Davor Skeledžija

Koliko osoba ima tip 1, a koliko tip 2 dijabetes u Hrvatskoj?

11/11/2020

Koliko god se trudili guglati, šanse da iskopate ovaj podatak za Republiku Hrvatsku su do sada bile zanemarive. Nitko ne može tvrditi da su brojke koje smo upravo dobili iz HZZO-a apsolutno točne te da liječnici uvijek točno dijagnosticiraju i klasificiraju svoje pacijente. Ipak, riječ je o brojkama iz nacionalnog zdravstvenog osiguranja u kojem su svi građani Republike Hrvatske što ima ogromnu težinu. Ovo je drugi članak o brojkama povodom mjeseca u kojem obilježavamo Svjetski dan dijabetesa 14.11., prvi je posvećen djeci.

Koliko nas ima s dijabetesom?
Ono što smo do sada mogli relativno lako saznati je da sveukupno u Hrvatskoj ima preko 300.000 osoba s dijagnosticiranim dijabetesom, pretpostavka je da još toliko ima neotkrivenih. I stvarno, iz HZZO podataka za 2020. godinu je moguće iščitati da je u RH ove godine registrirano sveukupno točno 300.396 osoba s dijabetesom. Tu smo potrpani svi, tip 1, tip 2, na inzulinu, tabletama; točnije oni koji su tokom godine podigli barem jedan lijek za dijabetes i imaju tu dijagnozu.

1) Kretanje sveukupnog broja osoba s tip1 i tip2 dijabetesom proteklih godina:


Činjenica je da 2020. godina nije završila, ali na kraju bi se moglo dogoditi da ćemo po prvi puta zabilježiti sveukupan pad dijagnosticiranih osoba s dijabetesom. Razlozi za tip 1 i tip 2 su različti, stoga evo brojki po skupinama:

 2) Kretanje broja osoba s tip 1 dijabetesom proteklih godina:


Ovdje je situacija relativno jasna, imamo trend pada osoba s dijabetesom tip 1 koji će zasigurno biti potvrđen kada zatvorimo 2020. godinu! Ok, nešto ekipe je umrlo i iselilo, ali sasvim je moguće da nas i manje oboljeva od tip 1 dijabetesa. U prošlom članku Smanjuje se broj djece s dijabetesom u Hrvatskoj - smo slično zaključili za naše maloljetne.

Važno je napomenuti da dio obiteljskih liječnika toliko malo zna o dijabetesu da automatski osobu na inzulinu svrstavaju u tip 1 dijabetes, a mi znamo da ne mora biti baš tako. Možda je i to uzrok toliko visokih brojki.

3) Kretanje broja osoba s tip 2 dijabetesom proteklih godina:


Ovdje je situacija malo drugačija i nameće se pitanje:

Gdje je "nestalo" 4.750 osoba s tip 2 dijabetesom između 2019. i 2020 g.?
Potencijalnih odgovora je puno, ponudimo neke:

  1. Nisu dijagnosticirani! Zbog korone i otežanom pristupu zdravstvenom sustavu još više osoba s tip 2 dijabetesom sjedi doma bez dijagnoze dijabetesa!
  2. Ok, puno ih je i pomrlo. Konkretno 6.846 osoba (Neki od starosti, a neki od komplikacija)
  3. Neki su iselili
  4. Još nije završila 2020. godina
  5. ....

Napomenimo još da je novooboljelih tip 2 u 2019. godini bilo 27.418, a u 2020.  samo 18.110. Iako godina nije završila, teško da će ovakav zdravstveni sustav do kraja godine dijagnosticirati 4.750 osoba s tip 2 dijabetesom.

Zaključak
Što se to događa s dijabetesom? Bolnice su bile zatvorene, a i danas su na koljenima zbog pandemije. No, tip 2 se lako dijagnosticira i kod obiteljskih liječnika, što bi moglo značiti da je njihova dostupnost (i znanje?) upitna. Kako bilo, još sporije otkrivanje novih osoba s tip 2 dijabetesom je najlogičniji uzrok padu broja novootkrivenih, a time i ukupnog broja.

Rezultat je lako predvidjeti: još veći rast troškova liječenja komplikacija dijabetesa 🙁

Što se tiče dijabetesa tip 1 – tu je iznenađenje najveće. Preko 50.000 osoba s tip 1 dijabetesom nitko nije očekivao u RH i riječ je o stvarno ogromnoj brojci. Stoga je barem utješna činjenica da se ovaj broj smanjuje ma koja metodologija bila korištena u njegovom dobivanju.

p.s. Hvala ravnatelju HZZO-a Lucianu Vukeliću; pomoćniku ravnatelja za informacijske tehnologije Hrvoju Jezidžiću i Martini Matušin, iz službe za odnos s javnošću na ovim podacima povodom našeg dana 14.11.
p.p.s. Korištena metodologija: u bazi HZZO-a su pretraživane osobe koje su tokom godine koristile neki lijek za dijabetes (uz samu dijagnozu). Porazna je spoznaja da vjerojatno postoje i osobe s tip 2 dijabetesom koje zbog korone nisu uzimale svoje lijekove!

Davor Skeledžija
Urednik portala naInzulinu.com. Dugogodišnji volonter društva Veliki za Male sa šećernom bolešću. Bivši predsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva. Bivši član izvršnog odbora Hrvatskog Saveza Dijabetičkih Udruga, te HZZO povjerenstva za Opća i medicinsko-tehnička pomagala

Još iz kategorije HZZO: