati bezopasni prah koji će im nestručna osoba moći jednostavno špricnuti u nos:

Prije točno godinu dana je proizvođač predao prvi zahtjev za uvrštenje Baqsimija na HZZO listu. Za sada ništa.

Prije točno godinu dana proizvođač je predao prvi zahtjev da se Baqsimi uvrsti na HZZO-ovu listu lijekova

Roditelji djece u vrtićima i školama bili su posebno optimistični, a i svi ostali koji su ikada pali u tešku dijabetičku komu. Nadali su se da će uskoro imati siguran i jednostavan inhalator bez igle, sličan onome za astmu, koji će teta u vrtiću gurnuti djetetu u nos i pričekati da se probudi iz kome. Ovaj koji trenutno imamo na raspolaganju sadrži iglu i daje se u mišić za što većina odgojnog osoblja ne želi ni čuti.

HZZO je prvi zahtjev odbio

Proizvođač srećom nije odustao, nakon prvog neuspjeha, ponovili su zahtjev, ali ovaj puta sa 24% nižom cijenom, a tu su i argumenti da su Slovenija, Italija, Njemačka i mnoge druge zemlje – bez puno natezanja svojim dijabetičarima osigurale Baqsimi.

Mi se natežemo i to opako godinu dana

Udruge, dijabetolozi, pacijenti i šira javnost ponovno su se udružili i iznimno angažirali. Zadarska udruga Cukrići pokrenula je Peticiju za uvrštenje Baqsimija na HZZO-ovu listu i sakupili su preko 37.000 potpisa! Iz HZZO-a smo dobili neslužbenu informaciju da se angažman pacijenata i šire javnosti za dostupnost nekog lijeka uvelike uvažava – ali godina dana je prošla i ništa...

  • Član Upravnog vijeća HZZO-a Dario Nakić je među mnogima potpisao peticiju pa za Diadora TV izjavio kako misli da ne bi trebalo biti problema (YouTube)
  • Predsjednik Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ – Darko Kaštelan – iznimno se zauzeo za Baqsimi
  • Šefica skoro svih dječjih dijabetologa Nevena Krnić u studenom prošle godine na skupu povodom Svjetskog dana dijabetesa također je tražila da se Baqsimi što prije uvrsti na HZZO-ovu listu
  • Broj dijabetologa koji su potpisali peticiju i time javno podržali ovo nastojanje - ogroman je, uključuje i one iz referentnog centra za dijabetes za odrasle Vuk Vrhovac
  • Dijabetičke udruge i brojni pojedinci s vremena na vrijeme šalju ozbiljne argumente HZZO-u i Povjerenstvu za lijekove u želji da ih pokrenu jer je vrijeme da se ovaj lijek konačno stavi na listu

Godina dana je prošla – bez rezultata

Novi pokušaj se dogodio još krajem 2021. godine - odgovora nema

Novi pokušaj dogodio se još krajem 2021. godine. Cijena je niža, ali odgovora još uvijek nema

S lošega na gore

Mnogi Hrvati odlaze u slovenske Brežice i kupuju Baqsimi po cijeni od 80 € za što im je još potrebna preporuka dijabetologa.

Ali čak i to nam je HZZO otežao, jedna od najkvalitetnijih hrvatskih bolničkih dijabetologinja napisala je:

„Ne smijemo više pisati preporuke za Baqsimi jer kao bolnički liječnici podliježemo kazni u slučaju da netko traži naknadu troškova od HZZO-a!“

Ne može na recept, a ne može više ni „za pare“, barem ako ne znate kako falsificirati privatni recept ili „ukrasti“ onaj s portala naInzulinu:

 

Je li baš sve tako crno?

Osobe s dijabetesom su zajedno s medicinskom strukom i HZZO-om u posljednje vrijeme ostvarili ogromne uspjehe i napretke. Navedimo samo neke: godišnji je budžet za inzulinske pumpe s 1.5 milijuna kuna povišen na 5 milijuna kuna, pumpe su na listi pomagala i više nitko nikada neće ostvariti pravo na pumpu koju ne želi. Sukladno najnovijim i najmodernijim UK smjernicama, pacijentima s tip 1 dijabetesom izjednačena su prava na senzore sa i bez alarma, maknuta je diskriminacija dijabetologa u pravima na pisanje preporuka za sve senzore. eDoznaka za pomagala funkcionira fantastično, dostava medicinskih pomagala na kućnu adresu – također, a i sve osobe na 4 i više doza inzulina više ne doplaćuju ni jedan inzulin! Ima toga još.

Zaključak

Sve su to stvarno lijepa postignuća, ali ne smiju biti izgovor da se procedure i pravila ignoriraju. Nadalje, ne postoji valjani izgovor da se zajednički angažman dijabetološke struke, pacijenata i cjelokupne javnosti okupljene oko peticije s preko 37.000 prikupljenih potpisa ovoliko dugo ignorira.

Stoga, u ime preko 37.000 potpisnika peticije za glukagon bez igle šaljemo apel Povjerenstvu za lijekove HZZO-a kao i HZZO-u da se konačno sastanu i donesu pozitivnu odluku za svoje osiguranike. Godina dana je previše vremena.

Sretno nam bilo.

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: