Davor Skeledžija

Pitanje za milijun dolara – morate li ležati u bolnici zbog Librea??

21/05/2018

Svi koji imalo poznaju „zdravstvenu scenu“ u Republici Hrvatskoj svjesni su da kod nas prvo mora doći do malo kaosa, a onda se stvari normaliziraju. Predmet je kaosa koji danas analiziramo nova HZZO-ova formulacija: „dokazana hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“. Riječ je o preduvjetu za Libre za osobe iznad 18 godina, detaljnije o tome  možete pročitati ovdje.

Nakon šaljivog kućnog videa na ovu temu, vrijeme je da se malo uozbiljimo. Direktan povod ovog puta nije HZZO, već naši dijabetolozi. Naime, među našu online zajednicu počela su stizati najrazličitija tumačenja hospitalnih uvjeta od strane naših dijabetologa. Ona u kojima neki dijabetolozi poistovjećuju „hospitalne uvjete“ s hospitalizacijom su, iako pogrešna, čak i očekivana, ali neki ni tu ne staju. Jednoj je pacijentici dijabetolog prijetio da će joj oduzeti vozačku dozvolu u slučaju preporuke za Libre – zbog hipoglikemije. Taj dijabetolog pojma nema da je okolnost za oduzimanje vozačke dozvole „teška ponavljajuća hipoglikemija“, a tako nečeg u indikacijama za Libre nema ni u snu.

Sljedeći biser koji je isplivao jest uvjet da vas hitna pomoć mora dovesti u bolnicu u teškoj hipoglikemiji. Iako se nigdje ne spominje niti „teška hipoglikemija“ niti „hitna pomoć“. Sjajno je što većina dijabetologa vjerojatno ipak ne razmišlja ovako, ali to vam i nije neka utjeha ako baš vi ispadnete baksuz.

Neka od tumačenja su toliko apsurdna da ne zaslužuju našu pažnju, stoga se idemo posvetiti onom najvažnijem:

Moramo li ležati u bolnici zbog Librea?
U Narodnim novinama u onoj famoznoj i nepreglednoj tablici stoji da Libre predlaže jedan od medicinara koji se skriva pod novim šiframa 31 i 32:

Nama odraslima je interesantan onaj koji se krije po šifrom 32:
Bolnički specijalist interne medicine endokrinologije i dijabetologije ili bolnički specijalist endokrinologije i dijabetologije“:

Kada pažljivo pročitamo gornju, 32 kobasicu „bolnički specijalist...“ i povežemo je sa službenom HZZO-ovom indikacijom: „dokazana hipoglikemija u hospitalnim uvjetima“ postaje jasno što je pisac htio reći i odakle cijela ova zbrka.

HZZO-u nikako nije cilj da idemo ležati u bolnicu jer vrlo dobro zna da to previše košta. Ono što jest cilj je da Libre mogu predlagati samo tzv. bolnički specijalisti tj. oni koji rade u bolnicama. Zato i u indikaciji jasno piše „hospitalni uvjeti“, u suprotnom bi jednostavno pisalo „hospitalizacija“!

Postoje dijabetolozi kojima je ovo već sad jasno, ali očigledno je da postoje i oni drugi. Nama je predsjednik HZZO-ovog povjerenstva prof. dr. Tomislav Madžar eksplicitno izjavio da, ako je potrebno, definiciju „hipoglikemije u hospitalnim uvjetima“ trebaju dati oni koji najviše znaju o tome. Riječ je o dijabetološkoj struci i radimo na tome da je i dobijemo, ali ni vi nemojte odustati. Zovite, tražite i pitajte jer to je vaše pravo. Budite proaktivni i nudite ovakva logična tumačenja, a ne ona iz „prsta isisana“ jer ludilu vrlo malo treba da se proširi. Siguran sam da ne želite da stvarno odjednom počnemo ostajati bez vozačkih dozvola i inzistirati na prijevozu kolima hitne pomoći.

Sretno nam bilo!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije Advocacy: